Πατούλης: «Με στόχευση, ευθύνη και ακρίβεια θα συνεχίσουμε τις δράσεις για την καλύτερη θωράκιση των κοινωνιών»

Τοποθέτηση του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στο πρώτο on line Συνέδριο της ΕΝΠΕ με θέμα «Yγεία – Ασφάλεια, Τουρισμός – Οικονομία, Covid 19: Επιπτώσεις και Επόμενη Ημέρα»

Tην ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών για την ανασύνταξη και τη μετάβαση στη νέα Εποχή μετά την πανδημία, με στόχους μια βιώσιμη, δίκαιη, ομοιόμορφη ανάκαμψη, χωρίς αποκλεισμούς, έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης.

Κατά την εισήγησή του στη θεματική ενότητα για την Υγεία και την Ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πρώτου on line Συνεδρίου της ΕΝΠΕ με θέμα τις επιπτώσεις σε τομείς όπως η υγεία, ο τουρισμός και η οικονομία αλλά και το σχεδιασμό της επόμενης μέρας, μετά την πανδημία, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η παρούσα περίοδος, απαιτεί τη χάραξη στρατηγικών επανεκκίνησης σε διάφορους νευραλγικούς τομείς που σχετίζονται με την ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε με ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας ενώ χαιρετισμούς απεύθυναν ο υπ. Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου.

Στη θεματική ενότητα για την Υγεία και την Ασφάλεια όπου εισηγητής ήταν ο κ. Πατούλης, τοποθετήθηκαν επίσης ο υπ. Υγείας Β. Κικίλιας, ο υφ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθ. Εξαδάκτυλος. 

«Οφείλουμε να έχουν αναπτυγμένα αντανακλαστικά και να στηρίξουμε τον τουρισμό»

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως οι παρούσες κρίσιμες συνθήκες απαιτούν στόχευση, ευθύνη και ακρίβεια, «ώστε να διατηρήσουμε την χώρα στο βάθρο της επιτυχίας που μας έχει θέσει η σκληρή προσπάθεια όλων των αρμόδιων φορέων και της κοινωνίας, μέχρι και αυτή την ώρα» και επισήμανε πως τη χρονιά που διανύουμε, το δυσκολότερο στοίχημα, είναι αυτό του τουρισμού.

«Οφείλουμε να διαθέτουμε αντανακλαστικά, εφεδρείες και μηχανισμούς επείγουσας αντιμετώπισης σε επίπεδο Παγκόσμιο, ευρωπαϊκό, 

σε επίπεδο χωρών, περιφερειών και πόλεων» τόνισε και εστίασε στο ρόλο των περιφερειακών και τοπικών φορέων. Όπως υπογράμμισε είναι κομβικός ο ρόλος τους στην εφαρμογή πολιτικών πρόληψης και σ΄αυτό το πλαίσιο τόνισε πως 

η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών οφείλει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην διαμόρφωση, διεκδίκηση και αξιοποίηση των προγραμμάτων στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως το πρόγραμμα Νέας Γενιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει  τρείς άξονες , με κυριότερο για την Υγεία την αξιοποίηση των διδαγμάτων από την κρίση. Ανάμεσα τους, το  (EU4HEALTH) πρόγραμμα των 9,4 δις και το (RescEU) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ των 2 δις,                                                           για την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας  και την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε εργαλεία και πόρους στην αντιμετώπιση των μεγάλων κρίσεων Δημόσιας Υγείας. 

«Από την πρώτη στιγμή βάλαμε τον Πολίτη σε πρώτο πλάνο»

Αναφερόμενος στις δράσεις που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο Περιφερειάρχης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να επικρατεί κλίμα συνοχής και αλληλεγγύης και πρόσθεσε πως πρέπει πέρα από τις δυνατότητες διασυνοριακής νοσηλείας των ευρωπαίων πολιτών, να υποστηρίζονται τα υγειονομικά συστήματα της μιας χώρας προς την άλλη, ενώ παράλληλα να δημιουργηθεί ένα μόνιμο  στρατηγικό απόθεμα φαρμάκων, εμβολίων, αντιβιοτικών, χημικών αντιδότων και άλλων κρίσιμων ιατρικών προμηθειών. 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, εστιάζοντας στα μέτρα πρόληψης θέτοντας, όπως ανέφερε, την κοινότητα και τον πολίτη σε Πρώτο Πλάνο. Ενδεικτικά ανέφερε την διανομή υγειονομικού υλικού σε φορείς, στη συμβουλευτική ιατρική τηλε-υποστηριξη, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου 1110, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας.

«Η χρήση μάσκας θα βοηθήσει τον τουρισμό να επιβιώσει»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ και τον καθηγητή κύριο Τσιόδρα για την πολύ καλή συνεργασία «που επιτύχαμε μέχρι σήμερα» και δεσμεύθηκε ότι τώρα στο κρίσιμο διάστημα της τουριστικής περιόδου που διανύουμε, η Περιφέρεια θα συνεχίσει επαγρυπνεί και  να αφουγκράζεται τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού, της κάθε γωνιάς του Λεκανοπεδίου, αλλά και των επισκεπτών της Αττικής, παρέχοντας ΔΩΡΕΑΝ ιατρική συμβουλευτική υποστήριξη και στους ταξιδιώτες, σε συνεργασία με τον ΙΣΑ. 

«Εντείνονται οι φωνές σε όλο τον πλανήτη αυτό το καλοκαίρι, όπως και τα επιστημονικά ευρήματα, ότι η χρήση μάσκας ίσως είναι το μοναδικό μέτρο ικανό να επιτρέψει στον Τουρισμό να επιβιώσει φέτος, προστατεύοντας τις τοπικές κοινωνίες και τους τουρίστες. Θα ήθελα να κλείσω με αυτή την έκκληση, απευθυνόμενους σε όλους τους αρμοδίους, τους φορείς του Τουρισμού μας, αλλά και τους πολίτες , της Αττικής και των Περιφερειών της χώρας. Ας φερθούμε ως υποδειγματικοί οικοδεσπότες, φορώντας μάσκα στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί. Ας δείξουμε στους ταξιδιώτες του κόσμου, ότι τιμούμε τα πολύτιμα αποτελέσματα, που με τόσες θυσίες κατακτήσαμε έναντι του κορονοιού, με την συμβολή των εξαίρετων επιστημόνων μας», ανέφερε κλείνοντας.  

 

 
Σχολιάστε