Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης: Εκδήλωση Τιμής στους ήρωες του έπους του ’40

«Η μνήμη είναι ρίζα. Κι αν η ρίζα δεν ποτίζεται με το δάκρυ της μνημοσύνης, μαραίνεται. Και τότε μαραίνονται και τα δροσερά φύλλα. Οι λαοί δεν πεθαίνουν από γηρατειά. Πεθαίνουν από την αγνωμοσύνη και τη λησμοσύνη».

Η ρήση του αείμνηστου ιστορικού Σαράντου Καργάκου ακούστηκε για ακόμη μία στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο το βράδυ της Τρίτης 27/10 σε μία λιτή εκδήλωση στους ήρωες του 1940, η οποία λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε με περιορισμένο αριθμό θεατών αλλά μεταδόθηκε διαδικτυακά. 80 χρόνια μετά από το έπος του ’40, το οποίο ξεκίνησε με το ΟΧΙ του Ελληνισμού στις δυνάμεις του Άξονα, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στα γεγονότα που οδήγησαν στην επίθεση των δυνάμεων του Άξονα εστιάζοντας στην άγνωστη αλλά καίρια σύγκρουση των Ελληνικών και Ιταλικών μονάδων στο Ύψωμα 731.

«Το ΟΧΙ ολόκληρου του ελληνικού λαού συμπληρώθηκε από την ιαχή «αέρα» των παιδιών του, μία ιαχή που χαλύβδωσε τις καρδιές τους και πολλαπλασίασε τις βιολογικές τους αντοχές. Στον αντίλαλό της οι ορδές του ιταλικού φασισμού κατατροπώθηκαν και η μία νίκη των Ελλήνων διαδεχόταν την άλλη,» δήλωσε ο κ Κυρίζογλου.

Τέλος, με τη συμμετοχή των Παναγιώτη Μανιάτη στο τραγούδι, Νόνικα Μαλκουτζή στο τραγούδι και την αφήγηση, Τάσο Μαντζάρη στο πιάνο και το φωνητικό σύνολο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η εκδήλωση άνοιξε και έκλεισε με τα αγαπημένα σε όλους τραγούδια της Σοφίας Βέμπο για τους ήρωες του ’40. Χρόνια πολλά.

Διαβάστε τον πανηγυρικό λόγο του Δημάρχου:

Λόγος Πανηγυρικός 28ης Οκτωβρίου 2020
Σχολιάστε