Σε εξέλιξη πρόγραμμα κωνωποκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα κωνωποκτονίας στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Λάρισας. Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το 2020 εκτελείται στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Πηνειού και στην παρακάρλια περιοχή στα διοικητικά όρια των Δήμων Τεμπών, Αγιάς, Κιλελέρ, καθώς και στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Επιπλέον, στις περιοχές εφαρμογής του περιλαμβάνονται και οι δομές φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργούν στα όρια της ΠΕ Λάρισας.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου. Στο πλαίσιο υλοποίησή του και πριν την έναρξη εφαρμογής ψεκασμών, προηγήθηκαν:
-Ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των εν δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών
– Ο προσδιορισμός των θέσεων ελέγχου (δειγματοληπτικών σταθμών).
– Η αποτύπωση των σταθμών ελέγχου σε ψηφιακά χαρτογραφικά υπόβαθρα.
– Η δημιουργία επιχειρησιακών χαρτών.
– Η επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφησης των φυσικών συστημάτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την ακριβή απεικόνιση των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών χρησιμοποιήθηκαν ψηφιακοί γεωαναφερόμενοι επιχειρησιακοί χάρτες. Στους χάρτες απεικονίσθηκαν όλες οι θέσεις ελέγχου και παρέμβασης και πραγματοποιήθηκε επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφησης των περιοχών παρέμβασης.
Από την οικολογική χαρτογράφηση προέκυψαν χάρτες επικινδυνότητας ανά περιοχή, που αποτύπωσαν την πιθανότητα εκτεταμένης ή περιορισμένης εκκόλαψης για κάθε γένος κουνουπιού.

Στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου, πέραν των φυσικών υγροτοπικών συστημάτων, στα οποία υλοποιήθηκε η οικολογική χαρτογράφηση, εντοπίστηκε, καταγράφηκε, οριοθετήθηκε και τοποθετήθηκε επί χάρτου το σύνολο των εστιών αναπαραγωγής της περιοχής παρέμβασης του έργου. Για το περιαστικό σύστημα ως βασικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών χαρτογραφήθηκαν σε απόσταση δύο έως τριών χιλιομέτρων από οικισμούς:
– Ρέματα, κανάλια, αυλάκια.
– Αποστραγγιστικό δίκτυο, ταμιευτήρες, δίκτυο άρδευσης.
– Πλημμυρισμένες εκτάσεις δενδροκαλλιέργειας, πλημμυρισμένα χωράφια.
– Χώροι απόθεσης λυμάτων.
– Εκτάσεις κτηνοτροφικής γης, απόβλητα εγκαταστάσεων σταβλισμού.
– Αποχετευτικό σύστημα αστικού (ανοιχτά αποχετευτικά αυλάκια, σχάρες όμβριων υδάτων).
– Πλημμυρισμένες χέρσες εκτάσεις (συνήθως από διαρροές).
– Διάφορες μικροεστίες (λακκούβες, διαρροές νερού στους αγροτικούς δρόμους κ.λπ.).
Σχολιάστε