Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Λέρου

Αποτέλεσμα των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ήταν να σημειωθούν στο νησί εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, έργα υποδομής και επιχειρήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας το Δήμο Λέρου, της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 01 Ιουνίου 2020 στην ανωτέρω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες ήτοι έως και 01 Δεκεμβρίου 2020. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης  Έκτακτης  Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Το νησί της Λέρου έχει πληγεί από ισχυρή βροχόπτωση και λόγω των προβλημάτων που έχουν προκληθεί, ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλιας, ζήτησε χθες να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο αίτημα του προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, ο δήμαρχος Λέρου ανέφερε τα εξής: «Μετά τη σημερινή θεομηνία που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει το νησί της Λέρου, σας ενημερώνω ότι έχουν πλημμυρίσει οικίες, εμπορικά καταστήματα, υπερχείλισαν χείμαρροι και ρέματα, ενώ και το οδικό δίκτυο του νησιού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Κατόπιν αυτών σας καλώ όπως μεριμνήσετε με σχετική σας εισήγηση (άρθ. 11και12 του Ν.3013/2002), προς τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί η Λέρος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Επίσης σήμερα, 2 Ιουνίου 2020, η Δημοτική Αρχή ζήτησε από τον Υπουργό Εσωτερικών την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του Δήμου προκειμένου να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν οι καταστροφικές συνέπειες της θεομηνίας πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, η οποία παρεμπιπτόντως λόγω της κρίσης που επέφερε η πανδημία του Covid-19 αναμένεται να μην είναι καλή για την οικονομία του νησιού.

Επίσης ζήτησε από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ.Χαρδαλιά τη συνδρομή της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟ.Μ.ΚΑ.) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, για την αποκατάσταση των ζημιών λόγω της θεομηνίας.

Ο Δήμαρχος Λέρου εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Μηχανικούς και το Τεχνικό Προσωπικό του Δήμου Λέρου για την βοήθειά τους προς τους πληγέντες συμπολίτες μας. Επίσης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τους συνεργάτες του αλλά και τους πολίτες που έδειξαν την απαιτούμενη κατανόηση προκειμένου να ξεπεράσουμε όλοι μαζί και αυτή την κρίση.

 
Σχολιάστε