OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον ΟΛΠΑ και την ΔΕΥΑΠ μέσω του Ευρωπαϊκού Έργου TRITON

Σύσκεψη με αντικείμενο την συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον ΟΛΠΑ και την ΔΕΥΑΠ σε θέματα διάβρωσης ακτών πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης,  Παναγιώτη Σακελλαρόπουλου

Στο πλαίσιο του έργου TRITON: «Ανάπτυξη εργαλείων διαχείρισης και οδηγιών για την άμεση προστασία της βιοποικιλότητας στις παράκτιες περιοχές που επηρεάζονται από τη θαλάσσια διάβρωση και καθιέρωση κατάλληλων περιβαλλοντικών συστημάτων ελέγχου» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει εγκαταστήσει στην θαλάσσια περιοχή του ΟΛΠΑ έναν κυματογράφο, έναν παλιρροιογράφο καθώς και ένα μετεωρολογικό σταθμό εντός της ζώνης του ΟΛΠΑ. 

Χάρη στον Τρίτωνα, και βάσει των δεδομένων που συλλέγονται από τον υπό εγκατάσταση εξοπλισμό, αναπτύσσεται ένα μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών μεταξύ της Απουλίας και της Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να εγκαθιδρυθούν εργαλεία υποστήριξης για την λήψη αποφάσεων με στόχο την προστασία των παράκτιων περιοχών και την μείωση των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών είτε οφείλεται σε φυσικά αίτια, όπως τους θυελλώδεις ανέμους, τα ψηλά κύματα και τα ισχυρά ρεύματα είτε σε ανθρωπογενή, όπως η επέκταση των πόλεων, η τουριστική ανάπτυξη και οι υποδομές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Σακελλαρόπουλος, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στοχεύει στην στενή και αποδοτική συνεργασία με τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα της Περιφέρειας. Όσον αφορά στα θέματα της διάβρωσης ακτών αποτελούν για την Περιφερειακή Αρχή θέματα μείζονος σημασίας, η δε συνεργασία μεταξύ των φορέων είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη και εφαρμογή μακροχρόνιων παράκτιων πολιτικών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αποφασίστηκε η δωρεάν παραχώρηση των δεδομένων που συλλέγονται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου TRITON στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ). Η βάση δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί από την Δημοτική Εταιρεία για τη βελτίωση της λειτουργίας της μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων της Πάτρας που επηρεάζεται από την εισροή θαλασσινού νερού σε ημέρες με υψηλά κύματα. Τα δεδομένα αυτά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΛΠΑ θα είναι διαθέσιμα στο κοινό. 

Επιπλέον, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών (Τμήμα Γεωλογίας και Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών) και ειδικότερα τους Γεώργιο Παπαθεοδώρου, Καθηγητή Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών,  Αθανάσιο Α. Δήμα, Καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνο Νικολακόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής, Νικόλαο Σαμπατακάκη, Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωφυσικής,  Νικόλαο Δεπούντη, Επίκουρο Καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στοχεύει στην αναζήτηση και διεκδίκηση Ευρωπαϊκών πόρων προκειμένου η μεθοδολογία του TRITON που εφαρμόστηκε στον παράκτιο κόλπο να εφαρμοστεί στις παράκτιες περιοχές και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας. Στόχος είναι ο εντοπισμός των περιοχών που πλήττονται από την διάβρωση και η οποία επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή, ώστε η Περιφέρεια και οι Δημοτικοί φορείς της περιοχής να μπορούν να προγραμματίσουν τα αναγκαία έργα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με γνώμονα την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος στο πλαίσιοτης βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην συνάντηση, η Περιφέρεια εκπροσωπήθηκε, επίσης από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη, τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Θανάση Μαυρομμάτη και τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας Λάμπρο Δημητρογιάννη. Εκ μέρους της ΔΕΥΑΠ συμμετείχε ο Πρόεδρος  Ανδρέας Παπανικήτας και από τον ΟΛΠΑ ο Διευθύνων Σύμβουλος Παναγιώτης Τσώνης. Επιπλέον, στην συνάντηση συμμετείχαν ο Διευθυντής Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑΠ  Κωνσταντίνος Παπαγεωργακόπουλος, η Κωνσταντίνα Τυροπάνη του Τμήματος Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΠ, ενώ από την Περιφέρεια η Project Manager του Ευρωπαϊκού Έργου TRITON  Όλγα Γιαννακιτσίδου και η Περιβαλλοντολόγος  Αναστασία Βλάχου.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με φορέα υλοποίησης την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, συμμετέχει ως εταίρος στην υλοποίηση του έργου TRITON. Οι υπόλοιποι εταίροι από την Ελλάδα είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας «ΕΥΞΕΙΝΗ ΠΟΛΗ». Από την Ιταλία, η Περιφέρεια Απουλίας (Επικεφαλής Εταίρος) και το Ευρωμεσογειακό Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή. 

Σχετικά Άρθρα

Το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στον Δήμο Τανάγρας

otavoice

Χαρδαλιάς-Μαρκόπουλος: Η ΠΕΔΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε

otavoice

O Γ. Παναγόπουλος, νέος Πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε Νήσων Αττικής

otavoice

Απάντηση Προέδρου ΔΕΥΑ Ελασσόνας για ψεκασμούς στις όχθες της λίμνης Κεφαλοβρύσου

otavoice

Στη Δήμαρχο Ιλίου η Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

Ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων στον Δήμο Κιλκίς

otavoice