ΠΕΔ-ΚΜ: Μειώνονται τα έσοδα των Δήμων λόγω κορονοϊού

Για μείωση των εσόδων των δήμων λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό κάνει λόγο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), τη στιγμή που, όπως επισημαίνει, αυξάνονται τα έξοδα για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Αυτό αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ-ΚΜ που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη ενώ όπως αποφασίστηκε, σε επιστολή της Ένωσης που θα σταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών, τα αρμόδια υπουργεία και την ΚΕΔΕ, θα ζητείται η καταβολή τουλάχιστον δύο επιπλέον δόσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, (ΚΑΠ), η στήριξη των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με την άμεση καταβολή της πρώτης ετήσιας οικονομικής δόσης, των ωρομίσθιων γυμναστών, καθηγητών ωδείων, σχολικών φυλάκων, σχολικών τροχονόμων που ανέστειλαν υποχρεωτικά τις δραστηριότητές τους καθώς και των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας.

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος γνωστοποίησε τη διάθεση υλικού ατομικής προστασίας στους Δήμους, από το υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι θα διατεθούν σε πρώτη φάση περίπου 300.000 μάσκες ατομικής προστασίας στους Δήμους όλης της χώρας, πλην της Αττικής όπου θα διατεθούν 100.000. Επιπλέον η ΚΕΔΕ προχωρά στην προμήθεια επιπλέον 500.000 μασκών και 500.000 γαντιών, με χρήματα του αποθεματικού της, για να καλύψει κι αυτή με τη σειρά της μέρος των αναγκών των Δήμων, βάση πληθυσμιακών κριτηρίων.

Η ΠΕΔ-ΚΜ αποφάσισε την προμήθεια αναπνευστήρων και λοιπού υγειονομικού υλικού, που θα διατεθεί ως δωρεά, στα νοσοκομεία αναφοράς της Κεντρικής Μακεδονίας για τον κορωνοϊό ενώ θα προμηθεύσει με μέσα ατομικής προστασίας και υγειονομικό υλικό και τις στρατιωτικές και αστυνομικές μονάδες στα σύνορα στον Έβρο. Σχετικά με το θέμα των αδέσποτων αποφασίστηκε να διαμορφωθεί κείμενο με προτάσεις που θα καταθέσουν όλοι οι Δήμοι προς τα αρμόδια υπουργεία.

Ζητείται η αναστολή των διαδικασιών για την αδειοδότηση της καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης

Στο μεταξύ, η ΠΕΔ-ΚΜ αποφάσισε να ζητήσει την αναστολή όλων των διαδικασιών που αφορούν στην αδειοδότηση της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ» για καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ , Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ανέφερε πως τη δεδομένη συγκυρία δεν θα έπρεπε να υπάρξει καμία μεταβολή στην αδειοδότηση, καθώς αυτή τη στιγμή όλη η πατρίδα δίνει, ενωμένη τη μάχη, κατά του φονικού ιού.

 
Σχολιάστε