ΠΕΔΑ: Τοποθέτηση θερμογράφων σε Δημαρχεία της Αττικής

Η τοποθέτηση θερμογράφων σε Δημαρχεία της Αττικής αποτελεί πρωτοβουλία της Π.Ε.Δ.Α. για τους 66 Δήμους της Αττικής ως μέσο πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 σε χώρους εργασίας και για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κορωνοϊούς. Ο κορωνοϊός είναι στέλεχος που απομονώνεται για πρώτη φορά από τον άνθρωπο.

Με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων που αποβάλλονται από άτομο που νοσεί, μέσω βήχα ή πταρμού ή με άμεση ή έμμεση επαφή με εκκρίσεις αναπνευστικού (δηλαδή μέσω μολυσμένων χεριών).

Η κλινική συμπτωματολογία του κορωνοϊούπεριλαμβάνει κυρίως:

  • Βήχα
  • Πονόλαιμο
  • Δύσπνοια
  • Πυρετό

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς κορωνοϊού σε χώρους εργασίας περιλαμβάνουν αφενός οδηγίες ατομικής υγιεινής και αφετέρου οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων. Μια από τις οδηγίες της ατομικής υγιεινής είναι η αποφυγή κοντινής επαφής (<2m) για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 λεπτών με άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος ή πυρετού.

Βάσει των ανωτέρω, η λήψη της απόφασης, για την τοποθέτηση των θερμόμετρων τελευταίας τεχνολογίας στις εισόδους των Δημαρχείων της Αττικής, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Α εκπληρώνει έναν απώτερο στόχο της Ένωσης για την προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό: την γρήγορη και έγκυρη θερμομέτρηση τόσο των επισκεπτών όσο και των εργαζομένων. Ωστόσο, η Π.Ε.Δ.Α δεν συστήνει εφησυχασμό, λόγω της θερμομέτρησης, αλλά επισημαίνει την τήρηση των μέτρων που υποδεικνύουν οι ειδικοί ώστε να σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας.
Σχολιάστε