OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Ένταξη πέντε έργων της Μυκόνου στο ΠΑΑ 2014 – 2020

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, πέντε έργα στο νησί της Μυκόνου,  που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα τομέων δράσης, όπως πολιτισμός, τουρισμός, αθλητισμός και κοινωνική μέριμνα,  εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «ΠΑΑ 2014 – 2020», με συνολικό προϋπολογισμό  474.731,61 ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τα έργα:

  1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ (προϋπολογισμού 143.764,99 ευρώ)

Το Σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ» ιδρύθηκε με σκοπό την διατήρηση της Λαογραφικής Συλλογής Μυκόνου ενός ιδρύματος, που αποτελείται από τρία παραρτήματα με βασικότερο το σπίτι του Κάστρου ή Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου το οποίο θεωρείται τοπαλαιότερο κτίσμα του νησιού και είναι κτισμένο πάνω σε σωζόμενο τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου της Μυκόνου. Είναι για μια διώροφηκατοικία η οποία περιλαμβάνει αντικείμενα, γούρια, φορεσιές και έπιπλα από αστικές κατοικίες του 19ου και 20ου αιώνα. Επίσης στο εσωτερικότου σπιτιού υπάρχουν σημαντικές συλλογές υφαντών, ταμάτων, κοσμημάτων και πιάτων, που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Στο σπίτιτου Κάστρου φιλοξενούνται ακόμη γλυπτά της μεταβυζαντινής περιόδου, κανόνια, άγκυρες από μυκονιάτικα πλοία τα οποία έλαβαν μέρος στηνΕπανάσταση του ’21. Τα εκθέματα του μουσείου και ο τρόπος που είναι στημένα, αποτυπώνουν την ιστορία και την λαογραφία της Μυκόνουκαι αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού της. Τέλος, μέσα στο σπίτι αυτό υπάρχουν και δύο εξαιρετικής σημασίας ευρήματα, ένα τμήματου περιτειχίσματος της πόλης της Μυκόνου και το πηγάδι του πειρατή Μανώλη Μερμελέχα.Το Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου χρήζει άμεσης αποκατάστασης ειδικότερα αναφορικά με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς σοβάδες, τακουφώματα και τις ηλεκτρολογικές του εγκαταστάσεις. Επίσης απαιτείται η φύλαξή του με εγκατάσταση συναγερμού και καμερών.

Δικαιούχος του έργου είναι το Σωματείο «ΦΙΛΟΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ».

  1. ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΑΝΩ ΜΕΡΑ ΜΥΚΟΝΟΣ (προϋπολογισμού 13.186,70 ευρώ)

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην κατασκευή και τοποθέτηση ενεργειακά αυτόνομουπεριπτέρου τουριστικής πληροφόρησης (infokiosk) στην κεντρική πλατεία Άνω Μεράς Μυκόνου. Το περίπτερο θα είναι ξύλινο , χρώματοςλευκού, με καλαίσθητο φωτισμό, ενταγμένο στις προδιαγραφές της τοπικής παραδοσιακής αισθητικής και αρχιτεκτονικής, ενώ ο τρόποςκατασκευής του θα επιτρέπει την εύκολη συναρμολόγηση , αποσυναρμολόγηση και μεταφορά του.

Οι ενεργειακές του ανάγκες θα καλυφθούν εξ ? ολοκλήρου από μικρό υβριδικό σύστημα ισχύος 850Wp (φωτοβολταικό πάνελ καιανεμογεννήτρια κάθετου άξονα) προσφέροντας πλήρη αυτονομία στη λειτουργία του.Στο περίπτερο θα απασχοληθούν σ ? όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν εξειδικευμένα άτομα , (κάτοχοι επαγγελματικού διπλώματος απόαναγνωρισμένες σχολές τουριστικών επαγγελμάτων ή αν έχουν σχετική επαγγελματική εμπειρία ή έχουν παρακολουθήσει σεμινάριακατάρτισης). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες από το infokiosk θα είναι υψηλού επιπέδου και ο επισκέπτης, με την άφιξή του θα αισθάνεται ότι βρίσκεται σε οικείοκαι άριστα οργανωμένο περιβάλλον.Πρωτογενής στόχος είναι η λειτουργία του περιπτέρου να προσφέρει μια πολιτιστική ανάσα στην περιοχή της ΆνωΜεράς, αποτελώνταςπυρήνα όχι μόνο πληροφόρησης και τουριστικής ενημέρωσης αλλά ευρύτερης κοινωνικής δικτύωσης και δραστηριότητας.Είναι μια καλή ευκαιρία για εμπλουτισμό και διαφοροποίηση του μονοδιάστατου προσανατολισμού τουριστικής ανάπτυξης του νησιού (ήλιος ,θάλασσα, διασκέδαση) , με την αξιοποίηση και των άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, όπως η τοπική γαστρονομία (κοπανιστή,λούζα, ξυνότυρα, κλπ.) και η πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου (εκκλησιές, λαογραφία, πανηγύρια, κλπ).

