OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων-Μενεμένης καταδικάζει την τουρκική απόφαση για την Αγία Σοφία

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης της Δευτέρας 13/7, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπροέδρου τη ΚΕΔΕ κ. Λάζαρου Κυρίζογλου έλαβε απόφαση σχετικά με την απόφαση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Στην εισήγηση του, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης καταδικάζει απερίφραστα την πρόσφατη προκλητική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, παραβλέποντας ανεπίτρεπτα, αν όχι και βεβηλώνοντας την Ιερότητα και την Ιστορικότητα του χώρου, μα και αλλοτριώνοντας τη θρησκευτική και πολιτιστική φυσιογνωμία του, κατά τρόπον, ο οποίος ευθέως παραβιάζει τους Διεθνείς Κανόνες, που προστατεύουν την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και ενδεικτικά:
• την ίδια τη Διεθνή Ιδρυτική Διακήρυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που επικυρώθηκε τελειωτικά, στις 24 Οκτωβρίου του έτους 1945, στην οποία και αναφέρεται ρητά η ανάγκη της αποφυγής χρήσης Ιστορικών Μνημείων, με συμβολικό χαρακτήρα, για πολιτικούς σκοπούς .
• Τις Συστάσεις της UNESCO, σε σχέση με την υποχρέωση προστασίας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομίας και τη διεθνή ανάγκη προστασίας της, τόσο σε καιρό ειρήνης, όσο και σε καιρό πολέμου.
• Τις Καταστατικές Αρχές του Οργανισμού της
Συμμαχίας των Πολιτισμών, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
• τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που υπογράφηκε στο Παρίσι το 1972.
• τη Διακήρυξη του Άμστερνταμ, (Άμστερνταμ, 21-25 Οκτωβρίου 1975) .
• τη Σύμβαση για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης, που υπογράφηκε στη Γρανάδα το 1985.
• το θεσμικό πλαίσιο ανάλογων μη κυβερνητικών οργανισμών, όπως του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Χωρών.
Είναι διεθνώς αναμφισβήτητο ότι η Αγία Σοφία, η οποία από το 1985 συμπεριλαμβάνεται κι επισήμως στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ακτινοβολεί το εκθαμβωτικό Φως Αιώνων Πολιτισμού και Ιστορίας κι αποτελεί έναν από τους πλέον μεγαλειώδεις σταθμούς της ανθρωπότητας, από άποψη αρχιτεκτονικής δημιουργίας.
Στέκεται με Παγκόσμια Ιερή Λάμψη, στο ίδιο σημείο, επί δέκα πέντε περίπου αιώνες, αποτελώντας απαράμιλλο Οικουμενικό Φάρο Θρησκευτικότητας και Ιστορικότητας και ταυτόχρονα Πανορθόδοξο Ενωτικό Σύμβολο στο ρου της Εκκλησιαστικής, Θρησκευτικής και Εθνικής μας Ιστορίας.
Το ίδιο το όνομά της, που αναπέμπει δόξα στη Σοφία του Θεού, η περίοδος κατά την οποία οικοδομήθηκε, καθώς και οι περίοδοι, μέσα στις οποίες αναστηλώθηκε αποτελούν την πλέον αδιάψευστη διεθνή ιστορική μαρτυρία, περί του «τι εστί» και «εις ποίον ανήκει» .
Τέτοια Μνημεία τα ορίζουν πρώτα η Ιστορία και η Αιωνιότητα , γιατί εκεί ανήκουν κι έπειτα η ανθρωπότητα, γιατί σ’ αυτήν αντανακλούν. Δε τα ορίζουν, ούτε και τα παραχαράσσουν οι μονομερείς ενέργειες της ενεστώσας, και πάντως εφήμερης, πολιτικής εκπροσώπησης ενός Κράτους.
Το Δημοτικό μας Συμβούλιο δε μπορεί να αγνοήσει ότι ο δικός μας τόπος, ο Δήμος Αμπελοκήπων–Μενεμένης έχει φύτρα προσφυγική και πολλοί κάτοικοί του μάλιστα από την ίδια την Κωνσταντινούπολη, στην καρδιά της οποίας στέκει η Αγία Σοφία ως αθάνατο κειμήλιο της Ρωμιοσύνης, του Πολιτισμού και της Ορθοδοξίας.
Το Δημοτικό Συμβούλιο
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τη μονομερή ενέργεια του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, ως μία πράξη ιστορικά και διεθνοπολιτικά προκλητική, μα και πολιτισμικά και κατά το διεθνές δίκαιο άκυρη και ΚΑΛΕΙ την Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει από όλους τους Αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς, αλλά και από όλες τις Εθνικές Κυβερνήσεις, που αποτελούν μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να προβούν σε ρηματική καταδίκη της ως άνω ενέργειας του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.
Η παρούσα απόφαση δέον όπως επιδοθεί:
• προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ.Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.
• προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ.Κυριάκο Μητσοτάκη
• προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελληνικής Κυβερνήσεως, κ.Νικόλαο Δένδια
• Προς τα κόμματα στη Βουλή των Ελλήνων
• προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, κ.Απόστολο Τζιτζικώστα.
• προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος
• προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.
Το Συμβούλιο εξουσιοδοτεί το Δήμαρχο για όλες τις περαιτέρω ενέργειες».

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice