OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Τηλεδιάσκεψη του Τομεάρχη Εσωτερικών ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζη με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ

Σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης η τηλεδιάσκεψη για την συζήτηση των 70+1 προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ του τομεάρχη Εσωτερικών, Χρήστου Σπίρτζη, του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, του Γενικού Γραμματέα της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Καφαντάρη και τους επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, Δήμαρχο Νικαίας – Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη, το Γενικό Διευθυντή της ΚΕΔΕ Γιάννη Καραγιάννη, το μέλος Δημοτ. Συμβ. Πετρούπολης, Νικόλαο Σακούτη. Η συζήτηση έγινε σε εξαιρετικά καλό και παραγωγικό κλίμα ενώ δόθηκε έμφαση τόσο στα άμεσα όσο και στα χρόνια προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συζητήθηκαν εκτενώς οι 70+1 προτάσεις που ανακοίνωσε την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας και οι οποίες αφορούν πρόσθετες ενέργειες στην λειτουργία για την εξυπηρέτηση των πολιτών, στην προστασία του προσωπικού και των εργαζομένων, στη στήριξη των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των θέσεων εργασίας και στην πρόβλεψη άμεσων ενεργειών για  στήριξη και διεύρυνση των κοινωνικών πολιτικών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για επέκταση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” και στην άμεση επίλυση της μη καταβολής δεδουλευμένων σε εργαζόμενους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εδώ και μήνες. Παράλληλα και με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν ότι πρέπει να προβλεφθούν δράσεις υπέρ των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την διεύρυνση του δώρου Πάσχα, την απόδοση έκτακτου επιδόματος και την παροχή του αναγκαίου υγειονομικού υλικού προστασίας στους εργαζόμενους αυτούς αλλά και τις απαλλαγές και τις διευκολύνσεις των Δήμων προς τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο διάλογος ανέδειξε την πλήρη συμφωνία για την ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης των υπηρεσιών των Δήμων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας και ψυχολογικής στήριξης, στην προστασία αστέγων και ιδιαίτερων κοινωνικών ομάδων, ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη για άμεση στήριξη των επαγγελματιών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί λόγω αναστολής της λειτουργίας τους.

Οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν ότι κρίνεται αναγκαία η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους, τους επόμενους μήνες συνεπεία της μείωσης των ανταποδοτικών εσόδων αλλά και συσσωρευμένων υποχρεώσεων, η συνέχιση των έργων του Φιλόδημου, με συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες αξιολόγησης, η υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και η συμμετοχή των Δήμων, στην προσπάθεια αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τόσο με τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών, τη θεσμοθέτηση διαφανών και ταυτόχρονα γρήγορων διαδικασιών αλλά και με την υλοποίηση έργων που θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας και στην κάλυψη κοινωνικών και παραγωγικών αναγκών, όπως τα δίκτυα οπτικών ινών στα κτίρια.

Είχε προηγηθεί τηλεδιάσκεψη του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο κατά την οποία ο Χρήστης Σπίρτζης ανέλυσε τις 70+1 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημόσια Διοίκηση με τον υπουργό να ενημερώνει με τη σειρά του για τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση.

Μετά το πέρας των συζητήσεων ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε: “Ο διάλογος με την ΚΕΔΕ και  τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πάντα εποικοδομητικός και παραγωγικός. Όπως εποικοδομητική είναι η κατάθεση των προτάσεων μας προς την Κυβέρνηση, ο εντοπισμός ολιγωριών, παραλείψεων ή λαθών και η συζήτηση για την εξεύρεση συναινέσεων και την καταγραφή ακόμη και των διαφωνιών σε κλίμα που προάγει την δημοκρατία μας.

Στηρίζουμε την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί οι ΟΤΑ μπορούν και οφείλουν να γίνουν ασπίδα προστασίας των πολιτών και της κοινωνίας.

Καταθέσαμε τις προτάσεις μας και συζητήσαμε αναλυτικά. Συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων δίπλα στον πολίτη, δίπλα στους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, δίπλα στους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους που πλήττονται, με τις συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις μας αλλά και με την κριτική μας για την αντιμετώπιση  της υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, με κοινωνική ευαισθησία, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα.

Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης όλων».

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice