Περιφερειακή ΣΥΜΜΑΧΙΑ: Τηλεργασία και εκ περιτροπής απασχόληση ως μέτρο για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού

Η Ελλάδα καθημαγμένη από τα μνημόνια, με υποστελεχωμένο εθνικό σύστημα υγείας και ελάχιστα μέσα μαζικής προστασίας από επιδημίες, δεν έχει δυνατότητες να κάνει άλλου είδους διαχείριση από αυτήν που επιχειρεί ο καθηγητής κ.Σωτήρης Τσιόδρας : Συντηρητική προσπάθεια ομαλοποίησης της καμπύλης μετάδοσης, σχεδόν αποκλειστικά μέσω μεθόδων κοινωνικής απομόνωσης, καραντίνας και περιορισμού των φυσικών επαφών μεταξύ προσώπων. Δεν διαθέτει εναλλακτικό τρόπο η χώρα για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.

Η επιβολή των αναπόφευκτων και αναγκαίων μέτρων, δημιουργούν το «κλίμα» για να αρχίσουμε και να συνηθίσουμε το “απαγορεύεται”, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη συνέχεια  ότι «μετά τον κορονοΪό στην εργασία τίποτα δεν θα είναι το ίδιο»

Τηλεργασία και εκ περιτροπής απασχόληση

Ήδη σαλπίζουν «ευελιξία» της εργασίας-λάστιχο με την αξιοποίηση της τηλεργασίας και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις και της συλλογικής οργάνωσης και δράσης.

“Εργαλεία” ήδη γνωστά αλλά και τεχνολογικές εξελίξεις, θέτουν νέα ερωτήματα για τα εργασιακά δικαιώματα.

Η διάσπαση του τόπου εργασίας δημιουργεί σοβαρές απειλές για την προστασία βασικών δικαιωμάτων, όπως την αμοιβή, το σταθερό ωράριο εργασίας, την μετατροπή της μισθωτής απασχόλησης σε αυτοαπασχόληση με συνέπεια την ένταση της ανασφάλειας του τηλεργαζόμενου.

Με το εφιαλτικό σενάριο “ουμπεροποίησης” των εργασιακών σχέσεων σμιλεύεται μία άνευ προηγουμένου “ευελιξία”: Ο εργαζόμενος θα καλείται να είναι διαθέσιμος στην πλατφόρμα 24 ώρες το 24ωρο, ανά πάσα στιγμή και, ενώ θα διαθέτει σχεδόν όλο τον χρόνο του, η αμοιβή του θα εξαρτάται από τις ώρες εργασίας. Κάπως έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη απορρύθμιση του ωραρίου. Μήπως η τηλεργασία έχει ως κατάληξη την εργασία χωρίς ωράριο;  Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να γίνουν διακριτά τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου πρόσφατα ψήφισε νόμο αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του εργαζόμενου να είναι “offline” μετά την εργασία.

Στην Ελλάδα δημοσιεύματα στήνουν σενάρια παρεμβάσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ειδικά εκείνων που  τελούν υπό άδεια ειδικού σκοπού ή που υποαπασχολούνται με την εφαρμογή μοντέλου ανάλογου με αυτό που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα (τηλεργασία ή εκ περιτροπής εργασία) , όχι άμεσα, αλλά στους επόμενους μήνες, αν η κρίση συνεχιστεί. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Θέμα FM ερωτηθείς σχετικά, απάντησε σιβυλλικά «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε» στον δε ΑΝΤ1 ανέφερε : «Με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».

Οι προκλήσεις

Είναι σαφές πως η επόμενη ημέρα από την εκτόνωση του ιού θα είναι διαφορετική. Υπάρχει ανάγκη, από τώρα, για ενδοσκόπηση. Υπήρξε σχεδόν σε όλες τις χώρες προσπάθεια κατεδάφισης του δημόσιου τομέα της υγείας (εδώ το βιώσαμε από τους πολέμιους του ΕΣΥ). Γενικά, τα πάντα, προσεγγίζονταν με μία οικονομίστικη λογική. Η «υπεροχή» της αγοράς, από την προστασία του πολίτη.

Ο κορωνοϊός έχει επιβεβαιώσει την ανάγκη του κοινωνικού κράτους, ως ο μόνος θεσμός στήριξης των πολιτών. Ο κορωνοϊός έκανε τα αποκαλυπτήρια των διαφόρων εκδοχών της παγκοσμιοποίησης, καθώς στην ώρα της κρίσης, της μεγάλης πίεσης, του πανικού, άπαντες σχεδόν στρέφονται στο κράτος.

Εργαζόμενοι και συλλογικότητες καλούνται σε αυτό-οργάνωση και αυξημένη επαγρύπνηση προκειμένου να αναχαιτισθεί οποιαδήποτε προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

«Νέες μορφές κινητοποιήσεων μπορούν να προκύψουν, όπως η ψηφιακή απεργία στην οποία γίνεται προσπάθεια να «καταληφθούν» εικονικά πεδία της εργοδοτικής πλευράς ή ακόμη να προκύψει αποχή χρηστών από το ψηφιακό πεδίο δραστηριοποίησης, ενώ η κοινότητα των εργαζομένων χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να ασκήσει πιέσεις διαφόρων μορφών προς την εργοδοτική», γράφει ο A. Rota στο συλλογικό τόμο “Web e lavoro. Profili evolutivi e di tutela” (πηγή: ΙΝΕ – ΟΤΟΕ).

Για την Περιφερειακή ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Δημήτριος Βαζούρας
Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΟΣΥΑΠΕ

Χαράλαμπος Ευστρατίου
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Δ.Σ. ΟΣΥΑΠΕ

Μιχαήλ Λυριστής
Μέλος Δ.Σ. ΟΣΥΑΠΕ
Σχολιάστε