Δράση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων με την ΤΟΜΥ Γιάννουλης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προάσπισης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με την ΤΟΜΥ Γιάννουλης (5η ΥΠΕ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας) συνδιοργάνωσαν την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 στο 1ο δημοτικό σχολείο Γιάννουλης δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης εκπαιδευτικών και γονέων αναφορικά με την Ενδοοικογενειακή Βία και τα δικαιώματα του Παιδιού.

Κάθε παιδί έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να μεγαλώνει κάτω από συνθήκες ασφάλειας και δίπλα σε γονείς που μπορεί να εμπιστεύεται. Δυστυχώς, όμως, το προνόμιο αυτό δεν ισχύει για όλα τα παιδιά. Πολλά από αυτά είναι υποχρεωμένα να ζουν καθημερινά τον εφιάλτη της ενδοοικογενειακής βίας, αφήνοντας ανεξίτηλα σημάδια στη μνήμη και στην ψυχή τους. Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας επηρεάζουν αρνητικά τη συμπεριφορά των παιδιών εκδηλώνοντας πλήθος συμπεριφορικών συμπτωμάτων στο σχολείο τα οποία προβληματίζουν τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιζητούν τρόπους να τα προσεγγίσουν και να διαχειριστούν την κατάσταση.

Στην εκδήλωση, ο σύλλογος διδασκόντων και εκπρόσωποι του συλλόγου γονέων του σχολείου ενημερώθηκαν σχετικά με το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, για το ποια μπορεί να είναι τα συμπτώματα και οι επιπτώσεις της στο παιδί σε σχολικό και διαπροσωπικό επίπεδο αλλά και τρόπους διαχείρισης τέτοιων περιστατικών από το ίδιο το σχολείο. Επιπλέον, μοιράστηκε έντυπο υλικό και ειδικά διαμορφωμένο χρηστικό φυλλάδιο με όλους τους αρμόδιους φορείς που μπορούν να απευθυνθούν σε περίπτωση που έρθουν αντιμέτωποι με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Τέλος, το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας συζητήθηκε ανοιχτά και γονείς και εκπαιδευτικοί μοιράστηκαν τους προβληματισμούς τους και τη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζουν στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών στα πλαίσια της σχολικής τάξης και του σχολείου σε ευρύτερο πλαίσιο.

Να σημειωθεί ότι ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας ή/και Πολλαπλών Διακρίσεων του Δήμου Λαρισαίων εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014- 2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Σχολιάστε