OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμαρχος Δέλτα: “Αναπτυξιακός προϋπολογισμός με επίκεντρο τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον”

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός εσόδων – εξόδων του οικονομικού έτους 2021 και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2021 του Δήμου Δέλτα στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το βράδυ της 25η Ιανουαρίου.

«Είναι ένας ρεαλιστικός και αναπτυξιακός προϋπολογισμός  με κέντρο τον Άνθρωπο, την κοινωνία  και το Περιβάλλον» τόνισε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης  και υπογράμμισε ότι «παρά τις δυσκολίες, η διοίκηση του δήμου, συνεχίζει την πορεία της για την υλοποίηση του οράματος της  για την επανεκκίνηση του δήμου Δέλτα και την μετατροπή του σε έναν δήμο οικονομικά εύρωστο με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Φιλοδοξούμε να έχουμε μικρότερη απόκλιση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αν και γνωρίζουμε ότι θα έχουμε απώλειες σε τρέχοντα έσοδα λόγω της έλλειψης ρευστότητας στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά. Άλλωστε τα ανείσπρακτα χρέη προς τον Δήμο εκτινάχθηκαν στα 8,5 εκατ ευρώ κατά την διάρκεια της θητείας της προηγούμενης διοίκησης». Ο κ Ιωαννίδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση που ταλαιπωρεί την κοινωνία μας και όπως τόνισε,  για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, η Δημοτική Αρχή καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια.

Στην κορυφή της ατζέντας της δημοτικής αρχής όπως ανέφερε ο κ Ιωαννίδης,  βρίσκονται: η καθαριότητα  με την ενίσχυση του στόλου των οχημάτων, η απόκτηση ηλεκτροκίνητων οχημάτων και η κατασκευή σταθμών φόρτισης,   οι ασφαλτοστρώσεις και ο ηλεκτροφωτισμός ενεργειακής απόδοσης, ο εκσυγχρονισμός των σχολικών κτιρίων και των παιδικών σταθμών, η  ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής  για την προστασία  των πολιτών και της κοινωνίας που δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την μείωση των εισοδημάτων.  

«Κληθήκαμε να συντάξουμε τον προϋπολογισμό του 2021 του Δήμου μας κάτω από πρωτόγνωρες και αντίξοες συνθήκες  και με τις πολλές  αντικειμενικές δυσκολίες που έφερε στη ζωή μας η πανδημία του κορονοϊού.  Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός αντικατοπτρίζει τους κυριότερους στόχους στους οποίους θα επικεντρωθεί για τη χρονιά αυτή η Διοίκησή μας», τόνισε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών Χρύσα Γεωργιάδου στην εισήγηση της και ευχαρίστησε τους υπαλλήλους της οικονομικής υπηρεσίας για την εργασία τους για την σύνταξη του προϋπολογισμού.

Τις τεχνικές λεπτομέρειες του προϋπολογισμού ανέλυσε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου,  η υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας Ελένη Κακαρκίδου.

Μεταξύ των κυρίων στόχων είναι:

-Η  αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου  Δέλτα κατά 400.000 ευρώ €, για την κατασκευή καινούργιου παιδικού σταθμού στη Δημοτική Ενότητα Χαλάστρας. Η δέσμευση ποσού 74.000 € για την ωρίμανση έργων ενεργειακής εξοικονόμησης του δικτύου οδοφωτισμού.

-Η διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων και η ανανέωση των κάδων απορριμμάτων με την προμήθεια καινούργιων, μια δράση που ξεκίνησε  ήδη από την προηγούμενη χρονιά.

-Η ανανέωση του  μηχανοκίνητου στόλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας, με την προμήθεια μέσω των ανταποδοτικών σύγχρονων, οχημάτων.  Η απόκτηση 2 ηλεκτροκίνητων απορριμματοφόρων και η  κατασκευή σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

-Η αύξηση του κωδικού για την προμήθεια υγειονομικού υλικού, για την αντιμετώπιση των συνθηκών που βιώνουμε από τον covid-19.

-Η τακτοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών στα σχολεία, με την ενεργειακή αναβάθμιση   των κτιρίων και τον  προσεισμικό έλεγχο (δράσεις προς ένταξη στο Πρόγραμμα Α. Τρίτσης).

Ο προϋπολογισμός του 2021 είναι ισοσκελισμένος και ανέρχεται σε 58,836,862,30  ευρώ  έχει αξιολογηθεί κι έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών. Στον προϋπολογισμό δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα και οι εντάξεις στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης», που είναι αυτά που θα δώσουν τη μεγάλη αλλαγή στον Δήμο  Δέλτα τα επόμενα χρόνια.

Στη δεύτερη συνεδρίαση, σε εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε  ομόφωνα την επικαιροποίηση προηγούμενης απόφασης του σύμφωνα με την οποία είχε ταχθεί κατά της χωροθέτησης  και εγκατάσταση μονάδας αποτέφρωσης επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων στα όρια της ΒΙΠΕ Σίνδου.

Παράλληλα αποφάσισε ομόφωνα να γνωμοδοτήσει αρνητικά για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εταιρείας καυσίμων με  έδρα το Καλοχώρι.

Υιοθετήθηκε ομόφωνα το κείμενο των επτά δημάρχων και του μητροπολίτη Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως  κ Βαρνάβα για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης το δημοτικό συμβούλιο, υιοθέτησε ομόφωνα  το κοινό κείμενο των επτά δημάρχων της δυτικής Θεσσαλονίκης και του μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως  για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στο  κοινό κείμενό οι επτά δήμαρχοι Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος και Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης με τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως κ Βαρνάβα, παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους το νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να κατασκευαστεί στον χώρο στον οποίο είχε αποφασιστεί κατά τη δεκαετία του 2000, με τις δεσμεύσεις πρωθυπουργών, τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων και των φορέων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα τάσσονται υπέρ της κατασκευής μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο των περίπου 175 στρεμμάτων τον οποίο καταλαμβάνει σήμερα η ΔΕΘ.

Στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκαν ομόφωνα τα υπόλοιπα επτά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΔΩ

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice