OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Παύλου Μελά: “Στηρίζουμε την τοπική αγορά”

Η αναμονή τελείωσε για το λιανεμπόριο καθώς μετά τις εισηγήσεις των ειδικών, από σήμερα Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, επαναλειτουργούν τα καταστήματα. Ο κίνδυνος της πανδημίας δεν τελείωσε, η απόφαση όμως της Πολιτείας για επανεκκίνηση της αγοράς, με τήρηση των κανόνων της δημόσιας υγείας, αποτελεί σημαντική ‘’ανάσα’’ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, με την ευκαιρία της επιστροφής του λιανεμπορίου σε μια μορφή κανονικότητας, καλεί τους συμπολίτες μας να στηρίξουν την τοπική αγορά Σταυρούπολης, Πολίχνης και Ευκαρπίας.

«Δεν σταματήσαμε ούτε λεπτό να νοιαζόμαστε έμπρακτα για τις τοπικές επιχειρήσεις, για όλους τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στις γειτονιές μας και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά  της οικονομίας του τόπου μας. Με πρωτοβουλία του Δήμου Παύλου Μελά, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, συγκάλεσε πριν λίγες εβδομάδες τηλεδιάσκεψη για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της εστίασης, των εμπόρων και των εργαζομένων, για να ακούσουμε και να στηρίξουμε τις προτάσεις τους με όποιο τρόπο μπορούμε και κυρίως μέσω της προώθησης των αιτημάτων τους, λειτουργώντας ως συνδετικοί κρίκοι ανάμεσα στον κλάδο τους και την Κυβέρνηση», τονίζει ο Δήμαρχος και συνεχίζει: «Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου στη Διοίκηση του Δήμου, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που κρίνεται η βιωσιμότητα των πληγέντων επιχειρήσεων από το σκληρό lock down. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους τους επαγγελματίες και τους χιλιάδες εργαζόμενους στο λιανεμπόριο. Μένουμε ασφαλείς, μένουμε στον Δήμο Παύλου Μελά, στηρίζουμε την τοπική οικονομία».

Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά του λιανεμπορίου

➢ Ποια καταστήματα και περιοχές θα λειτουργήσουν με click away

Από σήμερα, τα καταστήματα θα λειτουργούν κανονικά για το κοινό (προαιρετικά μπορούν να ανοίξουν και την Κυριακή 24 Ιανουαρίου), με συγκεκριμένα μέτρα ωστόσο, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, ένα ενδεχόμενο μίας νέας έξαρσης της πανδημίας.

Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις τα μαγαζιά θα ανοίξουν μόνο με την μέθοδο click away (παράδοση εντός).

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν ΜΟΝΟ με αυτή τη μέθοδο, είναι οι εξής: Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής διαιτολογικές υπηρεσίεςΚΤΕΟ

Οι πελάτες θα προσέρχονται MONO κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων (e-mail, SMS). Φυσικά, θα απαιτείται και σε αυτή την περίπτωση η αποστολή του SMS με τον κωδικό «2». Να τονιστεί πως στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με ραντεβού, δεν ισχύει ο χρονικός περιορισμός των 2 ωρών.

➢ Τι ισχύει για τις «κόκκινες περιοχές»

Όσον αφορά τις «κόκκινες περιοχές», τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Τα καταστήματα για το λιανεμπόριο θα ανοίξουν, ωστόσο όλα θα λειτουργούν με την μέθοδο click away. Σε αυτές τις περιοχές δεν θα λειτουργήσουν κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής.

 

➢ Με ποιο SMS θα γίνεται η μετακίνηση στα καταστήματα

Οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν σε όποιο εμπορικό κατάστημα επιθυμούν στέλνοντας το SMS στο 13033. Σε όλες τις περιπτώσεις αγορών θα πρέπει να στείλουν τον κωδικό 2.

Αναλυτικά η διαδικασία:

 • Οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται στα καταστήματα είτε στέλνοντας αριθμό 2 SMS στο 13033, είτε με έντυπο μετακίνησης.
 • Τα μηνύματα θα έχουν διάρκεια 2 ωρών. Το δίωρο θα ισχύει για όλη τη μετακίνηση από το σπίτι μέχρι το κατάστημα και την επιστροφή και οι πολίτες θα πρέπει να το επιδεικνύουν κατά τη διάρκεια πιθανού ελέγχου από την Αστυνομία.
 • Εντός του Νομού μας
 • Mόνο με click away στις «κόκκινες» περιοχές

 

➢ Οι γενικοί κανόνες λειτουργίας στο λιανεμπόριο

 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
 • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
 • Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
 • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
 • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής:
 • Eνας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
 • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

➢ Τα μέτρα για κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες

 • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
 • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
 • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
 • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
 • Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.
 • Για επιχειρήσεις με εμβαδόν μέχρι 100 τετραγωνικά (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη) επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και για επιπλέον τετραγωνικά ένα επιπλέον άτομο ανά 25 τ.μ.
 • Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.
 • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

 

➢ Τα μέτρα για το άνοιγμα στα ΚΤΕΟ

Για τα ΚΤΕΟ προβλέπεται ότι οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων και οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας, τα γάντια μιας χρήσεως και η χρήση αντισηπτικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ 

Σχετικά Άρθρα

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ από τον Δήμο Γλυφάδας, στις 23 Μαρτίου

otavoice

20η Έκθεση Στατικού Μοντελισμού στην Χαλκίδα

otavoice

Αγ. Δημήτριος: Κάλεσμα για συμμετοχή την “Κατασκήνωση της χαράς”

otavoice

Ο Δήμος Λαυρεωτικής στη Διεθνή Έκθεση «Food Expo Greece»

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Πύργου με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας

otavoice

Αττική: Νέα απορριμματοφόρα & καφέ κάδοι βιοαποβλήτων στον Δήμο Αχαρνών

otavoice