OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Θεοδωρικάκος: Το δυναμικό και καινοτόμο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη

Βασική και ισχυρή προτεραιότητα του υπουργείου Εσωτερικών είναι πώς το ελληνικό δημόσιο και η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στο Delphi Economic Forum και στη Μαρία Νικόλτσιου.

«Το ζήτημα δεν είναι να πετύχουμε την ανάπτυξη ως ένα βασικό οικονομικό δείκτη, αλλά να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών παντού. Σε ολόκληρη τη χώρα. Όχι μόνο στα αστικά κέντρα. Σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών συμβάλλει δυναμικά στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας μέσα από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα κάνει ανακοινώσεις ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε δύο τολμηρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα συνεισφέρουν κι αυτές στην ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας. Πρόκειται για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων κράτους και αυτοδιοίκησης που θα ενισχύσει το ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών και την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. 

«Το ισχυρό μας όπλο το επόμενο διάστημα είναι ένα καινοτόμο και δυναμικό πρόγραμμα, το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα έργων, δράσεων και παρεμβάσεων σε ολόκληρη τη χώρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει όλους τους δήμους, από την πρωτεύουσα Αθήνα, μέχρι τον μικρότερο δήμο της χώρας. Θα είναι όλοι ωφελημένοι. Έχουμε φροντίσει να συνδράμουμε τους μικρούς δήμους, οι οποίοι έχουν ανεπαρκείς τεχνικές υπηρεσίες. Να καλύψουμε τα κενά τους μέσα από προγραμματικές συμβάσεις με την ΕΕΤΑΑ, να πάρουν μηχανικούς, να κάνουν τις μελέτες τους και να επιλέξουν ποια έργα και ποιες δράσεις έχει ανάγκη ο τόπος τους», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Όσον αφορά τους πόρους που θα στηρίξουν το πρόγραμμα ο κ. Θεοδωρικάκος θύμισε ότι στις 19 Μαρτίου υπέγραψε τη συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και σημείωσε ότι έχει διασφαλισθεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με 1,5 δισ. ευρώ.

«Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιασθεί την επόμενη εβδομάδα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί είναι μια πολύ δυναμική και ενεργή συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών στην επανεκκίνηση της ελληνικής Οικονομίας. Αυτά είναι έργα. Δεν είναι λόγια. Είναι υπαρκτά χρήματα για υπαρκτά έργα. Για έργα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες ανάγκες και προβλήματα της κοινωνίας, τα οποία θα αρχίσουν να «πέφτουν» αμέσως τους επόμενους μήνες. Άρα τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται όπου θα δοκιμασθεί η χώρα στον τομέα της απασχόλησης, εμείς έχουμε διασφαλίσει ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα εργασθούν σε περίπου 5.000 έργα». 

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος πρόκειται για μια ευρεία γκάμα έργων που περιγράφονται από 12 προσκλήσεις που θα βγάλει το υπουργείο Εσωτερικών, ξεκινώντας από έργα που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση το περιβάλλον, την ανακύκλωση, φθάνοντας μέχρι την παροχή ηλεκτρονικών ψηφιακών και καινοτόμων υπηρεσιών.

«Η ανασυγκρότηση της χώρας, του κράτους και της οικονομίας απαιτεί τώρα μια τολμηρή θεσμική μεταρρύθμιση την οποία ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Ο πρώτος πυλώνας της τολμηρής αυτής μεταρρύθμισης, όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, «είναι η το πλήρες ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, γιατί όλοι πολίτες έχουν δει ότι υπάρχουν επικαλύψεις σε αρμοδιότητες ανάμεσα σε Δήμους και Περιφέρειες ή ανάμεσα στους δύο θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και στο κράτος. Στόχος είναι να έχουμε ένα σύγχρονο κράτος, λιτό, αποτελεσματικό που να λειτουργεί με διαφάνεια, πάντοτε στην υπηρεσία των πολιτών».

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος αναμένει τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον καθηγητή κ. Ξ. Κοντιάδη, να του παραδώσει το πόρισμά της. Στη συνέχεια θα τεθεί σε διάλογο με την κοινωνία και τα κόμματα ώστε το φθινόπωρο να έλθει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους «ώστε να γίνει πράξη η ισχυροποίηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και συνεπακόλουθα και των χρημάτων που παίρνει η Αυτοδιοίκηση αλλά και του προσωπικού». Και τόνισε: «Έχουμε ισχυρό πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό καθώς πρόκειται για μια εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση».

Ο δεύτερος πυλώνας των τολμηρών και εμβληματικών μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Εσωτερικών αφορά το σύστημα των προσλήψεων. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι εδώ και πολλά χρόνια το ΑΣΕΠ αποτελεί μια σφραγίδα αξιοπιστίας στο σύστημα των προσλήψεων. Έχει μπει τέλος στο πελατειακό κράτος. Αλλά έχει ένα αρνητικό: Τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις». Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος ήδη μια Επιτροπή από στελέχη του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζεται αλλαγές ώστε να ηλεκτρονικοποιηθούν πλήρως οι διαδικασίες προσλήψεων «και οι πολίτες να απολαμβάνουν ένα εξίσου αντικειμενικό, αξιόπιστο αλλά και ταχύτατο σύστημα προσλήψεων»

Αναφερόμενος στην περίοδο της πανδημίας ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι δημιουργήθηκε μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα, στην κυβέρνηση, το κράτος και στους πολίτες. Θύμισε ότι στο παρελθόν μετά από κάθε δύσκολη περίοδο οι πολίτες έριχναν ευθύνες στο κράτος για την αποτυχία. «Αυτή τη φορά όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα ανταπεξήλθε πολύ θετικά σε αυτήν την φάση της πανδημίας. Μεγάλο ρόλο έπαιξαν οι έγκαιρες αποφάσεις του πρωθυπουργού, αλλά αυτές στη συνέχεια συνοδεύθηκαν από ένα οργανωμένο σχέδιο». Οι αποφάσεις που ακολούθησαν που είχαν ως στόχο την στήριξη των επαγγελματιών και της κοινωνικής συνοχής οδήγησαν τους Έλληνες, κατά την εκτίμηση του κ. Θεοδωρικάκου, να είναι πιο πειθαρχημένοι. 

«Η σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε είναι ένα ισχυρό κεκτημένο για την επόμενη μέρα», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος, τόνισε ότι «είναι στο χέρι μας αν θα διατηρήσουμε αυτό το κεκτημένο το οποίο «είναι και μια προϋπόθεση αν θα επιτύχουμε και στις επόμενες δύσκολες μέρες και εβδομάδες»

Ο υπουργός Εσωτερικών υπενθύμισε ότι με την πρωτοβουλία του, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταθέσουν αιτήσεις που θα καταγράφονται πλέον τα αδήλωτα μέχρι σήμερα τετραγωνικά, τους απαλλάσσει από τα πρόστιμα και την ενοχή, ενώ δίνει τη δυνατότητα στην Αυτοδιοίκηση να εισπράξει από εδώ και στο εξής εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη υποβάλει αιτήσεις πάνω από 450.000 πολίτες οι οποίοι έχουν δηλώσει περισσότερα από 10,5 εκατ. τετραγωνικά.

Υπενθύμισε ακόμη την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους καταστηματάρχες της εστίασης να επεκτείνουν το χώρο τους με στόχο να αναπληρώσουν τις ζημίες που έχουν από την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. «Πήραμε ένα μέτρο που συμβάλει στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και των επαγγελματιών». 

Σχολιάζοντας τη στήριξη της ΕΕ με κονδύλια ύψους 32 δις., ο υπ. Εσωτερικών είπε ότι «είναι μια αναγνώριση εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία που δοκιμάστηκε την τελευταία δεκαετία. Κρατάμε ψηλά την ενότητα και αλληλεγγύη. Υλοποιούμε το σχέδιό μας και μπορούμε να τα καταφέρουμε»

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε, τέλος, εκτενώς στα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα οποία ως στόχο είχαν την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

 

Σχετικά Άρθρα

Κοζάνη: Κλειστή η γέφυρα Σερβίων την Κυριακή για δοκιμές φόρτισης

otavoice

O Δημήτρης Δεληγιάννης επικεφαλής της Συμπαράταξης Λαρισαίων

otavoice

Στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας στους πλημμυροπαθείς

otavoice

Το Ρέθυμνο υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα με συγκίνηση και τιμή

otavoice

Το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στον Δήμο Τανάγρας

otavoice

Χαρδαλιάς-Μαρκόπουλος: Η ΠΕΔΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε

otavoice