Δήμος Ελευσίνας: Στο ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας το έθιμο της Μεσοσπορίτισσας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δεκαέξι νέα στοιχεία προστέθηκαν στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Ένα από αυτά αφορά την Ελευσίνα και συγκεκριμένα το έθιμο της Μεσοσπορίτισσας, όπου την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, την 20ή Νοεμβρίου, ψάλλεται ο πανηγυρικός Εσπερινός στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, επάνω στον λόφο, εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας.

Πρόκειται για τελετουργία που πραγματοποιείται στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου τελούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια. Μετά τη λειτουργία, οι προσκυνητές μοιράζονται τον ημίγλυκο άρτο και γεύονται το πολυσπόρι, την προσφορά πανσπερμίας προς την Παναγία.

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ξεκινά κάθε Ιανουάριο, σύμφωνα με ορισμένο χρονοδιάγραμμα, την ετήσια διαδικασία, με τη δημόσια πρόσκληση την οποία  απευθύνει για τον  εμπλουτισμό του Εθνικού Ευρετηρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Λαογραφικός Σύλλογος «Αδράχτι» ανέλαβε την πρωτοβουλία και κατέθεσε ολοκληρωμένο φάκελο στο Υπουργείο Πολιτισμού, έτσι ώστε το πανάρχαιο έθιμο της Μεσοσπορίτισας να ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς επίσης και στον αντίστοιχο κατάλογο της UNESCO.
Σχολιάστε