OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Καβάλας: Επέκταση δικτύου διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονίου

Ο Δήμος Καβάλας σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔιΣΑ) της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε.) και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε.), επεκτείνει το πρόγραμμα χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή, τοποθετώντας μπλε κάδους με κίτρινο καπάκι στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020, με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, Κυριάκου Σταυρίδη και τη συμμετοχή του ειδικού συνεργάτη του Δήμου Καβάλας για τη διαχείριση απορριμμάτων, Κωνσταντίνου Κητή, ξεκίνησε η προσπάθεια ενημέρωσης των μαθητών των 10ου και 15ου Δημοτικών Σχολείων Καβάλας, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Νέας Καρβάλης και του 6ου Λυκείου Καβάλας, για τη σωστή χρήση του μπλε κάδου με κίτρινο καπάκι.

Το πρόγραμμα χωριστής συλλογής χαρτιού/χαρτονιού στην πηγή στοχεύει στην ενίσχυση της ανακύκλωσης χάρτινων συσκευασιών, χαρτονιού και χαρτιού και στην επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης.

Η ανάπτυξη του δικτύου κάδων Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) προβλέπεται ήδη από το εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔ) του Δήμου Καβάλας.

Οι κάδοι συλλογής χάρτινων συσκευασιών φέρουν κίτρινο καπάκι και ειδικό διακριτικό αυτοκόλλητο που κάνει γνωστό στον πολίτη ότι ο κάδος δέχεται μόνο χάρτινες συσκευασίες.

Οι συλλεγόμενες ποσότητες υλικών θα οδηγούνται σε Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) προς διαλογή και διαχωρισμό από ξένες ύλες, συμπίεση και δεματοποίηση του χαρτιού/ χαρτονιού και ακόλουθη αξιοποίηση του υλικού σε βιομηχανίες ανακύκλωσης χαρτιού.

Η ΔσΠ χαρτιού – χαρτονιού στο Δήμο Καβάλας αποτελεί σημαντικό βήμα ώστε σταδιακά να αρχίσει η ξεχωριστή ΔσΠ και για άλλα ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών, συμβάλλοντας δυναμικά στην επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης που υποχρεούται να πετύχει η χώρα.

Παράλληλα, η εκτροπή επιπλέον ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εισφορών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του Δήμου Καβάλας, με σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες.

Για την επίτευξη των προαναφερόμενων στόχων και την επιτυχία του προγράμματος ΔσΠ χαρτιού – χαρτονιού καθοριστική είναι η συμμετοχή και η προσωπική δράση εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

 

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice

Η Πάτρα αποκτά ουσιαστική πρόσβαση στο Παναχαϊκό όρος

otavoice

Δ.Ραφήνας-Πικερμίου: Σύσκεψη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

otavoice

Παρέμβαση υπουργών για το έργο της γέφυρας “Μπελεγρίνο” ζητά ο δήμαρχος Ν. Πηλίου

otavoice

Δ.Νέας Ιωνίας: Συνεργασία Μανούρη-Ασκητή για ενίσχυση κοινωνικών δομών και υγείας

otavoice