OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Πώς κατόρθωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδιού Αγ. Βαρβάρας να μιλήσει σε νήπια για ένα τόσο “δύσκολο” θέμα;

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας ,ο Αντιδήμαρχος Παιδιού Αγίας Βαρβάρας, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, επισκέφθηκε το 4ο νηπιαγωγείο του δήμου Αγίας Βαρβάρας, μετά από πρόσκληση των νηπιαγωγών του σχολείου.

Και παρόλο που ο Αντιδήμαρχος ανταποκρίνεται συχνά σε ανάλογες προσκλήσεις αυτή τη φορά ,το άγχος του ήταν μεγάλο -όπως ακούστηκε να λέει χαριτολογώντας -αφού το κοινό του ήταν ιδιαιτέρως απαιτητικό μιας και το αποτελούσαν λιλιπούτειοι ακροατές .Από τη μια λοιπόν επιθυμούσε να κρατήσει ζωηρό το ενδιαφέρον των νηπίων και να μην τα κουράσει,από την άλλη αναρωτιόταν αν θα μπορούσαν τα παιδιά να κατανοήσουν “δύσβατες” για την ηλικία τους έννοιες όπως ο εκφοβισμός και ο ρατσισμός ,με τον δικό τους έστω τρόπο .

Πώς τα κατάφερε να αντεπεξέλθει ο κ Σωτηρόπουλος σε αυτή την πρόκληση; Ακολουθώντας σύμφωνα με τον ίδιο τη συμβουλή του δημάρχου κ Λάμπρου Μιχου που ήταν ίδια με της κορούλας του και οι δύο τον προέτρεψαν να λέει πάντα την αλήθεια και να αποφεύγει τις βαρετές κουβέντες των μεγάλων!!!

Έτσι λοιπόν ο Αντιδήμαρχος ,γνωρίζοντας απο την εμπειρία του ,ότι έπρεπε να μεταφέρει ενα σκληρό θέμα ,σε ένα πιο φιλικό πλαίσιο για τα παιδιά ,και σε συνεργασία πάντα με τις νηπιαγωγούς που είχαν την όλη οργάνωση , αντί για νουθεσίες και συμβουλές προτίμησε να ξεκινήσει τραγουδώντας μαζί με τα τρυφερά νήπια ,τα 2 υπέροχα παιδικά τραγουδάκια ” τα χέρια δεν χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε ” και τον ” τριγωνοψαρούλη”. Κι αφού κατόρθωσε να ” ζεστάνει την ατμόσφαιρα” με τα παιδιά να τραγουδούν όλο ενθουσιασμό:

“Δεν εμπιστεύομαι αχινό με την αγάπη εγώ νικώ δε θέλω διακρίσεις για ρατσισμό μη μου μιλήσεις”.

Συνέχισε, με την ανάγνωση του παιδικού αφηγήματος με την εκπληκτική εικονογράφηση και τον αινιγματικό τίτλο ” λύκε λύκε είσαι εδώ”;

Τίτλο που από την μια παραπέμπει στο γνωστό παιγνιδάκι -τραγούδι, από την άλλη προκαλεί έναν ενδόμυχο-σκοτεινό φόβο. Τα νήπια επιδεικνύοντας απρόσμενη για την ηλικία τους προσοχή και σοβαρότητα ,ρούφηξαν κάθε λέξη της παραστατικής αφήγησης για τον σωματικό αλλά και ψυχικό πόνο που προκαλεί ο εκφοβισμός και η βία αλλά και για το τι πρέπει να κάνουν για να νιώσουν ασφάλεια, αγάπη ,αποδοχή.

Στο τέλος αφού έφτιαξαν βελάκια με ζωγραφιές ,γράφοντας το καθένα το όνομά του , στόχευσαν το κέντρο του στόχου ,που έγραφε τη λέξη φιλία.

Έχοντας πλέον κερδίσει τις καρδιές των μικρών ακροατών του, ο Αντιδήμαρχος, κάθισε ανάμεσά τους για να παρακολουθήσουν όλοι μαζί το

εκπαιδευτικό βίντεο μικρής διάρκειας ,με τον χαρακτηριστικό τίτλο “νίκησε το νταή, χωρίς να τον αγγίξεις”. Τα παιδιά κι εδώ έμαθαν μέσα απο σκίτσα πώς μπορούν να αντιδράσουν αν αισθανθούν φόβο ,πίεση ή απόγνωση .

Και προπάντων έμαθαν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν βία, εκπλήσσοντας θετικά τον Αντιδήμαρχο για τον τρόπο που απορροφούσαν” σαν σφουγγάρι” όλες τις πληροφορίες. Τους άξιζε επομένως ενα μικρό δωράκι για την άψογη συμπεριφορά και ανταπόκριση ,που δεν ήταν άλλο παρά νόστιμα γλυκά και ζαχαρωτά, τα οποία όπως ήταν αναμενόμενο έγιναν αποδεκτά με επιφωνήματα ενθουσιασμού.

Στο τέλος της εκδήλωσης Ο κ. Σωτηροπουλος εξουθενωμένος αλλά πανευτυχής αντάλλαξε αμοιβαίες υποσχέσεις με τους μικρούς του φίλους ότι θα ξαναβρεθούν μετά το Πάσχα. Μην παραλείποντας να σχολιάσει γελώντας ότι τον ξεπέρασαν σε αντοχές. Ευχαρίστησε θερμά τις νηπιαγωγούς του 4ου νηπιαγωγείου για την άψογη οργάνωση και το άρτιο έργο που επιτελούν στις τάξεις τους και αποχώρησε με εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις. Ενώ όπως παραδέχτηκε , η επίσκεψη αυτή ήταν βάλσαμο και για τον ίδιο αφού ” τίποτα δεν γλυκαίνει περισσότερο την ψυχή ,από την επαφή με την παιδική αθωότητα” .

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Δήμο Καβάλας

otavoice

Επίσκεψη Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης στον Δήμαρχο Κιλκίς

otavoice

Δ.Τρικκαίων: Σε Ξυνιάδα και Μουζάκι ο Ν. Σακκάς

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Τα συνεργεία του δήμου κάνουν δουλειά καθημερινά στην πόλη και στα χωριά μας»

otavoice

1 εκ.ευρώ για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας

otavoice

Δήμος Αγράφων: Άσκηση ετοιμότητας «ΛΟΓΓΙΤΣΙ 2024»

otavoice