OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Κ. Κέρκυρας: Επίσημη παρουσίαση της Τοπικής Επιτροπής Επετειακών εκδηλώσεων για την Επανάσταση του 1821

Την επίσημη παρουσίαση της Επιτροπής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων που έχει επιφορτιστεί με τον συντονισμό των τοπικών προτάσεων των φορέων για τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών μετά την Επανάσταση του 1821 πραγματοποίησε σήμερα η Δήμαρχος Μ. Υδραίου. Με την ευκαιρία της παρουσίασης, η Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι με απόφαση της κυβέρνησης πρόκειται να διατεθούν στους δήμους της χώρας 50 εκ. ευρώ για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Όπως ενημέρωσε η κ. Υδραίου, σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή υπό τον Πρωθυπουργό με την συμμετοχή του Υπουργού και του Υφυπουργού Εσωτερικών και των Δημάρχων της χώρας, έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει μέριμνα για συγκεκριμένη πρόσκληση στα πλαίσια του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» προκειμένου να υλοποιηθούν απρόσκοπτα οι πλέον αξιόλογες κατά τόπους προτάσεις που θα επιλεγούν κεντρικά. Η πρόσκληση θα αφορά την χρηματοδότηση των Δήμων και μέσω αυτών, των φορέων που θα έχουν καταθέσει τις σχετικές επιλεγείσες προτάσεις. Η συνολική χρηματοδότηση σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση θα ανέλθει στα 50 εκ. ευρώ ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στην πληρότητα και την συνάφεια των προτάσεων με τους κανόνες και τους άξονες που έχουν καθοριστεί σε κεντρικό επίπεδο από την Επιτροπή Ελλάδα 2021.

Ποιοι απαρτίζουν την τοπική Επιτροπή

Την τοπική Επιτροπή απαρτίζουν εκτός της κ. Μ. Υδραίου η οποία είναι Πρόεδρος, η Νότα Ψαροπούλου, Δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών και Συντονίστρια της Επιτροπής, ο Στέφανος Πενηντάρχου – Πουλημένος, πρώην Νομάρχης, ο Παντελής Κοντός, βαρύτονος, η Ροξάνη Ξυδιά – Πολίτη και ο Χαράλαμπος Βούλγαρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας. Όλα τα μέλη της Επιτροπής έχουν πλούσια συμμετοχή και συμβολή στα πολιτιστικά και πολιτισμικά δρώμενα του τόπου μας αλλά και πέραν αυτού.

Ο ρόλος της Επιτροπής

Η Δήμαρχος επεσήμανε ότι ρόλος της τοπικής Επιτροπής είναι η ενημέρωση των σωματείων και των φορέων για τις υπό κατάθεση προτάσεις τους και εν συνεχεία η προώθηση αυτών των προτάσεων στο κεντρικό συμβούλιο. Παράλληλα, η τοπική Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την υποβοήθηση των φορέων προκειμένου οι προτάσεις που θα κατατεθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις των αξόνων που έχουν τεθεί από την Κεντρική Επιτροπή. Όπως ξεκαθάρισε η κ. Υδραίου, η Τοπική Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την συλλογή των προτάσεων και τον προγραμματισμό των δράσεων χωρίς ωστόσο να λαμβάνει και τις σχετικές αποφάσεις για το ποιες από αυτές θα επιλεγούν τελικά. Αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής.

Παράλληλα, η Δήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η τοπική Επιτροπή δεν χρηματοδοτείται και δεν διαχειρίζεται πόρους. Προκειμένου δεν να μην υπάρχει παραπληροφόρηση, δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα μέλη της τοπικής Επιτροπής δεν αμείβονται ενώ η συμμετοχή τους εδράζεται στο μεράκι και στην θέλησή τους για προσφορά στον τόπο.

Τέλος, η Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα από τους φορείς και συλλόγους του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, υπάρχει πληθώρα προτάσεων που θα τεθούν προς αξιολόγηση στην Κεντρική Επιτροπή γεγονός το οποίο αφήνει αισιοδοξία και για σχετική τελική επιλογή.

Από την πλευρά της η υπεύθυνη συντονίστρια της τοπικής Επιτροπής Νότα Ψαροπούλου ευχαρίστησε για την επιλογή του προσώπου της στο ρόλο αυτό και τόνισε ότι με αίσθημα ευθύνης τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη θα βοηθήσουν τα μέγιστα φορείς και συλλόγους ώστε να καταθέσουν προτάσεις τέτοιες που και θα αξιολογηθούν θετικά και θα επιλεγούν ώστε το περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων να αναδείξει τον πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο του τόπου μας.

Οι άξονες

Σημειώνεται ότι καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των σχετικών προτάσεων είναι η 15η Νοεμβρίου. Δικαίωμα κατάθεσης προτάσεων έχουν φορείς, σύλλογοι, πνευματικά ιδρύματα, οργανώσεις, εταιρίες, πολιτιστικοί φορείς, ιδιώτες κλπ., Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν συνάφεια με έναν από τους τέσσερις άξονες που έχει ορίσει η Επιτροπή « Ελλάδα 2021» οι οποίοι είναι:

  • Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας.
  • Η Ελλάδα στην πορεία των 200 χρόνων.
  • Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια.
  • Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος.

Σχετικά Άρθρα

Κοζάνη: Κλειστή η γέφυρα Σερβίων την Κυριακή για δοκιμές φόρτισης

otavoice

O Δημήτρης Δεληγιάννης επικεφαλής της Συμπαράταξης Λαρισαίων

otavoice

Στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας στους πλημμυροπαθείς

otavoice

Το Ρέθυμνο υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα με συγκίνηση και τιμή

otavoice

Το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στον Δήμο Τανάγρας

otavoice

Χαρδαλιάς-Μαρκόπουλος: Η ΠΕΔΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε

otavoice