OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

ΠΙΝ: Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου για το αιολικό πάρκο Αργοστολίου

Την αναγνώριση της σημασίας των ανεμογεννητριών για την καθαρή ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την συνέχιση του διαλόγου και την συνεργασία με την τοπική κοινωνία, τόσο για την ενημέρωση των τεχνικών και επιστημονικών δεδομένων όσο και των αντισταθμιστικών μέτρων και οφελών προς τις τοπικές κοινωνίες για την περίπτωση του αιολικού πάρκου Αργοστολίου εξέφρασε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην τακτική συνεδρίασή του, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη μέσω της υπηρεσίας e: Presence.gov.gr συζητώντας το θέμα “Πράσινη Ενέργεια – Ανεμογεννήτριες και η περίπτωσης της Κεφαλονιάς” που εισήγαγε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση η εφαρμογή πρότυπων όρων για την επιλογή των χώρων, αδειοδοτήσεων και ελέγχων τοποθέτησης και λειτουργίας των ανεμογεννητριών.

Επίσης, ζητεί να εξασφαλιστεί για την Κεφαλλονιά ως τόπος υποδοχής ανεμογεννητριών, η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού με τον προσφορότερο τρόπο αντιμετώπισης των πιθανών βλαβών και διακοπών ηλεκτροδότησης.

Ειδικότερα για τη δημιουργία του αιολικού πάρκου Αργοστολίου, το Περιφερειακό Συμβουλίου ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ κ. Άγγελο – Παναγιώτη Κασίμη, καθώς και με τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος εκπονεί μελέτη για το ολοκληρωμένο έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των ευάλωτων περιοχών.

Το ψήφισμα που πρότεινε η Περιφερειακή Αρχή και υπερψηφίστηκε είναι:

  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, έχοντας αναγνωρίσει το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στην οικονομική και κοινωνική ζωή καθώς και στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών μνημείων.

  • Θεωρεί άμεση και επιτακτική την ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), αξιοποιώντας το ηλιακό και αιολικό δυναμικό της χώρας μας.

  • Αναγνωρίζει ότι τα οφέλη από τη χρήση και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι πολλά όσον αφορά το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία, αφού η στροφή στην καθαρή ενέργεια δημιουργεί και ενισχύει τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και ευημερία και επιταχύνει την πράσινη ανάπτυξη.

  • Θεωρεί ότι η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πρέπει να γίνεται σε κατάλληλες περιοχές για τις οποίες υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις ή αδειοδοτήσεις, ακολουθώντας την ισχύουσα νομοθεσία και λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ως νησιωτικής περιοχής καθώς και τις ενεργειακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τα κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα.

  • Θεωρεί ότι βασικός γνώμονας για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα πρέπει να είναι πάντα η μικρότερη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση και αλλοίωση του τοπίου, με σεβασμό στο τοπικό οικοσύστημα και την κοινωνία, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθείται πιστά η ισχύουσα νομοθεσία και εφαρμόζονται αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και δεσμεύσεις, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες, ενέργειας αλλά και αντιπλημμυρικές ανάγκες και με πρότυπες προδιαγραφές. Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας οφείλουν να παρακολουθούν ανελλιπώς την εφαρμογή αυτών των όρων, όρους τους οποίους θέτουν ειδικοί μελετητές επιστήμονες και για την συγκεκριμένη υπόθεση, έθεσε η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με το υπ΄αριθμ. 98255/22992/19.12.2019 έγγραφό της που σχετίζονταν με την έκφραση γνώμη της, αναφορικά με την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο για την περίπτωση του αιολικού πάρκου Αργοστολίου, τονίζει ότι απαιτείται διάλογος και συνεργασία με την τοπική κοινωνία, τόσο για την ενημέρωση των τεχνικών και επιστημονικών δεδομένων αλλά και των αντισταθμιστικών μέτρων και οφελών προς τις τοπικές κοινωνίες.

  • Το Περιφερειακό Συμβούλιο ζητεί να εξασφαλισθεί για την Κεφαλλονιά η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση του νησιού με τον προσφορότερο τρόπο αντιμετώπισης των πιθανών βλαβών και διακοπών ηλεκτροδότησης.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice