OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Αγ. Βαρβάρας: Συνεχίζεται η καινοτόμος δράση με το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»

Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας με αφορμή την καινοτόμο δράση του με το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού αναφέρει:

“Λίγους μήνες πριν, η  διοίκηση του δήμου μας, αποφάσισε δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στις καινοτόμες δραστηριότητες καθώς και στη χρήση νέων τεχνολογιών, ιδιαιτέρως εκείνων που υποβοηθούν την εκπαιδευτική δραστηριότητα και στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, να συνεργαστεί με ένα ίδρυμα γνωστό για τις αξιέπαινες δράσεις του, το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», σε μια κοινή προσπάθεια να προσφερθούν γνώσεις και μνήμες στους μικρούς μαθητές.

Η μουσειοσκευή «Κάποτε στη Μικρά Ασία», ήρθε στα σχολεία της πόλης μας προκειμένου να συστήσει στους μαθητές τη ζωή των Ελλήνων στις πόλεις και τα χωριά της Μικράς Ασίας, πριν την καταστροφή και τον ξεριζωμό.

Φιλοξενήσαμε τη μουσειοσκευή και μέσω της μελέτης του υλικού της, γνωρίσαμε τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας την περίοδο της μεγάλης του ακμής. Μέσα από χάρτες, καρτ–ποστάλ, διηγήσεις, αντικείμενα, ήχους και εικόνες ζωντανέψαμε στις τάξεις των σχολείων μας μια ολόκληρη εποχή· μια εποχή ευημερίας και προόδου.

Στόχος μας ήταν οι μαθητές με διαδραστική παρουσίαση, να εντοπίσουν στοιχεία ιστορικής συνέχειας μιας περιοχής και την επίδρασή τους στη διαμόρφωση ενός πολιτισμού, να γνωρίσουν τους παράγοντες που συνετέλεσαν στην ακμή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, να παρατηρήσουν πώς αποτυπώθηκε η ευημερία των ελληνικών κοινοτήτων, να διερευνήσουν τους λόγους που η Σμύρνη υπήρξε πόλη ορόσημο της Μικράς Ασίας, να έρθουν σε επαφή με εκφάνσεις της καθημερινότητας των Μικρασιατών εξετάζοντας τις δομές οργάνωσης της μικρασιατικής κοινωνίας ώστε να χρησιμοποιήσουν όλα αυτά τα στοιχεία, προκειμένου να δημιουργήσουν χαρακτήρες και ιστορίες σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία που παρατίθενται και παρουσιάζονται με την συσκευή.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού ημερών που φιλοξενήσαμε την μουσειοσκευή, οι μαθητές και εκπαιδευτικοί που τη γνώρισαν, δεν ήταν όσοι θα θέλαμε. Παρόλα αυτά όσοι είχαν τη δυνατότητα, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του δήμου με ιδιαίτερη θερμή. Ο ενθουσιασμός και τα θετικά σχόλια ήραν κάθε επιφύλαξη και ενθάρρυναν τη δημοτική αρχή να επαναλάβει και φέτος τη δράση.

Λόγω περιορισμένου χρόνου και φέτος –η συσκευή θα είναι διαθέσιμη μέχρι την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου.

Οι διαδραστικές παρουσιάσεις θα γίνονται με τηρούμενα τα μέτρα για την εξάπλωση του Covid -19.

Παρακαλούμε τα σχολεία που επιθυμούν την πραγματοποίηση παρουσίασης στο χώρο τους, να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου (κα Καραχάλιου, τηλέφωνο: 213.2019339 )

Θα τηρηθεί αυστηρά, σειρά προτεραιότητας.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Αγ. Βαρβάρας: Β’ κύκλος αιτήσεων για το πρόγραμμα βελτίωσης δεξιοτήτων ανέργων ευπαθών ομάδων

Δήμος Αγ. Βαρβάρας: Β’ κύκλος αιτήσεων για το πρόγραμμα δεξιότητας ανέργων ευάλωτων ομάδων

Δήμος Αγίας Βαρβάρας: Αναστολή λειτουργίας πολιτιστικών και αθλητικών δομών λόγω πανδημίας

Σχετικά Άρθρα

Ο Δήμος Δελφών στο πλευρό των ελαιοκαλλιεργητών του Ελαιώνα

otavoice

ΠΔΕ: Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής

otavoice

ΑΣΕΠ: 14 θέσεις εργασίας στον Δήμο Ικαρίας

otavoice

Δήμος Ζίτσας: Η προτομή του Τάσου Χαλκιά κοσμεί την πλατεία της Κοινότητας Γρανιτσοπούλας

otavoice

Δήμος Ιωαννιτών: Συμμετοχή στο έργο με τίτλο «CLIMABOROUGH Building Green and Climate Neutral Innovation in Cities»

otavoice

Είκοσι τέσσερα έργα σε εξέλιξη στον Δήμο Κηφισιάς

otavoice