OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Μια δεξαμενή σκέψης και λογοτεχνικής έκφρασης εφήβων στον Δήμο Βύρωνα

Ένας Δήμος που φέρει το όνομα του μεγάλου ποιητή, πώς θα μπορούσε να αναπτύξει μία λογοτεχνική δραστηριότητα;… Με ποιο τρόπο και με ποιους αποδέκτες;… Κάπως έτσι σκέφτηκαν στον δήμο του Βύρωνα και κάπως έτσι ξεκίνησε ένα όμορφο «ταξίδι» με ταξιδιώτες έφηβους και νέους από όλη την Ελλάδα, που παίρνουν μελάνι και χαρτί για να αποτυπώσουν, είτε με ποιητικό είτε με πεζό λόγο, τις σκέψεις τους και τις ανησυχίες τους πάνω σε συγκεκριμένη θεματική ενότητα.

Από το 2015 ο δήμος Βύρωνα διοργανώνει έναν ετήσιο πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό για έφηβους και νέους και στο τέλος εκδίδει σε βιβλίο τα έργα που βραβεύονται. Παράλληλα δημιούργησε κι ένα εργαστήρι «Λογοτεχνικής Συντροφιάς Εφήβων και Νέων», που δουλεύουν πάνω σε αποσπάσματα βιβλίων και γράφουν τους δικούς τους στοχασμούς. Το πρόγραμμα ονομάζεται «Στο βλέμμα του Μπάιρον», έχει ανταπόκριση από μαθητές, φοιτητές και όχι μόνο, και όπως λέει στο ΑΠΕ η συντονίστρια και συγγραφέας Δήμητρα Νούση: «Έχει δημιουργηθεί πλέον μια πανελλήνια δράση που λειτουργεί ως δεξαμενή σκέψεων».

«Στο βλέμμα του Μπάιρον»

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μία δράση πολιτισμού του δήμου Βύρωνα, με σκοπό να ενθαρρύνει τους έφηβους και τους νέους να εκφραστούν λογοτεχνικά, να γνωρίσουν τη λογοτεχνία και να ασχοληθούν ερευνητικά μαζί της και μέσα από αυτές τις διεργασίες να αναδειχθεί η νεανική στοχαστική σκέψη.

Κάθε χρόνο διοργανώνεται ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός για έφηβους και νέους και τα καλύτερα έργα εκδίδονται σε βιβλίο. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό εντάσσονται σε ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής, που πετυχαίνει πρώτα τη γνωριμία τους με συγγραφικά έργα και στη συνέχεια τον διάλογο των νέων δημιουργών με αυτά τα έργα.

Ξεκίνησε το 2015, μετά από πρόταση που υπέβαλαν βιβλιόφιλοι πολίτες προς τον δήμο Βύρωνα, όταν κλήθηκαν να εκφράσουν ιδέες προς υλοποίηση με θέμα το βιβλίο. Ήδη βρίσκεται στον 6ο χρόνο και μάλιστα πέρυσι η δράση τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο ετήσιος διαγωνισμός προκηρύσσεται τον Ιανουάριο, γενέθλιο μήνα του Άγγλου και φιλέλληνα ποιητή, απευθύνεται σε μαθητές και έφηβους 13-18 ετών και σε νέους 18-30 ετών, οι οποίοι μέσα στη χρονιά γράφουν και στέλνουν πεζά ή ποιητικά κείμενα, πάνω στη θεματική ενότητα της προκήρυξης. Στο τέλος του χρόνου και σε μια ειδική εκδήλωση απονέμονται βραβεία ανά λογοτεχνικό είδος (πεζό και ποιητικό) και ανά ηλικιακή κατηγορία (εφήβων και νέων), ενώ γίνεται και η παρουσίαση του βιβλίου.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice