OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

ΠΟΠ-ΟΤΑ: Η Κυβέρνηση να αποσύρει την Διάταξη, δεν επιτρέπεται κανένας να δημιουργεί προβλήματα στις κοινωνίες και στον ελάχιστο Τουρισμό που θα έχουμε φέτος

Η ΠΟΠ-ΟΤΑ με ανακοίνωσή της ζητά την απόσυρση του άρθρου 93 στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το οποίο αφορά σε αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

Με πραγματική έκπληξη βλέπουμε στην Βουλή το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος όπου στο αρ.93, ανατρέπεται όλος ο σχεδιασμός των Δήμων, των Νησιών του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου.

Κάτι για το οποίο δεν υπήρξε καμία διαβούλευση καμία αιτιολογία αλλά και κανένα αίτημα από οποιοδήποτε φορέα της Τ.Α. Α’ και Β’ Βαθμού απ ́όσο γνωρίζουμε.

Είναι απορίας άξιον πως μια τέτοια Διάταξη με την οποία διαφωνούν όλοι ΚΕΔΕ, Περιφέρεια, Δήμοι και εργαζόμενοι έρχεται προς ψήφιση χωρίς κανένας να γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του Υπουργού.

Και βέβαια τίθεται άμεσα το ερώτημα προς τι ή εμπλοκή της Περιφέρειας και μάλιστα σε Νησιωτικούς Δήμους που έτσι και αλλιώς από την φύση τους το κάθε Νησί έχει κατ’ αποκλειστικότητα την αποκομιδή, περισυλλογή, απόθεση των δικών του απορριμμάτων αφού θα ήταν σχεδόν αδύνατον να συγκεντρωθούν σε ένα Νησί ακόμη και η απόθεσή τους.

Πέραν όλων των παραπάνω ειδικά στο Ιόνιο και στο Νησί της Κεφαλλονιάς υπάρχει και λειτουργεί Εταιρεία από το 1984 στην οποία μετέχει και η Ιθάκη με πλήρη Μηχανολογικό και Τεχνολογικό εξοπλισμό , με Χ.Υ.Τ.Υ και εργοστάσιο βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων. Από το 2018 έχει μετατραπεί σε ΦΟΔΣΑ με τον Νόμο 4555/2018 και πρόσφατα εντάχθηκε στο νέο έργο (ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στο ΕΣΠΑ προϋπολογισμό 8.000.000 Ευρώ).

Είναι ακατανόητο γιατί ο Υπουργός φέρνει αυτή τη Διάταξη και μάλιστα μ’ αυτόν τον αιφνιδιαστικό τρόπο αλλά και τους λόγους που τον οδήγησαν να το κάνει χωρίς καμία ενημέρωση για τις προθέσεις του αλλά και καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους Φορείς.

Καλούμε τον Υπουργό και την Κυβέρνηση να αποσύρουν άμεσα την παραπάνω Διάταξη αφού όπως προκύπτει όλοι διαφωνούν και δεν επιτρέπεται κανένας εν μέσω καλοκαιριού να δημιουργεί προβλήματα στις Τοπικές κοινωνίες αλλά και στον ελάχιστο Τουρισμό που θα έχουμε φέτος.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice