Παπαστεργίου: “Ενωμένοι θα πάμε στην επόμενη μέρα της Αυτοδιοίκησης”

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος ξεκίνησε τις Συνεδριακές Διασκέψεις με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας, με σκοπό να επικαιροποιήσει και να διαμορφώσει τις τελικές θέσεις της, ενόψει της έναρξης του διαλόγου για την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.

Οι διασκέψεις ξεκίνησαν με την ΠΕΔ Κρήτης, θα διεξαχθούν συνολικά δέκα και διεξάγονται με τη μορφή των τηλεδιασκέψεων, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας του covid-19. Η ΚΕΔΕ, αξιοποιώντας σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες προχωρά στη διοργάνωση υβριδικών συνεδρίων, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την προσήλωση της αυτοδιοίκησης στο μοντέλο της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε παρέμβαση από τον Υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο , τον Υφυπουργό, Θοδωρή Λιβάνιο και τον Γ.Γ. του ΥΠ.ΕΣ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη .

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν συνολικά 90 σύνεδροι, μέλη της Γενικής Συνέλευσης, Δήμαρχοι και αιρετά στελέχη από την ΠΕΔ Κρήτης, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δ. Παπαστεργίου : Να βάλουμε τις βάσεις για την αυτοδιοίκηση των επόμενων δεκαετιών

Η Διάσκεψη ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος τόνισε τις ειδικές συνθήκες που οδήγησαν και την ΚΕΔΕ στην πρωτόγνωρη διαδικασία επεσήμανε ότι οι εξελίξεις που τρέχουν κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να συνεχίσει η Αυτοδιοίκηση να στέκεται δίπλα στις τοπικές κοινωνίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και να διεκδικήσει τον διακριτό της ρόλο στο νέο σχεδιασμό της πολύ-επίπεδης διακυβέρνησης.

  • Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά

Έδωσε το στίγμα της κεντρικής στρατηγικής της ΚΕΔΕ, λέγοντας ότι «πρεσβεύουμε και πιστεύουμε σε μία νέα Αυτοδιοίκηση σοβαρή, μετρημένη, εναρμονισμένη με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, μια αυτοδιοίκηση ενημερωμένη και δεμένη μεταξύ της. Γιατί αν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

  • Χρειάζεται κοινή αντίληψη για το περιεχόμενο της Μεταρρύθμισης

Επισήμανε χαρακτηριστικά την ανάγκη να αντιληφθούν όλοι οι αιρετοί του θεσμού « ότι δεν αρκεί απλά ένα νομοσχέδιο για να αλλάξει το Κράτος και να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Δήμων. Αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα. Χρειάζεται κοινή αντίληψη. Να συμφωνήσουμε ως συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ) με την Κυβέρνηση σε ένα κοινό concept για τους στόχους, το περιεχόμενο και τη διαδικασία της Μεταρρύθμισης. Χρειάζεται να υπάρχουν οι απαραίτητοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι για να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο μοντέλο. Να επενδύσουμε σε μια νέα οργάνωση των δημοτικών μας υπηρεσιών, στην εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού μας, στη δυνατότητά μας να μπορούμε να προσλαμβάνουμε άμεσα το απαραίτητο προσωπικό που χρειαζόμαστε. Σημαντικό ρόλο θα παίξει επίσης το πόσο γρήγορα θα πετύχουμε την ψηφιοποίηση των Δήμων μας και πως αυτοί θα λειτουργούν σε ένα δια-λειτουργικό σύστημα μεταξύ των τριών επιπέδων διοίκησης, Κεντρικού Κράτους, Περιφερειών και Δήμων».

  • Βάζουμε συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι «προτεραιότητά μας δεν είναι να μας δοθούν απλά νέες αρμοδιότητες, αλλά οι πόροι για να ασκήσουμε καταρχήν αυτές που ήδη έχουμε. Θέλουμε καταρχήν αυτά που έχουμε, με ξεκαθαρισμένες αρμοδιότητας, με πόρους και προσωπικό. Και επιπλέον θέλουμε ενεργό ρόλο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, θέλουμε να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των όσων συμβαίνουν στα όρια των Δήμων μας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι Δήμοι υλοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δημόσιες πολιτικές και συνεπώς πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο και στην χάραξή τους».

  • Έχουμε συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων να συζητήσουμε.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι στη συνεδριακή διαδικασία θα τεθούν όλα τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού.

Ζητήματα που αφορούν την Κοινωνική μέριμνα. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και πολεοδομικές ρυθμίσεις τοπικού χαρακτήρα. Το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων με τις Κτηματικές Υπηρεσίες. Τις αρμοδιότητες που πρέπει να κρατήσουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Το ζήτημα της χρηματοδότησης των Δήμων. Η εμπλοκή της αυτοδιοίκησης στην Παιδεία. Η αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών.  Η δημοτική αστυνομία, με επανίδρυση όπου δεν υπάρχει, προσλήψεις και Διεύρυνση αρμοδιοτήτων. Τα Λιμενικά Ταμεία, υπό την εποπτεία και διοίκηση των Δήμων. Η αποκλειστική ευθύνη της Αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά την καθαριότητα, το περιβάλλον, την ανακύκλωση, την επεξεργασία και αξιοποίηση. Τις υποδομές, την ανάπτυξη, το ΕΣΠΑ και τα διάφορα  αναπτυξιακά εργαλεία, με διακριτό ρόλο μας στη λειτουργία των διαχειριστικών αρχών . Την αλλαγή του 4412, την κατανομή των ΚΑΠ, το ξεκαθάρισμα ευθυνών κι αρμοδιοτήτων στα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας , την πολιτική για το προσωπικό των ΟΤΑ και την ενοποίηση των πληροφοριακών μας συστημάτων οριζόντια. Τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, με νέο πλαίσιο που θα διασφαλίζει την συμμετοχή τους. Την ισχυροποίηση της καταστατικής θέσης των αιρετών του θεσμού μας , καθώς και την παροχή περισσότερων εργαλείων στην ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ και τις εταιρίες της, καθώς δεν είμαστε μία τυπική δημόσια υπηρεσία.

  • Πάμε μαζί να φτιάξουμε την αυτοδιοίκηση της επόμενης γενιάς, των επομένων 10 ή και 20 ετών

Στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Να δούμε τί δεν πάει καλά και να ζητήσουμε την αλλαγή των δεδομένων. Οι νέες αρμοδιότητες και ο νέος κώδικας που θα ακολουθήσει, αποτελούν μία εξαιρετική ευκαιρία. Επίσης θεωρώ πολύ καλή συγκυρία την ύπαρξη ανθρώπων στην ηγεσία του ΥΠΕΣ, που έχουν διάθεση να μας ακούσουν. Το Υπουργό, τον Υφυπουργό και τους Γενικούς Γραμματείς», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

  • Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες των τοπικών μας κοινωνιών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε ότι αντικείμενο του διαλόγου των συνεδριακών μας διασκέψεων είναι «να βρούμε τρόπους για να μας  λυθούν τα χέρια, για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στην Πατρίδα και τους πολίτες. Πώς θα μπορούμε να διοικούμε αποτελεσματικά τους Δήμους μας. Ξέρουμε τον τρόπο. Έχουμε σχέδιο. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να πάμε τις τοπικές μας κοινωνίες μπροστά .Και η πορεία αυτή περνά μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Γιατί Δυνατή Αυτοδιοίκηση, σημαίνει ισχυρές τοπικές κοινωνίες».

Γ. Κουράκης, Δήμαρχος Ηρακλείου, Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης: Επιτακτική ανάγκη  οι μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση

Ο «ψηφιακός οικοδεσπότης» της διάσκεψης, Γιάννης Κουράκης, Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου, καλωσορίζοντας τους συνέδρους και τον Υπουργό Εσωτερικών αναφέρθηκε στην συγκυρία και τόνισε την επιτακτική ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο δυνατή την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των αρμοδιοτήτων που όμως χρειάζονται οικονομικούς πόρους και ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι πολιτικές για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή με την Πράσινη Συμφωνία, την απασχόληση, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και οι βέλτιστες πρακτικές επιτυχημένων  αυτοδιοικητικών μοντέλων, αποτελούν μια σημαντική παράμετρο που πρέπει να εντάξουμε στον προσυνεδριακό διάλογο και να την αξιοποιήσουμε στην διαμόρφωση των θέσεών μας.

Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι τα κρίσιμα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης διογκώθηκαν την δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης και παραμένουν συσσωρευμένα την περίοδο της πανδημίας.
Πρέπει επίσης να επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας, να τις προσαρμόσουμε στις σημερινές συνθήκες και να τις προτεραιοποιήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Θα συμβάλλουμε δημιουργικά σε αυτή την διαδικασία και όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε ποιοτικά προγράμματα των οποίων η εφαρμογή θα επιφέρει μια γενικευμένη ανάταξη της οικονομίας της χώρας μας και μια δίκαιη κοινωνικά και χωρικά κατανομή των ωφελειών.

Τ. Θεοδωρικάκος, Υπουργός Εσωτερικών : Η Αυτοδιοίκηση καθοριστικός παράγοντας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, στην παρέμβαση του εξήρε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης λέγοντας ότι «έχει αποδειχτεί ένας παράγοντας με καθοριστικό ρόλο για την κοινωνική ενότητα, την κοινωνική συνοχή και την στήριξη όσων έχουν ανάγκη. Παρά τις δύσκολες ώρες λίγο πριν το νέο lockdown οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε δεν πρέπει να ανασταλούν γιατί τις χρειάζεται το κράτος για την καλύτερη λειτουργία του. Περιμένω με ενδιαφέρον τις προτάσεις σας για το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τις Αρμοδιότητες, τις οποίες και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας».
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στην ανάγκη επιτάχυνσης εφαρμογής του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» ανακοίνωσε επτά έργα στην Κρήτη που είχαν ωριμάσει και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ανοίξουν γραφεία της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες εκτέλεσης των έργων.
Ο Υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι ειδικά μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός θα είναι σε καθημερινή επικοινωνία με την ΚΕΔΕ για την τήρηση των μέτρων και την στήριξη της Αυτοδιοίκησης στις νέες συνθήκες.

Θ. Λιβάνιος, Υφυπουργός Εσωτερικών : Σημαντικός ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στις νέες προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε

Το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξήρε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, λέγοντας ότι «μπήκε μπροστά και ήταν ο κεντρικός παράγοντας επιτυχίας διαχείρισης της κρίσης από τον περασμένο Μάρτιο αλλά είμαι βέβαιος ότι θα παίξετε τον ίδιο σημαντικό ρόλο και στις νέες προκλήσεις που έρχονται». Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στο θέμα της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης και την αλλαγή των αρμοδιοτήτων που θα οδηγήσει τελικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Αναφερόμενος στην ψηφιακή μετεξέλιξη της κοινωνίας , ανέφερε ότι θα ήθελε να μπει ως στόχος ένα εύλογο διάστημα, ώστε  να μην χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει στο Δημαρχείο για κανένα γραφειοκρατικό θέμα και οι υπάλληλοι να ασχολούνται με τα πραγματικά θέματα της κάθε περιοχής.  Δήλωσε ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται προσωπικό αλλά στις παρούσες συνθήκες οι λίγες προσλήψεις θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό για τις τεχνικές τους υπηρεσίες.
Ζήτησε ακόμη πιο στενή επικοινωνία με τη λειτουργία επιτροπής που άμεσα θα συζητά και θα λύνει προβλήματα όταν παρουσιάζονται.

Για τις οικονομικές επιπτώσεις των Δήμων από τον κορωνοϊό δήλωσε ότι θα βελτιώσουν τον αλγόριθμο για να υπάρχει πιο δίκαιη κατανομή των κονδυλίων ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες και προανήγγειλε νέα ενίσχυση λόγω των έκτακτων μέτρων που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων με τη συμβολή της ΚΕΔΕ και τα συναρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση όχι μόνο των έκτακτων φαινομένων αλλά και της υγειονομικής κρίσης.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι θα γίνει δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ για διευκόλυνση των Δήμων για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων τους στο ΤΟ&Δ, με την μεταφορά έξι δόσεων στο τέλος της δανειακής σύμβασης. Δεσμεύθηκε ότι άμεσα θα νομοθετηθεί η συγκεκριμένη απόφαση.

Μ. Σταυριανουδάκης, Γ.Γ. ΥΠ.ΕΣ.:  Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο αξιόπιστος εταίρος , για να πάει η χώρα στο μέλλον

Στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας του Υπ. Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης αναφέρθηκε στην μόνιμη αγωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το θέμα των αρμοδιοτήτων και τόνισε ότι στην παρούσα φάση και η ωριμότητα της ΚΕΔΕ και η θέληση της Κυβέρνησης, θα φέρουν αποτελέσματα.

«Για μας είναι στοίχημα να αποδείξουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο αξιόπιστος εταίρος για να πάει η χώρα στο μέλλον», επεσήμανε.

Για την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων για την κάλυψη απωλειών λόγω της πανδημίας , ανέφερε ότι με τον αλγόριθμο προσπαθεί το υπουργείο να καλύψει αδικίες και να γίνει μια αναδιάταξη των χρημάτων που θα δοθούν, ώστε να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες.

Τέλος ανέφερε ότι «μέχρι τον επόμενο Μάρτιο η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει το σχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο,  ώστε να γνωρίζουν οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης πώς θα γίνουν οι επόμενες εκλογές».

 
Σχολιάστε