OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αιγιαλείας και Φιλοζωϊκού Συλλόγου «Τα Φιλαράκια»

Μια αξιόλογη και ωφέλιμη σύμπραξη μεταξύ Δήμου και εθελοντών, έλαβε πλέον και επίσημη υπόσταση με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη τη Δευτέρα μεταξύ του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου και της προέδρου του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Αιγιαλείας «Τα Φιλαράκια» κας Διονυσίας Σοφιανοπούλου.

Το εν λόγω Μνημόνιο, που έχει τριετή διάρκεια, αναφέρεται στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με τον έλεγχο της υγείας τους και του πληθυσμού μέσω στειρώσεων και την προστασία τους από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό και με γνώμονα την ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξης των υπηρεσιών φροντίδας των αδέσποτων ζώων, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχετικού προγράμματος περισυλλογής τους που ήδη υλοποιείται από την Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου και προστασίας τους που υλοποιείται από το Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας.

Το Μνημόνιο συντάχθηκε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και παράλληλα με ευαισθησία προς τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά και προς την προστασία των δημοτών και της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, σκοπός της συνεργασίας που επικυρώνεται από το Μνημόνιο αποτελεί, κατά κύριο λόγο:

  • η αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στα διοικητικά όρια του Δήμου Αιγιαλείας,
  • η προστασία και η φροντίδα για την ευζωία αυτών,
  • η ενημέρωση, με κάθε τρόπο, των κατοίκων του Δήμου οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ζώα συντροφιάς, για τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων τους, τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προκύπτουν από τον Νόμο 4039/2012 στην περίπτωση παράβασης των διατάξεών του και γενικώς την ανάγκη επίδειξης σεβασμού στη ζωή σε οποιαδήποτε μορφή συναντάται και
  • η εν γένει συνεργασία αμφότερων των μερών για προώθηση της φιλοζωικής κουλτούρας στη περιοχή και τη διενέργεια εκδηλώσεων με φιλοζωικό περιεχόμενο όπως Ημέρες Υιοθεσίας, Ημέρες Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών.

Οι ενέργειες τις οποίες μπορούν να εκτελούν και οι δύο συμβαλλόμενοι, περιγράφονται ως εξής στο Μνημόνιο Συνεργασίας :

– Η περισυλλογή των ζώων και από τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δήμου, εντός των ορίων αυτού και υπό την καθοδήγηση κτηνιάτρου.

– Η σήμανση και καταγραφή – αναγνώριση κάθε ζώου συντροφιάς με την τοποθέτηση πομποδέκτη

– Η αναζήτηση του ιδιοκτήτη όταν αυτό διαπιστώνεται κατά την περισυλλογή του αδέσποτου ζώου συντροφιάς και η προσπάθεια επιστροφής σε αυτόν.

– Η στείρωση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αρσενικών και θηλυκών από επαγγελματία κτηνίατρο και επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον μετά την πλήρη αποκατάσταση της υγείας τους.

– Η μετεγχειρητική νοσηλεία και θεραπεία που κρίνεται αναγκαία για την υγεία των ζώων στα κτηνιατρεία των συμβαλλομένων με τον Δήμο κτηνιάτρων ή σε άλλο κατάλληλα διαμορφωμένο και ασφαλή για την ευζωία των ζώων χώρο.

– Η υιοθεσία για τα ζώα που κρίνονται κατάλληλα, κατόπιν κτηνιατρικής γνωμάτευσης και θετικής εισήγησης του Δήμου. Στα ζώα προς υιοθεσία τοποθετείται πομποδέκτης και υποβάλλονται σε αποπαρασίτωση και εμβολιασμό.

– Η μετακίνηση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με οχήματα του Φιλοζωικού Συλλόγου, αν χρειαστεί

– Η μέριμνα για την παροχή πόσιμου ύδατος και σίτισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με ταΐστρες και ποτίστρες σε επιλεγμένα σημεία

– Η επανένταξη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που δεν υιοθετούνται και κρίνονται υγιή στη περιοχή από την οποία περισυνελέγησαν, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου υπό την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν ήδη σημανθεί ή σημαίνονται, καταγράφονται, υποβάλλονται σε αποπαρασιτισμό, εμβολιάζονται και στειρώνονται. Η επανένταξή τους δεν γίνεται κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία, αρχαιολογικούς χώρους, αεροδρόμια και λιμάνια και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

– Η πιθανή φροντίδα και εποπτεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς που εκδηλώνουν επαναλαμβανόμενα και απρόκλητα επιθετική συμπεριφορά ή πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή είναι πλήρως ανίκανα να αυτοσυντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρηση τους στη ζωή είναι αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους. Σε περίπτωση που  οι φιλοζωικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής αρνηθούν να αναλάβουν τη φροντίδα, την εποπτεία και τη διαδικασία υιοθεσίας τους, αυτά υποβάλλονται σε ευθανασία μετά από επισταμένη κτηνιατρική παρακολούθηση.

Στο Μνημόνιο επίσης καταμερίζονται οι υποχρεώσεις Δήμου Αιγιαλείας και Φιλοζωϊκού Συλλόγου, ενώ υπογραμμίζεται πως με απόφαση δημάρχου, την επίβλεψη εφαρμογής του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχει συγκροτηθεί πενταμελής Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμβαση έργου για τη διαμόρφωση των παλαιών σφαγείων Αιγίου

Δήμος Αιγιαλείας: Σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης στην Ολυμπία Οδό

Δήμος Αιγιαλείας: «Δημοκρατία είναι η τήρηση των νόμων και όχι η κατάλυση τους»

Σχετικά Άρθρα

ΕΝΠΕ: Οι Περιφέρειες έτοιμες να συνδράμουν στην αντιπυρική περίοδο

otavoice

Σ.Π.Α.Π: O Βλ. Σιώμος συμμετείχε στη Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. Δήμου Αμαρουσίου

otavoice

Δ.Ν.Πηλίου: Στο Ετήσιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών ο Μ. Μιτζικός

otavoice

Επίσκεψη Δημάρχου Λαμιέων στο παράρτημα προστασίας παιδιού Φθιώτιδας

otavoice

Κάλεσμα του Δήμου στο Πανθηβαϊκό Συλλαλητήριο για το Πρωτοδικείο Θηβών

otavoice

Ο Δήμαρχος Ήλιδας συνυπέγραψε τη διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας

otavoice