OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Κατωπόδης: «Το πρόβλημα της σχολικής βίας είναι πολυπαραγοντικό»

Το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό του 17χρονου από συμμαθητές του σε σχολείο του Βύρωνα, αλλά και το μπούλινγκ που είχε υποστεί η μικρότερη αδελφή του, ήρθε να προστεθεί σε μια ανησυχητική αλυσίδα σχολικής βίας που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά και ως εκ τούτου, δεν αφορά μόνο μια περιοχή, αλλά αποτελεί ένα γενικότερο πρόβλημα των καιρών μας.

Ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, είναι εκπαιδευτικός και μάλιστα μέχρι την εκλογή του, ήταν καθηγητής της Φυσικής στο συγκεκριμένο σχολείο. Με αυτή τη διπλή ιδιότητα λοιπόν και με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο για τη σχολική κοινότητα και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, όσο και για τις προτεραιότητες που δίνει ως προς το θέμα αυτό η δημοτική Αρχή επί των ημερών του.

«Δυστυχώς η ιστορία με το μπούλινγκ κρατάει χρόνια. Και άλλα τόσα χρόνια είναι η προσπάθεια που γίνεται, ώστε να διερευνηθεί σε βάθος το πρόβλημα και να βρεθεί μια πραγματική λύση. Εγώ στο συγκεκριμένο σχολείο ήμουν καθηγητής από το 2011 έως το 2014. Από τότε είχαμε αρχίσει και κάναμε διάφορες ενέργειες και εκδηλώσεις για το μπούλινγκ. Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο και πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του», λέει αρχικά ενώ για τη στάση που κρατάει ο Δήμος αναφέρει: «Προσπαθούμε να κρατήσουμε μια υπεύθυνη στάση. Το περιστατικό που συνέβη σε σχολείο της πόλης μας και μας πλήγωσε και μας προβλημάτισε όλους. Αλλά αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και υπευθυνότητα».

Σχετικά με την υποστήριξη που παρέχει ο Δήμος ως προς αυτή την κατεύθυνση, ο δήμαρχος Βύρωνα είπε: «Από το 2014 που αναλάβαμε, ανασχεδιάζουμε και ενισχύουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον τομέα της ψυχολογικής και της συμβουλευτικής στήριξης. Η Κοινωνική Υπηρεσία μας έχει πολλές δράσεις. Υπάρχουν δύο ψυχολόγοι, διεξάγονται ομιλίες και σεμινάρια για το θέμα του ενδοσχολικού εκφοβισμού και σε συνεργασία με το Χαμόγελο του Παιδιού. Δημιουργήσαμε πρόγραμμα ‘Σχολών Γονέων’, αλλά και με ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής και θεραπευτικής αντιμετώπισης σε παιδιά, σε εφήβους και στις οικογένειές τους. Οι δράσεις μας στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύπλευρες». Και προσθέτει: «Προσπάθειες γίνονται, αλλά όταν προσπαθήσεις πιο εξατομικευμένα, τότε αρχίζει και γίνεται πολύ πιο περίπλοκο».

Στην ερώτηση αν όλες αυτές οι δράσεις βοηθούν πραγματικά, ο κ. Κατωπόδης απαντάει: «Ναι, γενικά βοηθάνε. Το να μιλάει κάποιος σίγουρα βοηθάει. Αλλά ζούμε και σε μια εποχή με πολύ μεγάλα προβλήματα. Η κρίση η οικονομική μέσα σε ένα σπίτι, η αγωνία, η απογοήτευση των παιδιών ως προς το μέλλον τους, όλα αυτά συνθέτουν ένα ζοφερό περιβάλλον και δημιουργούν ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα. Το θέμα είναι να προλαβαίνεις. Τώρα θα πέσουμε όλοι πάνω σε αυτό το ζήτημα για να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

O Δημήτρης Δεληγιάννης επικεφαλής της Συμπαράταξης Λαρισαίων

otavoice

Στήριξη του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας στους πλημμυροπαθείς

otavoice

Το Ρέθυμνο υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα με συγκίνηση και τιμή

otavoice

Το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στον Δήμο Τανάγρας

otavoice

Χαρδαλιάς-Μαρκόπουλος: Η ΠΕΔΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε

otavoice

O Γ. Παναγόπουλος, νέος Πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε Νήσων Αττικής

otavoice