OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

ΠΕΔ Κρήτης: Ενημέρωση από το Υπ. Υποδομών για το χρονοδιάγραμμα και τα νέα χαρακτηριστικά του ΒΟΑΚ

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΠΕΔ Κρήτης κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Γ. Κουράκης, ο Αντιπρόεδρος κ. Γ. Μαρινάκης, ο Γραμματέας κ. Γ. Μαλανδράκης, το μέλος της Εκτ. Επιτροπής κ. Μ. Κοκοσάλης αλλά ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γ. Ζερβάκης, σχετικά με την ωριμότητα κάθε Τμήματος του Νέου Οδικού Άξονα καθώς και για το Στάδιο στο οποίο βρίσκεται η εκπόνηση των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για τη δημοπράτηση του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε:

Τα Τμήματα του Νέου Οδικού Άξονα (ΒΟΑΚ) αλλά και η φάση ωριμότητας κάθε Τμήματος έχουν ως εξής:

1. Το Τμήμα Καστέλι Κισσάμου- Χανιά βρίσκεται σε φάση εκπόνησης των τοπογραφικών μελετών ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η προμελέτη οδοποιίας και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Η ΜΠΕ για αυτό το Τμήμα εκτιμάται ότι θα υποβληθεί το καλοκαίρι του 2021. Το έργο θα κατασκευαστεί ως προαίρεση μέσω της Σύμβασης του έργου Χανιά – Ηράκλειο – Χερσόνησος.
2. Το Τμήμα Χανιά-Ρέθυμνο-Ηράκλειο-Χερσόνησος (ή Χανιά – Χερσόνησος όπως χαρακτηρίζεται) βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της ΜΠΕ για το νέο αυτοκινητόδρομο προκειμένου αυτή να υποβληθεί τον Απρίλιο του 2021.
3. Παράλληλα εκπονείται η μελέτη βελτίωσης των υφιστάμενων Παρακάμψεων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων ώστε στη συνέχεια (και αφού πρώτα υποβληθούν οι ΜΠΕ για τα τμήματα Χερσόνησος – Νεάπολη και Χανιά -Χερσόνησος κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Απρίλιο αντίστοιχα, όπως ανακοινώθηκε) να υποβληθεί και η ΜΠΕ για τη βελτίωση των υφιστάμενων Παρακάμψεων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων που ανήκουν στη Σύμβαση του έργου Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος.
4. Το Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη όπου ήδη υποβλήθηκε για έγκριση η ΜΠΕ.
5. Το Τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος βρίσκεται σε φάση διενέργειας των γεωτεχνικών ερευνών ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες των τεχνικών έργων και στη συνέχεια να δημοπρατηθεί ως Δημόσιο έργο.
6. Το Τμήμα Άγιος Νικόλαος-Σητεία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης των μελετών που απαιτούνται, ώστε στη συνέχεια να δημοπρατηθούν ως δημόσια έργα τα ώριμα μελετητικά τμήματα του έργου (π.χ., Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή, Γέφυρα Φρουζή – Παχειά Άμμος, Καβούσι – Αυχένας Αγκαθιάς κλπ).

Τεχνικά χαρακτηριστικά του Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης

Σύμφωνα με την ενημέρωση για επιμέρους τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου προέκυψε ότι στο Τμήμα Νεάπολη- Χανιά θα υπάρχουν:

  • αρκετές σήραγγες μήκους δεκάδων χιλιομέτρων
  • δύο λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση
  • λωρίδα έκτακτης ανάγκης και διαχωριστική νησίδα με στηθαία new jersey
  • βοηθητικοί παράπλευροι δρόμοι προκειμένου όλες οι ιδιοκτησίες να έχουν πρόσβαση

Η ΠΕΔ Κρήτης για τις εξελίξεις στον ΒΟΑΚ: “Θετικό Βήμα”

Ως “θετικό βήμα” χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης την προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων ότι κατατέθηκε προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Έργο Χερσόνησος – Νεάπολη του ΒΟΑΚ, μήκους 22,5χλμ.

Η εξέλιξη αυτή, υπερθεματίζει την ανάγκη επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών που αφορούν την προώθηση του Νέου Οδικού Άξονα Κρήτης και δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες της ΠΕΔ Κρήτης.

«Η συνεργασία και η διεκδίκηση από πλευράς ΠΕΔ Κρήτης θα συνεχιστεί προκειμένου να επιτευχθεί ο επιδιωκόμενος τελικός σκοπός, να περάσουμε από το στάδιο των σχεδιασμών και των προετοιμασιών, στο στάδιο της πλήρους υλοποίησης της κατασκευής του Νέου Οδικού Άξονα που έχει ανάγκη και δικαιούται η Κρήτη» ανέφερε σε σχετική του δήλωση ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης.

Σχετικά Άρθρα

Στο εργαστάσιο της δημοτικής επιχείρησης τηλεθέρμανσης Αμυνατίου, ο Αλέξης Τσίπρας

otavoice

Σέρρες- Δντής σχολείου: “Διαφωνούσα για το έργο που έγινε με ευθύνη του δήμου”-Εισαγγελική παρέμβαση

otavoice

Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Αίτημα παραχώρησης του Κουνουπελίου, στην ΕΤΑΔ

otavoice

Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικων δέντρων σε Νέα Ερυθραία & Κηφισιά

otavoice

Π.Ε Αν. Αττικής: Στην επετειακή εκδήλωση της παραδοσιακής Χορωδίας Σπάτων, ο Θ. Αυγερινός

otavoice

Συνάντηση Νίκα -Μητσοτάκη στην Τρίπολη

otavoice