Η ανατριχιαστική ομιλία του Δημάρχου Σιντικής Φ. Δομουχτσίδη στην υποδοχή του Γ. Κατσάνη – Ο Ήρωας Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών επέστρεψε στη Μονάδα του (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά από 46 χρόνια ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Κατσάνης, Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 21 Ιουλίου 1974 από σφαίρα Τούρκου ελεύθερου σκοπευτή σε μάχη στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα, επέστρεψε χθες στην Μονάδα του, η οποία εδρεύει στο Στρατόπεδο που φέρει πλέον τιμητικά το όνομά του, στην περιοχή της Ρεντίνας.

Σε μία συγκινητική τελετή χθες, παρουσία της συζύγου του Εριφύλης Πανωρίδου και των θυγατέρων του, Αγγελικής και Ευανθίας Κατσάνη, καθώς και εκπροσώπων της Πολιτείας και των Στρατιωτικών Αρχών του τόπου, έγινε η υποδοχή των επαναπατρισμένων οστών του Ταγματάρχη Γεώργιου Κατσάνη, μετά από ταυτοποίηση που έκανε η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Του Ιερού Τρισαγίου, το οποίο τελέσθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης αλλά γεμάτο υπερηφάνεια, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, ο οποίος αναφέρθηκε, μέσα από το πρόσωπο του Ήρωα Κατσάνη, στο πνεύμα της αυτοθυσίας και της φιλοπατρίας που χαρακτηρίζει τους Αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι και δε δίστασαν να προσφέρουν ότι πολυτιμότερο είχαν για την τιμή της Πατρίδας μας και της ιστορικής παρουσίας του Γένους μας σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Ανατριχιαστική όμως και η ομιλία του Δημάρχου Σιντικής Φ. Δομουχτσίδη στην υποδοχή του Γ. Κατσάνη. Ο πρώτος πολίτης της πόλης με τον δέοντα σεβασμό και την πρέπουσα τιμή, όπως αρμόζει σε έναν ήρωα του 1974 που έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα και την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιέγραψε τις πρώτες στιγμές της επιστράτευσης που επικηρύχτηκε στη χώρα μας, μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Μεγαλόνησο αλλά και όλες εκείνες τις καταστάσεις που βίωσε ο ίδιος τότε, αλλά και της απίστευτες σκηνές γεμάτες λεβεντιά και πατριωτισμό που επέδειξε ο ήρωας καταδρομέας στις κρίσιμες εκείνες μάχες.

Μια ομιλία βγαλμένη από την καρδιά, «ποτισμένη» από υπερηφάνεια για τον συντοπίτη του Διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών. Ακούστε την συγκλονιστική ομιλία του Δημάρχου:

Θεοφάνης Μαλκίδης διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου

Το ταξίδι του επαναπατρισμού στην Μητέρα Πατρίδα

Την περασμένη Πέμπτη παραδόθηκαν στους οικείους του τα οστά του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974, διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Αντιστράτηγου Γεώργιου Κατσάνη, κατά τη διάρκεια τελετής στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

Το πρωί ψάλθηκε τρισάγιο, χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγόριου, με το πλήθος που είχε προσέλθει από νωρίς στην εκκλησία για να τιμήσει τη μνήμη του πεσόντα, να φωνάζει «Αθάνατος». Έξω από την εκκλησία είχε παραταχθεί άγημα από τις Δυνάμεις Καταδρομών, ενώ το μικρό φέρετρο κάλυπταν οι σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τα οστά του πεσόντα Γεώργιου Κατσάνη, εντοπίστηκαν την περίοδο 2017, σε ομαδικό τάφο, μαζί με τα οστά επτά άλλων πεσόντων, στην περιοχή Αγίου Ιλαρίωνα- Πέλλα-Πάϊς μέσα από το πρόγραμμα της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ).

Παρούσες στην τελετή ήταν οι δύο θυγατέρες του Κατσάνη, Αγγελική και Ευανθία, ενώ την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης. Λόγο εκφώνησαν ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Αλκιβιάδης Στεφανής, με τον τελευταίο να σημειώνει ότι «η ασφάλεια της Κύπρου είναι και δική μας ασφάλεια».

«Παραδίδουμε σήμερα στην οικογένεια, αλλά και σε ολόκληρο τον ελληνισμό, με ανάμεικτα συναισθήματα θλίψης, συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, τα ιερά οστά του Ήρωα, Γεώργιου Κατσάνη, που πότισε με το αίμα και την αδιαμφισβήτητη θυσία του τα χώματα του Πενταδακτύλου», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Φωτίου.

Είπε επίσης ότι 46 χρόνια μετά, η οικογένειά του παραλαμβάνει τα οστά του δικού της ανθρώπου και «ένα ολόκληρο έθνος υποκλίνεται με ευγνωμοσύνη και σεβασμό στη θυσία του, αναγνωρίζοντας και εκθειάζοντας το μεγαλείο των ηθικών αξιών που τον διέκριναν, καθώς και τον αδιαμφισβήτητο ηρωισμό του».

Απευθυνόμενος στις κόρες του Κατσάνη, ο κ. Φωτίου εξέφρασε εκτίμηση και θαυμασμό για την υπομονή, τη δύναμη και την καρτερία που έχουν επιδείξει, λέγοντας ότι η Κύπρος υποκλίνεται μπροστά τους.

Στην ομιλία του, ο Επίτροπος Προεδρίας επαναβεβαίωσε εξάλλου τη βούληση και την αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να εργαστεί για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα απαλλάσσει τον τόπο από στρατεύματα κατοχής, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα και θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το Διεθνές Δίκαιο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται ακόμη 47 εξ Ελλάδος αδελφοί μας».

Μετά το πέρας του τρισάγιου, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης επέδωσε εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας το μετάλλιο εξαίρετης προσφοράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Αντιστράτηγο Γεώργιο Κατσάνη, το οποίο παρέλαβε η κόρη του πεσόντα, Ευανθία. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Συνοδευόμενο από καταδρομείς και υπό τους πένθιμους ήχους της μπάντας, το φέρετρο με τα οστά του Κατσάνη εξήλθε ακολούθως του ναού και παραλήφθηκε από την ΕΛΔΥΚ, ώστε να μεταφερθεί με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 στην Ελλάδα. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, στη γενέτειρά του, το Σιδηρόκαστρο Σερρών.

Το παρών στην τελετή έδωσαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Θεοχάρης Λαλάκος, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ο Ε/κ Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Λεωνίδας Παντελίδης, στελέχη ενόπλων δυνάμεων, εκπρόσωποι συνδέσμων και πλήθος κόσμου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΔΙΚΙΔΗΣ

 
Σχολιάστε