Eκδήλωση της ΕΝΠΕ για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού – Το OTAVOICE στο  Grand Hyatt

Την πρώτη διαδικτυακή της εκδήλωση με θέμα «Υγεία & Ασφάλεια, Τουρισμός & Οικονομία, Covid-19: Επιπτώσεις και Επόμενη Μέρα» πραγματοποίησε σήμερα, Τετάρτη (8/7) η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11.00’ το πρωί, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt (αίθουσα Parthenon), επί της Συγγρού 115, στην Αθήνα και διήρκεσε μέχρι τις 15.00’.

Στην αίθουσα της εκδήλωσης, πέραν των ομιλητών, παραβρέθηκαν μόνο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά την εκδήλωση στο κανάλι της ΕΝΠΕ στο YouTube:

Τζιτζικώστας: «Οι Περιφέρειες δηλώνουμε παρών στην κρίση αλλά και στην ανάπτυξη»

Το λόγο πήρε αρχικά ο Πρόεδρος της EΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος στα κυριότερα σημεία της ομιλίας του ανέφερε:

«Αποδείξαμε ότι είμαστε ο πιο αποτελεσματικός θεσμός υλοποίησης έργων και απορρόφησης προγραμμάτων. Έχουμε την εμπειρία τη γνώση και την αποφασιστικότητα να γίνουμε οι ατμομηχανές της χώρας.

Πέρα από την εθνική διάσταση υπάρχει και η ευρωπαϊκή. Χρειάζεται μια άλλη Ευρώπη. Το συζήτησα με την πρόεδρο της Κομισιόν και είναι σε θέση να ενημερώσω ότι τον Οκτώβριο θα κάνουμε σημαντικές κοινές εξαγγελίες. Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Ένωση Περιφερειών.

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Το άνοιγμα του τουρισμού έφερε περιστατικά και πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί.

Πολύ σημαντική η συμβολή του ΥΠΕΣ και του κ. Θεοδωρικάκου στην ισχυροποίηση του ρόλου μας. Πολύ σημαντικό το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Θεοδωρικάκος: «Μετατρέψαμε την χώρα από μαύρο πρόβατο σε παγκόσμιο παράδειγμα»

Ακολούθησε η ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος στάθηκε στα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και στην καθοριστική συμβολή της Αυτοδιοίκησης ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών:

«Πετύχαμε κάτι σπουδαίο. Μετατρέψαμε την χώρα από μαύρο πρόβατο σε παγκόσμιο παράδειγμα.Καταφεραμε σαν κράτος και σαν κοινωνια να κερδίσουμε μια μάχη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο και θα συνεχίσει να παίζει στην επόμενη μέρα.

Έχουμε καθοριστική συμμετοχή στην επανεκκίνηση της κοινωνίας.

Ο τουρισμός θα πληγεί αλλά ο εθνικός σχεδιασμός βλέπει μπροστά.

Το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι το εμβληματικό εργαλείο ανασυγκρότησης και βρισκόμαστε σε φάση οργάνωσης και σχεδιασμού».

Στη συνέχεια υπήρξε διαδικτυακή τοποθέτηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

«Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη σαν κοινωνία. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις αλλά κερδίσαμε τη μάχη. Τώρα πρέπει να κοιτάξουμε την επόμενη ημέρα. Να στηρίξουμε τον τουρισμό αλλά να δούμε τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα ανάπτυξης . Να δούμε με άλλο πρόσωπο και νέες πολιτικές» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του.

Με την ολοκλήρωση των χαιρετισμών ακολούθησε η 1η Θεματική Ενότητα της εκδήλωσης με τίτλο: Υγεία – Ασφάλεια. Εισηγητής ο Γιώργος Πατούλης, Α’ Αντιπρόεδρος ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Αττικής & Πρόεδρος Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής ΕΝΠΕ.

« Η ζωή μας έχει αλλάξει. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τις επόμενες μέρες. Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Η κρίση είναι μια πρόκληση για το ρόλο των Περιφερειών. Αποδείχτηκε ο ρόλος μας κρίσιμος. Είμαστε η πρώτη γραμμή διαχείρισης. Προστατέψαμε την Τρίτη ηλικία. Τα γηροκομεία της Αττικής δεν είχαν ούτε ένα κρούσμα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου οι μονάδες ηλικιωμένων χτυπήθηκαν άσχημα με χιλιάδες θύματα. Αυτό είναι σημαντικό και πρέπει να το αναδείξουμε» εξήγησε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Κικίλιας: «Συνεργαστήκαμε αρμονικά και αποτελεσματικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Στη συμβολή των Περιφερειών και της Αυτοδιοίκησης γενικότερα εστίασε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην δική του ομιλία, κατά την παρέμβαση του στη σημερινή εκδήλωση της ΕΝΠΕ.

Όπως τόνισε ο ίδιος: «Είχαμε προετοιμαστεί έγκαιρα από τον Ιανουάριο. Συνεργαστήκαμε αρμονικά και αποτελεσματικά με την τοπική αυτοδιοίκηση την πολιτική προστασία και το υπουργείο Εσωτερικών.

Με τη συμβολή των Περιφερειών μπορέσαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες και διαχειριστούμε αποτελεσματικά την κρίση. Πλέον έχουμε ενισχύσει το σύστημα υγείας με υποδομές  προσωπικό και μπορούμε να είμαστε εκεί όπου χρειαστεί.

Ήταν μια δύσκολη περίοδος αλλά τα καταφέραμε.

Δεν μπορούμε να κρατάμε τον κόσμο κλειδωμένο στα σπίτια του ούτε μπορεί να μην λειτουργήσει η οικονομία. Όμως χρειάζεται προσοχή. Είμαστε το καλύτερο παράδειγμα αλλά πρέπει να το προασπίσουμε. Γύρω μας η επιδημιολογική κρίση  εντείνεται.

Το σύστημα υγείας στη χώρα μας είχε αναπτυχθεί άναρχα. Θέλουμε να παραδώσουμε ένα διαφορετικό σύστημα οργανωμένο αποτελεσματικό και κοντά στον πολίτη. Η Υγεία ήταν στο περιθώριο».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Κικίλιας έκανε ξεχωριστή αναφορά σε κάθε Περιφέρεια και στο έργο που επιτέλεσε.

Χαρδαλιάς: «Τίποτα δεν έχει τελειώσει, κοιτάξτε γύρω σας τι γίνεται»

«Όταν γραφτεί το βιβλίο της αντιμετώπισης της πανδημίας, πράγματα τα οποία προφανώς και δεν είναι ευρύτερα γνωστά, θα καταγραφούν ως θεμελιώδη σημεία τα οποία έπαιξαν τόσο σημαντικό ρόλο που η χώρα μας αντιμετώπισε αυτή την πανδημία», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε μια παρέμβαση που είχε περισσότερο ανθρώπινο χαρακτήρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης διαδικτυακής εκδήλωσης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.

«Δεν ξέρει κανείς αν είμαστε στη μέση μιας προσπάθειας ή στο τέλος. Το σίγουρο είναι ότι μέσα από αυτή την προσπάθεια αυτών των μηνών έχουμε βγει πιο δυνατοί με περισσότερες εμπειρίες με γνώσεις μέσα, η χώρα έχει αποκτήσει βηματισμό», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για την αίσθηση που υπάρχει ότι όλα έχουν τελειώσει και την αίσθηση χαλαρότητας κυρίως στις νέες ηλικίες, ο κ. Χαραδαλιάς τόνισε:

«Δεν έχει τελειώσει τίποτα. Σας καλώ και παρακαλώ να δείτε τι συμβαίνει γύρω μας στα Βαλκάνια, σε χώρες που όχι μόνο τα συστήματα τους υγείας αλλά και τα συστήματα πολιτικής προστασίας ήταν παράδειγμα για μας πριν ένα χρόνο που με εντολή του πρωθυπουργού ξεκινήσαμε την προσπάθεια για να φτιάξουμε δομές, κάθετες στην κοινωνία έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε κίνδυνο και διαχειριστούν την όποια κρίση. Γιατί υπάρχουν φωτιές, πλημμύρες, καταστροφές, τα είδαμε όλα αυτό τον χρόνο, και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες από αυτό το μετερίζι».

Ο υφυπουργός επεσήμανε ότι πριν από ένα χρόνο όποιος μιλούσε για μια τέτοια κρίση θα λέγαμε ότι πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ενώ εκτός των άλλων έπλεξε το εγκώμιο της αυτοδιοίκησης. «Είμαι ευγνώμων για την προσπάθεια της αυτοδιοίκησης και είμαι περήφανος που νοιώθω αυτοδιοικητικός» είπε και συμπλήρωσε: «Εκείνες τις στιγμές μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις που είχαμε με περιφερειάρχες, δημάρχους, τελικά η αμεσότητα των κινήσεων και η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν ήταν εκείνη, χάρη στην οποία εξοικονομήσαμε χρόνο και φέραμε αποτέλεσμα και σε αυτή την φάση της διαχείρισης ο χρόνος είναι πολύτιμος», είπε.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των:

Παναγιώτη Αρκουμανέα, Πρόεδρος ΕΟΔΥ
Σωτήρη Τσιόδρα, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας
Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, Πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Λίγο μετά τις 13:00 ξεκίνησε η 2η Θεματική Ενότητα της εκδήλωσης με θέμα: «Τουρισμός – Οικονομία»

Εισηγητής ήταν ο Γιώργος Χατζημάρκος, Μέλος ΔΣ ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου & Πρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού ΕΝΠΕ.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέμενε την άρση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα των συνόρων προκειμένου να εισχωρήσει το «κύμα»
τουριστών στα νησιά της για να τονωθεί η αγορά που δέχθηκε καίριο πλήγμα. Όλα αυτά βέβαια με τις προβλεπόμενες προφυλάξεις και όλα τα πρωτόκολλα προκειμένου να υπάρξει μια ασφαλής, υγειονομικά, περιήγηση των τουριστών στα όμορφα νησιά της Περιφέρειας. Ο Γιώργος Χατζημάρκος ανέπτυξε τις σκέψεις του αλλά τους προβληματισμούς του και η τοποθέτησή του αναμφίβολα δημιούργησε νέο πεδίο περισυλλογής για τη συνέχεια.

«Το ερώτημα με έκπληξη που μας έθεσαν στο εξωτερικό συζητώντας για συμφωνίες με κράτη και εταιρίες δεν ήταν η υγειονομική ασφάλεια στη χώρα αλλά αν η χώρα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους τουρίστες. Να τους καλωσορίσει μέσα στο κλίμα της επιδημίας.

Κάποιες Περιφέρειες όπως η δική μου είναι άμεσα εξαρτημένες στον τουρισμό.

Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις αλλά δεν έχουμε στα χέρια μας τα διοικητικά εργαλεία. Ακόμη και να μας διατεθούν πόροι δεν έχουμε τα διοικητικά εργαλεία για να προχωράμε σε άμεσες ενέργειες. Η διοίκηση είναι απονευρωμένη. Είναι μια ευκαιρία η κρίση να το αλλάξουμε.

Οι θεσμικές αλλαγές δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά έχουν αξία.

Το υπάρχων καθεστώς, μας απαγορεύει να έχουμε αντανακλαστικά αλλά ο τουρισμός έχει μια δυναμική και απαιτεί αντανακλαστικά.

Να τονίσω ότι φέτος οι επισκέπτες του εξωτερικού  έρχονται για να δραπετεύσουν από μια δύσκολη καθημερινότητα. Αυτό θα είναι το στοίχημα πάνω από τους αριθμούς. Να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες τους» τόνισε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Υπουργός Τουρισμού, Θεοχάρης Θεοχάρης με τον ίδιο να εξηγεί: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στην τήρηση των πρωτοκόλλων. Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης μας δίνει την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι οι στόχοι μας θα υλοποιηθούν. Θα κάνουμε προσπάθεια να φέρουμε και τον τελευταίο τουρίστα στη χώρα».

Στη δική του τοποθέτηση ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε:

«Η κρίση που περνάμε έχει ημερομηνία λήξης. Σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι την επόμενη μέρα. Να στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία. Το κλειδί είναι η εμπιστοσύνη και δεν πρέπει να την χάσουμε.

Είναι το μαξιλάρι μας. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Απαιτήθηκε για να υλοποιήσουμε την πολιτική μας σχεδιασμός.

Φτιάξαμε εργαλεία για να στηρίξουμε τους πληττόμενους, ειδικά σε τουριστικές περιοχές  και συνεχώς διαμορφώνουμε με διάλογο νέα δεδομένα».

Ρέτσος: «Να φτιάξουμε νέο μοντέλο τουρισμού»

Ως μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο τουρισμού  βλέπει την κρίση που ξέσπασε από την πανδημία του κορονοϊού ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ιωάννης Ρέτσος. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Η κρίση είναι μια ευκαιρία να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο τουρισμού. Η κρίση έχει ημερομηνία λήξης και πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα για την επόμενη μέρα.

Η κατάσταση σήμερα διαμορφώνεται καθημερινά γιατί αλλάζουν τα δεδομένα οπότε οι προβλέψεις δεν είναι εφικτές. Η στήριξη από την κυβέρνηση  στον τουρισμό σε σχέση με την διεθνή πρακτική είναι σημαντική και το αναγνωρίζουμε.

Κερδίσαμε από την διαχείριση της κρίσης και πρέπει να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική να εμπλουτίσουμε τις υποδομές μας. Τα δεδομένα αλλάζουν η παγκόσμια  ανάκαμψη θα έρθει στον τουρισμό την επόμενη τριετία και πρέπει να είμαστε έτοιμοι».

Ακολούθησαν οι:

Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος ΞΕΕ

Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος ΠΟΞ
Ευτύχιος Βασιλάκης, Πρόεδρος AEGEAN Airlines
Τοποθετήσεις
Σχολιάστε