OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δασταμάνης: «Γρεβενά και Καστοριά παραμένουν απλοί θεατές του Master Plan»

 

Τις βασικές του ενστάσεις στο υπό διαβούλευση Master Plan για την απολιγνιτοποίηση εξέφρασε ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που οργάνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου 2020 η Περιφερειακή Αρχή και είχε ως θέμα τις τελικές προτάσεις επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εκπόνησε η Κυβέρνηση.

Στην αρχή της εισήγησής του ο κ. Δασταμάνης υπογράμμισε ότι το Σχέδιο είναι στην πραγματικότητα «άδικης μετάβασης και όχι δίκαιης» καθώς όπως πρόσθεσε «Γρεβενά  και Καστοριά παραμένουν απλοί θεατές του Master Plan». Τεκμηριώνοντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε πρώτον στις επιδοτήσεις δυο ταχυτήτων για νέες επενδύσεις μεταξύ λιγνιτικών και μη περιοχών, δεύτερον στην εξαίρεση Γρεβενών και Καστοριάς από την επιπλέον επιχορήγηση του 10% στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” και τρίτον στον αποκλεισμό της περιοχής μας από το υπομέτρο 6.1 που αφορά την εγκατάσταση νέων αγροτών.

Σύμφωνα με τον κ. Δασταμάνη, οι παραπάνω τρεις κομβικές επισημάνσεις που αποτελούν ήδη καταγεγραμμένες κυβερνητικές προτάσεις στο υπό κατάρτιση Σχέδιο θα πρέπει άμεσα και γρήγορα να διορθωθούν καθώς εάν τελικά δεν αλλάξουν και γίνουν πράξη θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στη ραγδαία και βίαιη διεύρυνση του οικονομικού χάσματος μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, κλιμακώνοντας την ανεργία και την υπανάπτυξη και θίγοντας βάναυσα την ιδέα της Περιφερειακής Συνείδησης.

Υπενθυμίζεται ότι τα Γρεβενά μπορεί να μην έχουν λιγνίτη, ωστόσο πλήρωσαν και με το παραπάνω το υψηλό πλασματικό Περιφερειακό ΑΕΠ της λιγνιτοπαραγωγής καθώς αποκλείονταν συνεχώς από χρηματοδοτικά εργαλεία οικονομικής ενίσχυσης μειονεκτικών περιοχών αφού εμφανιζόταν ως “εύπορα”.

Ο Δήμαρχος Γρεβενών επεσήμανε ακόμη ότι οι αναλυτικές θέσεις και προτάσεις στις οποίες κατέληξε ομοφώνως η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας από τον περασμένο Φεβρουάριο και οι οποίες είχαν ως κατεύθυνση μια ομαλή και πραγματικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, δυστυχώς, μέχρι τώρα έχουν αγνοηθεί παντελώς από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες.

Σημειώνεται ότι στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σχεδιασμού Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Στέργιος Κιάνας, ο Δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο Δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Παναγιώτης Πασχαλίδης, o Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου και ο Δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημήτρης Κορδίλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δήμος Γρεβενών: Όμορφες “πράσινες” παρεμβάσεις σε πολλά σημεία της πόλης

Δήμος Γρεβενών: Τοποθετήθηκαν τα Γεωτρύπανα στο Κλειστό Γυμναστήριο για την Ενεργειακή Αναβάθμιση

O Δήμος Γρεβενών καταδικάζει τις δηλητηριάσεις αδέσποτων ζώων

 

Σχετικά Άρθρα

ΠΒΑ: Εγκαινιάστηκε η Πύλη Σέγκεν στο Πλωμάρι Λέσβου

otavoice

Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με στελέχη της Motor Oil

otavoice

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχοι για τα έργα οδοφωτισμού σε Ιωάννινα- Πρέβεζα

otavoice

ΠΔΜ: Επίσκεψη Κασαπίδη στην Τοπική Κοινότητα Πετρών του Δήμου Αμυνταίου

otavoice

Πρόσθετοι πόροι 1,5 εκ. € για δύο έργα οδικής ασφάλειας και επεξεργασίας λυμάτων στην Π.Ε. Δράμας

otavoice

Περιφέρεια Αττικής: Αναβάθμιση του οδικού δικτύου και αστικές αναπλάσεις στον Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων

otavoice