OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Χανίων: Υπογραφές για τις μελέτες ανάπλασης και ανάδειξης του Κουμ Καπί

Υπεγράφησαν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων (Δ.Λ.Τ.Χ.), Μανώλη Κοτσιφάκη, και τον ανάδοχο μελετητή οι συμβάσεις εκπόνησης της ακτομηχανικής, λιμενικής, στατικής και γεωτεχνικής μελέτης για την ανάπλαση της περιοχής του Κουμ Καπί.

Η υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων, παρουσία του Δημάρχου, Παναγιώτη Σημανδηράκη, Αντιδημάρχων, μελών του Δ.Σ. του Δ.Λ.Τ.Χ., του Προέδρου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Κατοίκων και Επιχειρηματιών Κουμ Καπί, Δημήτρη Χατζηγεωργίου, καθώς και κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής.

Αντικείμενο των συμβάσεων είναι η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, σύμφωνα με την υπό εκπόνηση μελέτη ανάπλασης της περιοχής του Κουμ Καπί (βραβείο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού).

Κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Χανίων υπογράμμισε: “Ένα από τα σημαντικότερα αιτήματα και μία από τις σημαντικότερες ανάγκες, που αντιμετωπίζει το βόρειο μέτωπο του Δήμου Χανίων και συγκεκριμένα της πόλης των Χανίων έχει να κάνει με την ανάπλαση του Κουμ Καπί. Πράγματι πριν από αρκετά χρόνια είχε γίνει μια αξιόλογη προσπάθεια και είχε παρουσιαστεί η αρχιτεκτονική μελέτη Τσακαλάκη, η οποία έδινε απαντήσεις στις ανάγκες της περιοχής, καθώς και σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό αναφορικά με τη διέλευση του παραλιακού μετώπου από την Αγ. Κυριακή με τελική κατάληξη τους Αγ. Αποστόλους. Η αρχιτεκτονική μελέτη για πολλά χρόνια και για διάφορους λόγους δεν μπορούσε να προχωρήσει. Σήμερα με ένα πολύ σημαντικό βήμα αναθέτουμε τις επιμέρους μελέτες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την τελική ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής αυτής μελέτης. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι μόνο η αρχή και πολύ σύντομα σε ένα χρονοδιάγραμμα, που τέθηκε από τον Πρόεδρο του Δ.Λ.Τ.Χ, θα είμαστε στην τελική φάση, που δεν είναι άλλη από τα τεύχη δημοπράτησης για τη διαγωνιστική διαδικασία. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει γνωστό ότι αυτή η παρέμβαση δεν έχει μόνο λειτουργικό χαρακτήρα για την πόλη, έχει και περιβαλλοντικό χαρακτήρα, καθώς απαντά σε αιτήματα και ανάγκες, που υπάρχουν και έχουν προκύψει όχι μόνο στο Κουμ Καπί αλλά στο σύνολο των ακτών του Δήμου Χανίων, και έχουν να κάνουν με τη διάβρωση των ακτών, ένα πρόβλημα που υποβαθμίζει τις περιουσίες και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των περιοχών αυτών. Έτσι, αυτή η σημαντική παρέμβαση απαντά σε αυτό το ζητούμενο και θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα σημεία σε μία συνολική διαδρομή αναφορικά με την ευρύτερη περιοχή του Κουμ Καπί. Πρόκειται για τη μεγάλη ανάπλαση, η οποία έχει προχωρήσει σημαντικά σε επίπεδο μελετών: του ανατολικού αναχώματος, την παρέμβαση, που έχει ξεκινήσει ήδη στον Προμαχώνα Mocenigo και φυσικά με τις μεγάλες παρεμβάσεις, που είναι ήδη σε εξέλιξη στο Παλιό Λιμάνι και αφορούν στη νέα πλακόστρωση και στην αλλαγή του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και φυσικά στο εμβληματικότερο έργο, που είναι η αποκατάσταση των Νεωρίων. Έτσι, ως δημοτική αρχή επιχειρούμε μια ολιστική προσέγγισε στα ζητήματα του βόρειου μετώπου και είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος, επειδή θεωρώ ότι είναι ώριμες οι συνθήκες και η νέα διοίκηση του Δ.Λ.Τ.Χ. με όλα τις τα μέλη έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται και προωθεί τα ζητήματα, που χρόνιζαν. Κάνουμε μία σημαντική επανεκκίνηση των διαδικασιών και ευελπιστώ σύντομα να βρεθούμε εδώ και να υπογράψουμε τη σύμβαση κατασκευής του έργου, που θα αλλάξει το τοπίο και τη λειτουργία, την όψη αλλά και την ίδια τη δυνατότητα των κατοίκων και των επιχειρηματιών της περιοχής να δραστηριοποιηθούν και να ζουν στο μέρος αυτό”.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Χ., Μανώλης Κοτσιφάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη του μεγάλου έργου για το Κουμ Καπί, όπως το χαρακτήρισε, “το οποίο τόσα χρόνια βρισκόταν στα χαρτιά και πλέον παίρνει σάρκα και οστά”, συμπλήρωσε ο κ. Κοτσιφάκης. “Aναθέτουμε σήμερα τις μελέτες, της γεωτεχνικής, της λιμενικής, της στατικής και της ακτομηχανικής, οι οποίες είναι αναγκαίες για το πρώτο διάστημα με τη συνεργασία του καθηγητή, κ. Τσακαλάκη. Πιστεύουμε ότι έως τον ερχόμενο Ιούνιο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες για την εκπόνηση του έργου”, κατέληξε ο Πρόεδρος του Δ.Λ.Τ.Χ.

Ο ανάδοχος μελετητής, πολιτικός μηχανικός, λιμενολόγος Δημήτρης Ρομπογιαννάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: “Υπογράφουμε σήμερα τις πρώτες μελέτες,, που είναι απαραίτητες τόσο για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Κουμ Καπί όσο και για την αντιδιαβρωτική διαδικασία, που έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή. Παρατηρώντας τα προηγούμενα χρόνια το μέγεθος της ακτογραμμής βλέπουμε ότι έχει υποστεί τεράστια οπισθοχώρηση. Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη πρέπει να συνοδευτεί από τις μελέτες των λιμενικών έργων, οι οποίες θα παρέχουν και ένα τμήμα από τεχνητή αναπλήρωση. Πρόκειται για σύνθετη μελέτη, όλα τα ζητήματα θα αντιμετωπιστούν”.

Τα συγχαρητήριά του προς τις ενέργειες της δημοτικής αρχής εξέφρασε ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Κατοίκων και Επιχειρηματιών Κουμ Καπί, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση, χρονίζοντα ζητήματα βρίσκουν την επίλυσή τους.

Σχετικά Άρθρα

Γαλιατσάτος: Η περιφερειάρχης μαζί με τους συμμάχους της “διαλύουν” την ΠΙΝ

otavoice

Άναψε μέσα σε πανδαισία χρωμάτων και ήχων το Χριστουγενιάτικο δέντρο στο Αιγάλεω

otavoice

Στο Ντουμπάι ο Απ. Τζιζτικώστας για την προβολή-προώθηση των μακεδονικών προϊόντων

otavoice

Κιλκίς: Δωρεάν rapid tests σε Τέρπυλλο και Ξυλοκερατιά

otavoice

5η διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Χαλανδρίου

otavoice

Συγκέντρωση Χριστουγεννιάτικων Δώρων από τον Δήμο Νέας Ιωνίας

otavoice