OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης βασικός εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE IP CEI-GREECE

 Στο πλαίσιο εφαρμογής των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας και της διαχείρισης αποβλήτων με σύγχρονες και φιλικές στο περιβάλλον μεθόδους, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης συμμετέχει ως βασικός εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE IP CEI-GREECE, με στόχο την καθολική εφαρμογή στο σύνολο του Δήμου, της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) των οικιακών απορριμμάτων σε χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης και του συστήματος Πληρώνω όσο Πετάω (ΠΟΠ).

Η εναρκτήρια συνάντηση (kick off meeting) του ευρωπαϊκού προγράμματος έλαβε χώρα την Παρασκευή 29 Μαΐου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού & Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, του Προέδρου του Πράσινου Ταμείου, Ευστάθιου Σταθόπουλου και από τον Δήμο μας του Δημάρχου, Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, του Διευθυντή Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Μιλτιάδη Καβράκου και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου.

Το LIFE-IP CEI Greece αποτελεί ένα ολοκληρωμένο έργο LIFE (LIFE Integrated Project) που εκπονείται για την Ελλάδα με συνολικά 19 εταίρους. Ρόλο συντονιστή έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συμμετέχουν πλέον του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Αλοννήσου, Πάρου, Αντιπάρου, Τήνου, Θήρας και Ναυπακτίας. 

Η διάρκεια του έργου είναι συνολικά 8 έτη, με προϋπολογισμό 16,7 εκ. €, με τον Δήμο μας να λαμβάνει σημαντικό ποσοστό χρηματοδότησης που ανέρχεται στο 1,2 εκ. €, λόγω των σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζει και των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που επιτυγχάνει. Συγκεκριμένα, το 2019 ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατάφερε να εκτρέψει από την ταφή, περισσότερο από το 25% των σύμμεικτων απορριμμάτων, ποσοστό που μας κατατάσσει πρωτοπόρο Δήμο στη χώρα.

Ήδη από τις 14 Οκτωβρίου 2019, στα Πηγαδάκια της Δ.Ε. Βούλας εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), σε 6 διακριτά ρεύματα ανακύκλωσης μαζί με το «έξυπνο σύστημα ανταπόδοσης», το οποίο ζυγίζει τις σακούλες ανακύκλωσης του κάθε νοικοκυριού και πιστώνει πόντους. Το εν λόγω πρόγραμμα, καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα και παρέχει σημαντική τεχνογνωσία στην εφαρμογή του LIFE στο σύνολο του Δήμου. 

Η πρώτη φάση του προγράμματος, διάρκειας 24 μηνών, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2021 και αφορά την ανάπτυξη οικονομικών εργαλείων για την διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων μέσω της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) σε ξεχωριστά ρεύματα ανακύκλωσης και την εφαρμογή, για πρώτη φορά σε επίπεδο Δήμου, του αποτελεσματικού οικονομικού εργαλείου στη μείωση αποβλήτων Πληρώνω όσο Πετάω (ΠΟΠ). 

 

Σχετικά Άρθρα

Προβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Ισπανική κρατική τηλεόραση

otavoice

Δήμαρχος Νισύρου: Να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση της κακοποίησης παιδιών

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice