OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Στο πόδι η Δυτική Ελλάδα για το Πάτρα Πύργος – Πυρετώδεις ετοιμασίες για την Τετάρτη

Στο πόδι η Δυτική Ελλάδα εν όψει της μεγάλης κινητοποίησης της ερχόμενης Τετάρτης στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, στην περιοχή Βουπράσιο , στα σύνορα Αχαϊας- Ηλείας.

Η διαφαινόμενη καθυστέρηση στην κατασκευή του οδικού άξονα Πατρών-Πύργου- Τσακώνα έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών σε όλους τους εμπλεκόμενους νομούς της Δυτικής Ελλάδας, μιας και το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο έχει μετατραπεί σε καθημερινό θυσιαστήριο ψυχών. Μια νέα αναβολή θα ήταν καταστροφική και είναι κοινό μυστικό ότι η περιοχή είναι εγκλωβισμένη μέσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα που επί μια δεκαετία έχουν διαμορφώσει μια παθογενή κατάσταση και δεν αφήνουν να ολοκληρωθεί ένα έργο ζωής για την περιοχή.

Καρμανιόλα, είναι η ονομασία που του προσδίδουν για να περιγράψουν την κατάσταση που βιώνουν με εκατοντάδες  θύματα και χιλιάδες τραυματίες τα τελευταία χρόνια. Βαρύ το τίμημα που πληρώνουν Αχαϊα, Ηλεία, Ζάκυνθος αλλά και Κεφαλονιά. Σε ανθρώπινες ζωές αλλά και σε προοπτική ανάπτυξης.

Το  Πανηλειακό Συμβούλιο Αιρετών Ηλείας, καλεί σε νέα δυναμική κινητοποίηση για να φωνάξουν προς κάθε κατεύθυνση ότι ο δρόμος πρέπει να συνεχιστεί κανονικά χωρίς καμιά καθυστέρηση. Στο κάλεσμα που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις συμμετέχουν οι Δήμοι , η Εκκλησία , οι τοπικοί φορείς, σύλλογοι  και τα επιμελητήρια από την Ηλεία , την Αχαϊα , την Ζάκυνθο , την Κεφαλονιά και την Μεσσηνία. Ήδη ο ένας μετά τον άλλο φορέα εκδίδουν αποφάσεις στήριξης και συμμετοχής.

Στο πλευρό των πολιτών η Εκκλησία 

Δυναμικοί συμπαραστάτες  ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.Γερμανός που έχει δηλώσει πολλάκις σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι το έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου πρέπει να συνεχιστεί και έχει θέσει την πολιτική ηγεσία προ των ευθυνών της αλλά και ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος που με επιστολή του τον περασμένο Ιανουάριο –προς τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κ. Καραμανλή- χαρακτήριζε τον υπάρχοντα δρόμο Πάτρα – Πύργος ως… οδό θανάτου…

Αυτοδιοικητικό μέτωπο στη Δυτική Ελλάδα 

Διαστάσεις καθολικού αυτοδιοικητικού μετώπου λαμβάνει η πρωτοβουλία με το σύνολο των εμπλεκομένων περιοχών να δίνουν δυναμικό παρών και να έχουν σημάνει συναγερμό.

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος από τους πρωτεργάτες της κίνησης , ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Λέντζας Ιωάννης , ο δήμαρχος Ζακύνθου κ. Νικήτας Αρετάκης  , ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Θανάσης Βασιλόπουλος, ο δήμαρχος Πηνείας κ. Ανδρέας Μαρίνος έχουν ήδη συγκροτήσει ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο αναμένεται τις επόμενες ώρες να διευρυνθεί.

Ήδη οι δήμοι Ήλιδας , Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Τρυφιλίας, Κεφαλονιάς και Δυτικής Αχαϊας βρίσκονται σε συναγερμό με τα δημοτικά συμβούλια αλλά και τους τοπικούς φορείς να ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό παρών.

Στο πλευρό των πολιτών αναμένεται να βρεθούν στελέχη των περιφερειών Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη δήλωση του περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη στις εξαγγελίες  για την υλοποίηση του έργου: “Εμείς θα πανηγυρίσουμε μόνο όταν ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος! Γιατί όπως έχω πει και επαναλαμβάνω, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν είναι ούτε διαιτητής εργολάβων, ούτε μηχανικός, ούτε λογιστής. Η Περιφέρεια εκπροσωπεί και εκφράζει το σύνολο της κοινωνίας της Δυτικής Ελλάδας, και μόνο αυτή. Και εμείς, είμαστε εδώ για να διεκδικούμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα το δικαίωμά της σε βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία…”.

Οι εκπαιδευτικοί στην κινητοποίηση- Στήριξη από ΑΔΕΔΥ

Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΜΕ Ηλείας με απόφαση του (29/01/2020), να πρωτοστατεί και να συμμετέχει στις πρωτοβουλίες που έχουν σαν στόχο την κατασκευή του δρόμου Πατρών – Πύργου.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα σε χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ηλείας «Προτείνουμε τη μαζική συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας) Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς. Για διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας (για Αχαΐα και Ηλεία) στις 26/02/2020 από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου διευκολύνοντας έτσι όλους τους δημοσίους υπαλλήλους».

Στη κινητοποίηση αναμένεται να δώσουν το παρών οι μαθητές από Ηλεία και Αχαία , που βιώνουν καθημερινά λόγω μετακινήσεων τον κίνδυνο αλλά και έχουν δει καθηγητές τους να χάνουν τη ζωή τους στην λαιμητόμο Πατρών-Πύργου, όπως συνέβει τελευταία.

Ο Δήμαρχος Πύργου στο otavoice

Το OTAVOICE βρέθηκε στην Ηλεία και κατέγραψε το κλίμα στην κοινωνία αλλά και τις προετοιμασίες για την συγκέντρωση της Τετάρτης. Είναι το βασικό θέμα συζήτησης, ακόμη και τώρα που βρισκόμαστε στο επίκεντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων, όπου η περιοχή φημίζεται λόγω και του Πατρινού Καρναβαλιού. Όμως η καθημερινότητα είναι σκληρή , γεμάτη από δυσάρεστα συμβάντα και είναι κοινή απαίτηση να μην υπάρξει καμιά νέα καθυστέρηση στην κατασκευή ενός έργου που καρκινοβατεί επί σειρά ετών.

Μιλήσαμε με το δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο ο οποίος μας μετέφερε το κλίμα που επικρατεί εν όψι της “επιστράτευσης” όλων των δυνάμεων με στόχο όπως είπε να κερδηθεί μια μάχη που θα σώσει ζωές.

“Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση , για την αντιπαράθεση. Έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες της Ηλείας , όπως αντίστοιχα έχουν χρέος και οι συνάδελφοι μου σε Αχαΐα ,Μεσσηνία, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά. Πρέπει να σταματήσει να αιμορραγεί η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας σε ανθρώπινες ζωές αλλά και να φρενάρει κάθε αναπτυξιακό σχέδιο λόγω του κακού και επικίνδυνου οδικού δικτύου.

Την  Τετάρτη θα είμαστε όλοι εκεί , ο δήμος Πύργου βάζει λεωφορεία σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ Ηλείας για να διατρανώσουμε το αίτημα μας και να ακουστούμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Τα μηνύματα για την συμμετοχή είναι πέρα από θετικά και αναμένεται να δώσουν το παρών χιλιάδες πολίτες , ενώνοντας τις φωνές τους και στέλνοντας ένα μήνυμα αγωνίας αλλά και αποφασιστικότητας.

Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με τους συναδέλφους μου, αυτοδιοικητικούς και πιστεύω ότι η μάχη θα κερδηθεί γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε, θέλουμε πράξεις, θέλουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα” ανέφερε ο δήμαρχος Πύργου.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στον Δήμο Τανάγρας

otavoice

Χαρδαλιάς-Μαρκόπουλος: Η ΠΕΔΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε

otavoice

O Γ. Παναγόπουλος, νέος Πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε Νήσων Αττικής

otavoice

Απάντηση Προέδρου ΔΕΥΑ Ελασσόνας για ψεκασμούς στις όχθες της λίμνης Κεφαλοβρύσου

otavoice

Στη Δήμαρχο Ιλίου η Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

Ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων στον Δήμο Κιλκίς

otavoice