OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Με συμμετοχή της Αμοργού o Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Ν. Αιγαίου

Με πλήρη ομοφωνία ιδρύθηκε ο Ειδικός Περιφερειακός Διαβαθμιδικός Φορέας Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος συγκάλεσε την περασμένη Παρασκευή (5/6) την Ιδρυτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ειδικού Περιφερειακού Διαβαθμικού Φορέα Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου ΑΕ Ο.Τ.Α. (ΦΟΔΣΑ).

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, με παρόντα τον Πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη και το σύνολο σχεδόν των Δημάρχων του Νοτίου Νοτίου Αιγαίου.

Παρών στη συνέλευση ήταν ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, ο οποίος κατά την παραμονή του στην Ρόδο πραγματοποίησε επαφές με υπηρεσιακούς παράγοντες θέτοντας όλα τα ζητήματα που απασχολούν το νησί της Αμοργού.

Η σύσταση του νέου φορέα έγινε με βάση τον νέο περιβαλλοντικό νόμο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», ο οποίος, προβλέπει στη σύσταση δύο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στα Ιόνια Νησιά και στο Νότιο Αιγαίο -με συμμετοχή της περιφέρειας και των δήμων- οι οποίοι θα έχουν τη διαχειριστική και τεχνική επάρκεια να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από το υπάρχον καθεστώς κατακερματισμού. Με τη ρύθμιση αυτή γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στα νησιά.

Σκοπός του νέου φορέα είναι η υλοποίηση μέτρων και έργων που προωθούν την ιεράρχηση των δράσεων και των εργασιών διαχείρισης αποβλήτων σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και ειδικά στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Νοτίου Αιγαίου, που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2016 και θεσμοθετήθηκε με ΚΥΑ των τότε Υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Σε επίπεδο Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο νέος ΦΟΔΣΑ για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα θα λειτουργεί με επταμελές συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και 2 ακόμη μέλη από την Περιφέρεια (μέτοχος με 40%) και 4 μέλη από τους 34 Δήμους του Νοτίου Αιγαίου (μέτοχοι με 60%).

Έδρα του νέου φορέα ορίζεται Δήμος Ρόδου, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.

Ομοφώνως ψηφίστηκε επίσης το Καταστατικό του νέου φορέα, το οποίο εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, ενώ ομόφωνη ήταν και η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ, το οποίο απαρτίζεται από τους:

Γιώργο Χατζημάρκο, Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου – Πρόεδρο

Γιώργο Λεονταρίτη – Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Χρήστο Ευστρατίου – Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου

Αντώνη Καμπουράκη – Δήμαρχο Ρόδου

Θεοδόση Νικηταρά – Δήμαρχο Κω

Αντώνη Σιγάλα – Δήμαρχο Θήρας

Δημήτρη Λιανό – Δήμαρχος Νάξου

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά.

“Αυτή την σπουδαία μέρα για το περιβάλλον, προχωράμε σε μια πολιτική επιλογή που βάζει τέλος στην απραξία του χθες και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα. Περνάμε σε μία νέα φάση υπεύθυνης διαχείρισης των αποβλήτων, βγαίνοντας από τον κύκλο της αδράνειας που τόσο έχει κοστίσει στη χώρα: έχει κοστίσει δημοσιονομικά, με τα εκατομμύρια των προστίμων που επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει κοστίσει όμως πρωτίστως στο ίδιο το περιβάλλον με τη συστηματική υποβάθμισή του. Ο φυσικός πλούτος του Νότιου Αιγαίου είναι το μεγάλο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.»

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice