OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Συναγερμός στο ΥΠΕΝ για τον κίνδυνο διασποράς κορονοϊού από τη διαχείριση των μπλε κάδων- Οδηγίες σε πολίτες,ΦοΔΣΑ και Κέντρα Διαλογής

Έρευνα: Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Περιβάλλοντος «Υπαρκτός κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού με τον μπλε κάδο»

 Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του otavoice.gr   για τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουμε από την ρίψη υλικών, όπως μάσκες και γάντια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης, προκάλεσε αρχικά την άμεση αντίδραση του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ενώ ακολούθησε η άμεση παρέμβαση και του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος εξέδωσε οδηγίες για την διαχείριση των αποβλήτων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσω επίσημου Δελτίου Τύπου του Υπουργείου με τίτλο «Δεν ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό».

 Μέσα από την αποκάλυψη φάνηκε η αδυναμία του συστήματος αποκομιδής και επεξεργασίας του μπλε κάδου, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με νέες πολιτικές. Οι παθογένειες και τα σοβαρά προβλήματα της λειτουργίας του συστήματος της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Α.Ε. (ΕΕΑΑ Α.Ε.) με τους μπλε κάδους έχουν αναδειχθεί από τη μεγάλη ειδησεογραφική έρευνα του Otavoice.

 Έως την παρέμβαση του ΓΓ του ΥΠΕΝ, ξέραμε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ότι ο κίνδυνος της διασποράς του κορωνοϊού οφειλόταν στην απόρριψη των γαντιών και των μασκών μέσα στους μπλε κάδους και στη χειροδιαλογή που ακολουθεί στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) των μπλε κάδων.

 Μέσα από τις οδηγίες του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλη Γραφάκου, επιβεβαιώθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι πράγματι με τον μπλε κάδο μπορεί να υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού.

 Όμως από την έγγραφη παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλη Γραφάκου, ενημερωθήκαμε για κάτι επιπρόσθετα σοβαρόμε τη χειρωνακτική διαλογή που γίνεται στα Κέντρα Διαλογής (ΚΔΑΥ) του μπλε κάδου μπορεί να υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού καθόσον στα ανακυκλώσιμα υλικά (και όχι μόνο στις μάσκες και στα γάντια) μπορεί να παραμείνει ο κορωνοϊός έως 72 ώρες !

Δείτε εδώ τις σαφείς εντολές προς τους φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών

 

 

Για το λόγο αυτό στις έγγραφες οδηγίες του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Μανώλη Γραφάκου αναφέρεται ρητά ότι:

«πρέπει τα χωριστά απόβλητα προς ανακύκλωση, να αποθηκεύονται στις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) για κάποιες ημέρες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος παραμονής του κορωνοϊού. Ενδεικτικά συστήνεται ως ελάχιστος χρόνος παραμονής των αποβλήτων οι 72 ώρες. Το ίδιο ισχύει και για λοιπές εγκαταστάσεις διαχείρισης – επεξεργασίας αποβλήτων, πολύ δε περισσότερο εφόσον στις εγκαταστάσεις υπάρχει στάδιο χειρονακτικής διαλογής».

 Δηλαδή, όλοι οι αρμόδιοι επιβεβαιώνουν ότι εν έτι 2020 η ανακύκλωση με τον μπλε κάδο στηρίζεται στη χειρονακτική διαλογή, παρόλο που η ΕΕΑΑ Α.Ε. έχει εισπράξει περισσότερα από 400.000.000 ευρώ όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί, ενώ αποτελεί πλέον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία μέσω ορατού κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού.

 Ως συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος τονίζει ότι ο πραγματικός κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού από το μπλε κάδο οφείλεται ουσιαστικά στη χειρωνακτική διαλογή που γίνεται σε Κέντρα Διαλογής των μπλε κάδων, καθόσον οι εργαζόμενοι εκεί μπορεί να κολλήσουν τον Covid-19 όχι μόνο από τις μάσκες και τα γάντια, αλλά και από ανακυκλώσιμες συσκευασίες (από πλαστικό, γυαλί, μέταλλο και χαρτί) που μπορεί να ρίξουν εντός του μπλε κάδου άνθρωποι που είναι φορείς του ιού !

 Άρα, πιστεύουμε ότι είναι μονόδρομος για την προστασία της δημόσιας υγείας ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΉ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΛΟΓΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥ.

Για το λόγο αυτό, τα ΚΔΑΥ της ΕΕΑΑ Α.Ε. με χειρωνακτική διαλογή προτείνουμε ότι θα πρέπει να κλείσουν με απόφαση της δημόσιας Αρχής και οι εργαζόμενοι σε αυτά (που σήμερα κινδυνεύουν να κολλήσουν αλλά και να διασπείρουν τον κορωνοϊό) να τύχουν των ευνοϊκών διατάξεων της Ελληνικής Πολιτείας.

 

Θα παρακολουθούμε από κοντά το θέμα που αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα το otavoice.gr και θα σας ενημερώνουμε.

Σχετικά Άρθρα

Στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας στους πλημμυροπαθείς

otavoice

Το Ρέθυμνο υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα με συγκίνηση και τιμή

otavoice

Το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στον Δήμο Τανάγρας

otavoice

Χαρδαλιάς-Μαρκόπουλος: Η ΠΕΔΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε

otavoice

O Γ. Παναγόπουλος, νέος Πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε Νήσων Αττικής

otavoice

Απάντηση Προέδρου ΔΕΥΑ Ελασσόνας για ψεκασμούς στις όχθες της λίμνης Κεφαλοβρύσου

otavoice