OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Πράσινο Ταμείο: Για πρώτη φορά πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση – Οκτώ νέα χρηματοδοτικά

Οκτώ νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για το 2020 ενέκρινε στην πρόσφατη  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου το Πράσινο Ταμείο. Μετά την αναλυτική κατανομή των πόρων σε αυτά, η εκτέλεσή τους ξεκινά άμεσα, μετά και την έκδοση των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Στάθης Σταθόπουλος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ταμείου εκδίδεται πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση. Τα υπόλοιπα επτά εργαλεία αφορούν στα Δάση και στο Δασικό Περιβάλλον, το ειδικό «Γαλάζιο Ταμείο» για το θαλάσσιο περιβάλλον, την οικονομική στήριξη των 28 Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών όλης της χώρας.

Επιπλέον αναφέρει ο κ. Σταθόπουλος , θα εκτελέσουμε προγράμματα για το Φυσικό Περιβάλλον με δράσεις για τη Βιοποικιλότητα και τις Έξυπνες Πόλεις, τη χρηματοδότηση των 10 Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων LIFE, που έχουν συνδικαιούχο το Ταμείο και εκτελούνται από την Task Force ειδικών επιστημόνων που εργάζεται στην έδρα μας και δεκάδες συνεργαζόμενους φορείς σε όλη την Ελλάδα, νέες δυνατότητες χρηματοδότησης για το Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο μέσα στο 2020, αλλά και στην εξασφάλιση πόρων για Συνεχιζόμενα Έργα που έχουν ενταχθεί στο παρελθόν και εξελίσσονται ή δημοπρατούνται.

Τα 8 προγράμματα έχουν συνολικό προϋπολογισμό 111+25 εκ. ευρώ περίπου και καλύπτουν ευρύτατο φάσμα περιβαλλοντικών δράσεων του Ταμείου. Στο ποσό περιλαμβάνεται κάλυψη με ποσό έως 60 εκ. ευρώ, δηλ. 31,4 +πάνω από 25 εκ. ευρώ επιπλέον, που αναμένονται εντός του 2020, για το νέο πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση στους Νομούς Κοζάνης (Πτολεμαΐδα), Φλώρινας (Αμύνταιο) και Αρκαδίας (Μεγαλόπολη) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού που ανακοίνωσαν πρόσφατα το ΥΠΕΝ και η αρμόδια διυπουργική επιτροπή.

Μαζί με τα 4 άλλα προγράμματα που έχουν ανακοινωθεί κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2019 και είναι ήδη ανοιχτά για υποβολή προτάσεων ένταξης από τους δυνητικούς δικαιούχους (Αστική Αναζωογόνηση, Απόκτηση Ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων, Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες και Αρχιτεκτονικοί Διαγωνισμοί, που εξελίσσεται από τον Ιούλιο 2019 και παρατάθηκε) καλύπτουν σχεδόν το 92% των διαθέσιμων πόρων του Πράσινου Ταμείου, με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό, που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών.

Καταλήγοντας ο κ. Σταθόπουλος τονίζει ότι, “συνεχίζουμε την εκστρατεία ενημέρωσης των Δήμων και τη συνεργασία μας με Φορείς του ΥΠΕΝ και άλλων Υπουργείων για κοινές πρωτοβουλίες, την ολοκλήρωση της οργανωτικής μας ανασυγκρότησης και νέες ψηφιακές υπηρεσίες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.”

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Δήμο Καβάλας

otavoice

Επίσκεψη Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης στον Δήμαρχο Κιλκίς

otavoice

Δ.Τρικκαίων: Σε Ξυνιάδα και Μουζάκι ο Ν. Σακκάς

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Τα συνεργεία του δήμου κάνουν δουλειά καθημερινά στην πόλη και στα χωριά μας»

otavoice

1 εκ.ευρώ για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας

otavoice

Δήμος Αγράφων: Άσκηση ετοιμότητας «ΛΟΓΓΙΤΣΙ 2024»

otavoice