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Μυκόνου.

  1. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ 3 ΓΗΠΕΔΩΝ ΤΕΝΝΙΣ (προϋπολογισμού 121.842,40 ευρώ)

Το έργο θα κατασκευαστεί σε ιδανική τοποθεσία, όπισθεν του υπό κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Μυκόνου και παραπλεύρως τουυφιστάμενου ποδοσφαιρικού γηπέδου της ΑνωΜεράς, σε οικόπεδο που έχει δωρηθεί στον Δήμο Μυκόνου με αποκλειστικό σκοπό τηδημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα δεν υπάρχει στην Μύκονο κανένα δημόσιο γήπεδο αντισφαίρισης, παρά το γεγονός ότι πολλά παιδιά ηλικίας 6-15 ετών (αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα) ασχολούνται συστηματικά με το άθλημα του τένις. (Σήμερα στην ακαδημία τέννις πουλειτουργεί στο γήπεδο του ιδιωτικού σχολείου αθλούνται περίπου 35-40 παιδιά). Είναι προφανής συνεπώς η αναγκαιότητα υλοποίησης ενός τέτοιου έργου στη Μύκονο, καθώς αποτελεί σχήμα οξύμωρο η ύπαρξη αναρίθμητωνιδιωτικών γηπέδων τένις στο νησί τα οποία εξυπηρετούν αποκλειστικά τους ιδιοκτήτες τους ή τους πελάτες των ξενοδοχείων.

Εξάλλου με την ύπαρξη τουλάχιστον 3 γηπέδων, στη Μύκονο θα μπορούν να διοργανώνονται όχι μόνο περιφερειακοί αλλά και πανελλήνιοιαγώνες τέννις (κατηγορίας Ε3), στις περιόδους της άνοιξης ή του φθινοπώρου, με ότι αυτό συνεπάγεται στην τόνωση της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου ειδικά σε offseason περιόδους.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή τριών (3) γηπέδων αντισφαίρισης (τένις) με ελαστικό-συνθετικό τάπητα, όπισθεν του κλειστούγυμναστηρίου Μυκόνου, στην περιοχή Καρδαμίδα Άνω Μεράς Μυκόνου και συγκεκριμένα σε οικόπεδο που έχει δωρηθεί στον Δήμο Μυκόνουμε αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Μυκόνου.

  1. ΦΩΤΙΣΜΟΣ – ΗΧΟΣ ΣΤΟ ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ (προϋπολογισμού 98.775,92 ευρώ)

Το 2006 δωρήθηκε στο Δήμο Μυκόνου το νεότευκτο κτίριο με την ονομασία Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο στο οποίο στεγάζεται το Ν.Π.Δ.Δ.του Δήμου με την ονομασία Π.Α.Κ.Ο. «Γεώργιος Αξιώτης». Η κεντρική αίθουσα του κτιρίου χωρητικότητας 300 ατόμων αποτελεί την περιοχήχωροθέτησης του έργου. Η συγκεκριμένη κεντρική αίθουσα είναι ο μόνος στεγασμένος κατάλληλος χώρος του νησιού, ικανός να φιλοξενήσεικάθε είδους εκδήλωση και κατά συνέπεια χρησιμοποιείται για τις δραστηριότητες όλων των τοπικών φορέων όπως Πολιτιστικοί-Λαογραφικοίσύλλογοι, ομάδες ,δράσεις αλλά και σχολεία. Στον ίδιο χώρο έχουν φιλοξενηθεί και οι συναυλίες και παραστάσεις γνωστών συνθετών ,καλλιτεχνών αλλά και μουσικών συνόλων. Επίσης ο χώρος χρησιμοποιείται για θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, προβολές ταινιών,διαλέξεις και χορευτικά σεμινάρια, γαστρονομικές και επιστημονικές εκδηλώσεις για την προβολή του τοπικών παραδοσιακού προϊόντος, μετην συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων από όλη την Ελλάδα.Είναι δεδομένο ότι το ισχυρό brandname του νησιού λειτουργεί ως παρακαταθήκη για τη μελλοντική διοργάνωση μεγαλύτερης (ακόμα καιπαγκόσμιας) εμβέλειας εκδηλώσεων, πλην όμως, η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έχει καταδείξει συγκεκριμένες ελλείψεις καιανεπάρκειες σε εξοπλισμό, οδηγώντας στην αναγκαιότηταενδυνάμωσης του υφιστάμενου ηχητικού εξοπλισμού του Οργανισμού προκειμένου να υπάρχει αυτονομία και αρτιότερο ηχητικόαποτέλεσμα, καθώς και σύγχρονου εξοπλισμού για τον πλήρη φωτισμό της σκηνής και των παράπλευρων χώρων, με δεδομένη την σημερινή εξαιρετικά φτωχήεικόνα που παρουσιάζεται.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Πολιτιστικός, Αθλητικός και Κοινωνικός Οργανισμός «Γεώργιος Αξιώτης».

  1. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ (προϋπολογισμού 97.161,60 ευρώ)

Στον 1ο Παιδικό Σταθμό του Δήμου Μυκόνου ανήκουν τα σχολικά κτίρια / παιδικοί σταθμοί που βρίσκονται στις περιοχές του Ομβροδέκτη καιτης ΆνωΜεράςσε δυο εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία του νησιού, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες της πόλης και του χωριού.Σήμερα φιλοξενούν 95 παιδιά από 2,5 εως 4 ετών, εξυπηρετώντας πέρα από τις κοινωνικές ανάγκες και την ανάγκη που προκύπτει από την έλλειψη χώρων στα νηπιαγωγεία που εγγράφουν αποκλειστικά πλέον τα νήπια, και όχι τα προνήπια.

Με βάση την παρούσα πρόταση θεωρούνται απαραίτητες οι εξής προμήθειες:

1. Προμήθεια υλικού διαμόρφωσης αύλειων χώρων (ελαστικό δάπεδο ασφαλείας) και των 2 παιδικών σταθμών

2. Διαμόρφωση της κουζίνας της Άνω Μεράς και προμήθεια εξοπλισμού κουζίνας, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδικού σταθμού.

3. Προμήθεια boiler, καυστήρων (2) και σωμάτων καλοριφέρ (27) προς αντικατάσταση των παλαιών φθαρμένων και δυσλειτουργικώνσυστημάτων θέρμανσης, χωρίς αντικατάσταση των σωληνώσεων, και στους δύο παιδικούς σταθμούς.

4. Προμήθεια λογισμικού Οργάνωσης/Διαχείρισης Αιτήσεων,Τροφείων& Αποθήκης των Παιδικών Σταθμών

5. Προμήθεια ηλεκτρονικού ψηφιακού μηχανισμού σήμανσης για τον έλεγχο τήρησης ωραρίου εργασίας των εργαζομένων.

6. Προμήθεια ηλεκτρικών συσκευών (αφυγραντήρες, ηλεκτρικές σκούπες, πλυντήρια) και λοιπού λειτουργικού εξοπλισμού

7. Προμήθεια ψυχοπαιδαγωγικού, οπτικοακουστικού, μουσικού και εποπτικού εξοπλισμού.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Πολιτιστικός, Αθλητικός και Κοινωνικός Οργανισμός «Γεώργιος Αξιώτης».

Τα παραπάνω έργα εντάσσονται Υπομέτρο 19.2 «Υλοποίηση δράσεων της τοπικής στρατηγικής ανάπτυξης» του ΠΑΑ 2014 – 2020, στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του τοπικού προγράμματος για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων ΑΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεοδωρικάκος: “Οι Δήμαρχοι να δώσουν το παράδειγμα συμμετέχοντας στην καμπάνια για τον εμβολιασμό”

ΠΝΑ: Στο ΠΑΑ 2014 – 2020 εντάσσεται η κατασκευή γηπέδου 5×5 στον Αρτεμώνα Σίφνου

ΠΝΑ: Στην Αστυπάλαια ο Γ. Χατζημάρκος για την έναρξη του προγράμματος “Smart and Sustainable Island”

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice