Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Επτά νέοι χώροι για το υπαίθριο παιχνίδι των παιδιών!

Επτά δημοτικοί χώροι παιδικών χαρών ανακατασκευάστηκαν στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είναι έτοιμοι προς λειτουργία, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τους κανόνες λειτουργίας λόγω πανδημίας, ιδίως τα μέτρα για την αποφυγή συνωστισμού.

Τρεις από τις επτά παιδικές χαρές πλαισιώθηκαν από υπαίθρια γυμναστήρια, προκειμένου να μπορούν να γυμνάζονται και οι έφηβοι, παράλληλα με τους ενήλικες. Οι 6 μικρότεροι χώροι προσφέρονται για τις ηλικιακές ομάδες 1-12 χρονών, ενώ ένας μεγαλύτερος περιλαμβάνει και τους έφηβους.

Οι διευθύνσεις τους είναι:

Δημοτική ενότητα Αμπελοκήπων

1. Γ. Γεννηματά & Χαλκίδη για ηλικίες 1-16 χρονών και γυμναστήριο
2. Λ. Βύρωνος & Τζων Κέννεντυ για ηλικίες 1-12 χρονών
3. Λιγδών & Ασημ. Φωτήλα για ηλικίες 1-12 χρονών και γυμναστήριο
Δημοτική ενότητα Μενεμένης
4. Κυρίμη & Κίμωνος για ηλικίες 1-12 χρονών
5. Αγ. Παρασκευής & Ρόδων για ηλικίες 1-12 χρονών και γυμναστήριο
6. Εθν. Αντιστάσεως & Υπ. Αγγελάκη για ηλικίες 1-12 χρονών
7. Ελ. Βενιζέλου & Κομνηνών για ηλικίες 1-12 χρονών

ΓΙΑΤΙ ΦΥΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ;
• Γιατί οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά αναπτύσσονται καλύτερα στο φυσικό περιβάλλον, όπου τους προσφέρονται πλούσιες εμπειρίες, εξερευνούν, παρακολουθούν τις εποχές, τους κύκλους της ζωής, έρχονται σε επαφή με τα φυσικά υλικά και γίνονται πιο ευτυχισμένα, πιο υγιή, πιο έξυπνα και πιο ευπροσάρμοστα.
• Γιατί τα φυσικά υλικά δεν ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνειά τους, δε συσσωρεύουν θερμότητα κρατώντας έτσι πιο χαμηλά τη θερμοκρασία του χώρου, απορροφούν τα νερά της βροχής ρυθμίζοντας καλύτερα την υγρασία και επομένως είναι πιο δροσεροί και ευχάριστοι χώροι το καλοκαίρι.
• Γιατί παίζοντας στο φυσικό περιβάλλον ενισχύεται η περιβαλλοντική ευαισθησία των παιδιών

ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΡΑΣΙΝΟ;
• Γιατί η βλάστηση φιλτράρει πολλαπλούς ρύπους της ατμόσφαιρας και μειώνει τις υψηλές θερμοκρασίες στην πόλη, προσφέροντας πιο δροσερό και πιο καθαρό αέρα όχι μόνο στο χώρο του παιχνιδιού των παιδιών αλλά και στη γύρω γειτονιά.
• Γιατί φιλτράρει το ηλιακό φως, προστατεύει από τον άνεμο και προσφέρει σκιά
• Γιατί μειώνει τους θορύβους της πόλης, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό
• Γιατί προσφέρει όμορφα χρώματα και ποικιλία εντυπώσεων με τις εποχές.

ΓΙΑΤΙ ΒΟΤΣΑΛΟ ΚΑΙ OXI ΔΑΠΕΔΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΚΑΟΥΤΣΟΥΚ;
• Γιατί το βότσαλο γύρω από τα όργανα της παιδικής χαράς προσφέρει καλύτερη προστασία στα παιδιά για πτώση από ύψος, σε οποιαδήποτε γωνία πρόσπτωσης στο έδαφος κι αν πέσουν, σε σύγκριση με το δάπεδο συνθετικού καουτσούκ που τα προστατεύει μόνο σε κατακόρυφη πτώση
• Γιατί το βότσαλο δεν περιέχει χημικές ουσίες επικίνδυνες για τα παιδιά. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου εδώ, όπου αναφέρονται τα πλεονεκτήματα της χρήσης φυσικών υλικών στα δάπεδα παιδικών χαρών (βλ. σελίδα 10).
• Γιατί το βότσαλο δεν ανεβάζει υψηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει με τα δάπεδα συνθετικού καουτσούκ, η επιφάνεια των οποίων κατά τη θερινή περίοδο, ανεβάζει θερμοκρασία μεγαλύτερη κι από αυτή της ασφάλτου.

Εκτός του κινδύνου εγκαυμάτων που εγκυμονεί για τα μικρότερα παιδιά, οι χώροι αυτοί, λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας τους, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας το καλοκαίρι.
• Γιατί με την τακτική συντήρηση και καθαριότητα της επιφάνειας του βότσαλου, ο χώρος είναι καθαρός και άοσμος σε αντίθεση με τις πλάκες συνθετικού καουτσούκ που μυρίζουν έντονα το καλοκαίρι, ενώ στο κάτω μέρος τους συνήθως φωλιάζουν κατσαρίδες, όπως έχουμε διαπιστώσει κατά τη συντήρηση τους.
Αυτές ήταν κάποιες απαντήσεις σε ερωτήσεις που μας τέθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής των παιδικών χαρών, κυρίως σε σχέση με τις επιφάνειες των δαπέδων. Θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχόλια ή προτάσεις έχετε για τη βελτίωση των υφιστάμενων ή και το σχεδιασμό μελλοντικών χώρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ
Σχολιάστε