OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

ΠΚΜ: Σχέδιο δράσης για την τουριστική αξιοποίηση του Τύμβου Καστά και της Αμφίπολης

Τα έργα που υλοποιεί στην ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και στον Τύμβο Καστά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε στη διαδικτυακή συνέντευξη τύπου για το διασυνοριακό έργο ‘Borderless Culture’ ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας μάλιστα ανακοίνωσε το Σχέδιο Δράσης που καταρτίστηκε με στόχο τη βέλτιστη προβολή και την τουριστική αξιοποίηση του Τύμβου Καστά και της Αμφίπολης, για τα επόμενα χρόνια.

«Οι προσπάθειες, οι δράσεις και το έργο που κάνουμε για την ανάδειξη ενός πραγματικά κορυφαίου μακεδονικού μνημείου, που προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, δεν σταμάτησε ούτε λεπτό. Συνολικά η ανάδειξη και η σύνδεση του πολιτισμού με την ανάπτυξη της περιοχής μας, αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται στην πράξη, με την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μας σε όλο τον κόσμο, αλλά και με τα έργα που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη 127 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, είναι ένα μνημείο το οποίο αναδεικνύει τον μοναδικό ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της Μακεδονίας. Ένα μακεδονικό μνημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με τεράστια εθνική σημασία, που επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά, την ιστορικότητα και τη μοναδικότητα της Μακεδονίας. Ταυτόχρονα είναι ένα μνημείο που θα παράγει πλούτο για τον τόπο μας. Και για τους δύο αυτούς λόγους, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, όπως φυσικά στο μέλλον, θα συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο με όλα τα μέσα και τους πόρους που διαθέτει. Από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αρχικά εξασφαλίσαμε 1,5 εκ. ευρώ και μάλιστα ήδη ενισχύουμε με επιπρόσθετους πόρους το σπουδαίο αρχαιολογικό έργο που προχωράει για την προστασία και την ανάδειξη του Τύμβου Καστά. Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό κ. Μενδώνη και συνεχίζουμε κανονικά την υλοποίηση των εργασιών, παρά την πανδημία. Μάλιστα πρόσφατα κάναμε ένα ακόμα σημαντικά βήμα: Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών και αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, προχωράμε στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αμφίπολης, που έχουν ήδη αποκαλυφθεί με τις ανασκαφές, ώστε να δημιουργηθεί το Αρχαιολογικό Πάρκο Αμφίπολης. Είναι μια παρέμβαση ουσίας, που μόλις θα ολοκληρωθεί, θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα στην Αμφίπολη και θα δημιουργήσει κατάλληλες προσβάσεις για όλους τους πολίτες».

Αναφερόμενος στο διασυνοριακό έργο «Borderless Culture», ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι «με συνολικά κονδύλια ύψους 1 εκ. ευρώ, θα προχωρήσουμε στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης, στις Σέρρες, ώστε το μνημείο και η περιοχή να είναι επισκέψιμα, για όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και για τους επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του έργου ‘Borderless Culture’ έχει ξεκινήσει σειρά δράσεων για την ανάδειξη και την προβολή του Τύμβου Καστά και της Αμφίπολης. Ολοκληρώσαμε τη λεπτομερή αποτύπωση, χαρτογράφηση και φωτογράφηση με τη χρήση και drones, της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης και των πολιτισμικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που περιλαμβάνει. Έχουμε περισσότερες από 100 λήψεις υψηλής ανάλυσης από όλα τα σημεία της Αμφίπολης, οι οποίες θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και από όσους φορείς το επιθυμούν, όχι μόνο στο πλαίσιο του έργου ‘Borderless Culture’ αλλά και για ευρύτερες ενέργειες προβολής. Επίσης, έχει παραχθεί ένα βίντεο καταγραφής και προβολής της περιοχής διάρκειας περίπου 5 λεπτών, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε όλες τις εκδηλώσεις και τις εκθέσεις, που συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας παντού την περιοχή της Αμφίπολης και την τεράστια αρχαιολογική αξία του Τύμβου Καστά. Επίσης, το επόμενο διάστημα θα ετοιμάσουμε σε 10.000 αντίτυπα, ένα πολυτελές δίγλωσσο -ελληνικά και αγγλικά- ενημερωτικό φυλλάδιο για την Αμφίπολη, το οποίο θα διανέμεται στους επισκέπτες της περιοχής αλλά και σε άλλες εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο φυλλάδιο αυτό, την επιμέλεια και τα κείμενα έχει αναλάβει η Αρχαιολόγος υπεύθυνη της Ανασκαφής στον Τύμβο Καστά, πρώην Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Σερρών και νυν Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, η Κατερίνα Περιστέρη, την οποία ευχαριστούμε πάρα πολύ, για την καθοριστική συμβολή της και τώρα, αλλά και όλη την προηγούμενη περίοδο. Επίσης, σχεδιάζουμε την εκτύπωση σε 3.000 αντίγραφα, ενός πολυτελούς οδηγού για τα ανασκαφικά αποτελέσματα σε τρεις γλώσσες, με πλήθος χαρτών και φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης συνοδευόμενα από κατάλληλα τεκμηριωμένα επεξηγηματικά κείμενα για τα ανασκαφικά ευρήματα».

Το πιο σημαντικό παραδοτέο του έργου ‘Borderless Culture’, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην χάραξη των πολιτικών που θα υλοποιηθούν στο επόμενο διάστημα για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, είναι το Σχέδιο Δράσης που καταρτίστηκε με στόχο τη βέλτιστη προβολή και την τουριστική αξιοποίηση του Τύμβου Καστά και της Αμφίπολης. «Σ’ αυτό το Σχέδιο Δράσης συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν τόσο οι τρέχουσες όσο και νέες προτάσεις έργων για την ανάπτυξη της περιοχής ενώ πραγματοποιήθηκε και ανάλυση για τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης με στόχο να εντάξουμε τα έργα για χρηματοδότηση στα επόμενα έτη», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη της Περιφέρειας στο μνημείο και την ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη που πίστεψε σε αυτή την ανασκαφή, όταν το 2012 η επικεφαλής ανασκαφέας του Τύμβου Καστά εκείνη την εποχή, η Κατερίνα Περιστέρη, προσπαθούσε να πείσει όλους τους αρμόδιους φορείς για την αναγκαιότητα έναρξης της ανασκαφής. Τότε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν ο πρώτος φορέας που εκταμίευσε τα πρώτα χρήματα, για να ξεκινήσει η ανασκαφή. Χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός, να αποκαλυφθεί ο περιβάλλων χώρος να φανούν τα πρώτα εξαιρετικά δείγματα από το μνημείο, ώστε να αντιληφθούν όλοι τη σπουδαιότητά του. Σήμερα οι αρχαιολογικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού εργάζονται με ταχύτατους ρυθμούς και μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, το παγκόσμιας εμβέλειας μακεδονικό αυτό μνημείο θα ανοίξει τις πύλες του για τον κόσμο.

«Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στερέωσης, συντήρησης και ανάδειξης του Τύμβου Καστά, τα οφέλη για τον τόπο μας θα είναι πολύ σημαντικά. Εκτός από το ότι σ’ αυτό το μνημείο αναδεικνύεται η ιστορική αλήθεια για την ελληνικότητα και τη μοναδικότητα της Μακεδονίας, θα πετύχουμε και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή, δημιουργώντας πολλές, νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην Αμφίπολη, την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και την Κεντρική Μακεδονία», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

 

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice