OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Π.Ε. Αν. Αττικής: Συμμετοχή Αυγερινού στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ. για την ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας

Στη διαδικτυακή ημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.) με θέμα : «Προτεραιότητες και προκλήσεις στην ανάπτυξη της θαλάσσιας οικονομίας στην Ελλάδα» συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, όπου την Περιφέρεια Αττικής εκπροσώπησε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ενώ, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Αρ. Καραγεώργης, ο Γ. Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Αραβώσης, η Υπεύθυνη της Γενικής Δ/νσης Θαλάσσιας  Πολιτικής και Αλιείας της ΕΕ (DG MARE), Αντιπεριφερειάρχες απ΄όλη τη χώρα και ερευνητές του Κέντρου.

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν στην ημερίδα αφορούν :

  • Τις προκλήσεις και προοπτικές ανάπτυξης της θαλάσσιας οικονομίας στην Ελλάδα
  • Τις τεχνολογίες και υποδομές για την παρακολούθηση και τη διαχείριση της θάλασσας και της παράκτιας ζώνης
  • Την ανάπτυξη πρακτικών βιωσιμότητας στη διαχείριση του θαλάσσιου οικοσυστήματος
  • Την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα διαχείρισης του θαλασσίου και παράκτιου οικοσυστήματος
  • Την ενδυνάμωση της καινοτομίας και των δεξιοτήτων για τη μεγέθυνση της θαλάσσιας οικονομίας
  • Τις καινοτόμες μορφές επιχειρηματικότητας στη θαλάσσια οικονομία

O Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Αυγερινός, που με πρωτοβουλία του εδραιώθηκε μία στέρεη και εποικοδομητική βάση συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας και του ΕΛΚΕΘΕ με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, με το οποίο αντιμετωπίζονται θέματα όπως η θαλάσσια ρύπανση, η ποιότητα των νερών κολύμβησης, η ανάδειξη και προστασία της θαλάσσιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς κ.α., κατά την παρέμβασή του τόνισε μεταξύ άλλων : «Με κοινές συνέργιες όλοι οι φορείς συμπλέουμε και συνεργαζόμαστε για την ανάδειξη των εθνικών και περιφερειακών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων και προκλήσεων στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας καθώς και την ενίσχυση των σχεδίων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας στους τομείς προτεραιότητας της «Γαλάζιας Ανάπτυξης».

Τη στρατηγική της Περιφέρειας σε σχέση με την τόνωση της Γαλάζιας Οικονομίας, έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομικής δυναμικής που έχει η Αττική, προσδιόρισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, κάνοντας αναφορά στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης επικαλέστηκε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να υπογράψει με τον ΟΛΠ την επέκταση του σταθμού Κρουαζιέρας του επιβατικού λιμένα Πειραιά προς τα νότια, ώστε να δημιουργηθούν δύο θέσεις για πρόσδεση κρουαζιεροπλοίων «νέας γενιάς» δυναμικότητας 2.500 επιβατών, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση στο μεγάλο λιμάνι του Κέντρου Blue Lab για τη Γαλάζια Ανάπτυξη από πόρους της Περιφέρειας Αττικής ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που βοηθά νέους, εν δυνάμει επιχειρηματίες, να υλοποιήσουν τις ιδέες τους σε καινοτόμους τομείς της θαλάσσιας οικονομίας, με την αξιοποίηση προηγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού». Σημαντική αναφορά έγινε επίσης στο εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του οποίου έχει προγραμματιστεί για το τέλος Μαΐου του ‘21, ένα έργο πνοής από το οποίο η Περιφέρεια προσδοκά με την ολοκλήρωση του να προσδώσει πολιτιστική, αθλητική, και τουριστική υπεραξία στην περιοχή, με σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο, όπως και ευκαιρίες, και την αναβάθμιση της ζωής για τους πολίτες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice