Γερουλάνος: Το ευχαριστώ υποδηλώνει ότι πορευόμαστε μαζί

Αθηναίοι και Αθηναίες από κάθε γειτονιά της Αθήνας ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν χθες μαζικά στο κάλεσμα για την πρώτη κοπή πίτας, της δημοτικής παράταξης του Δήμου Αθηναίων, ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ, στον φιλόξενο χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι.

Στην εκδήλωση, καλωσόρισε τους Αθηναίους ο επικεφαλής της παράταξης ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ Παύλος Γερουλάνος με μια σύντομη παρέμβαση, στο επίκεντρο της οποίας αποκαλύφθηκε μια ευχάριστη έκπληξη. Ο Παύλος Γερουλάνος, εκφράζοντας την επιθυμία της δημοτικής παράταξης να δώσει αξία στο παραδοσιακό έθιμο της κοπής της πίτας για τη νέα χρονιά, αποκάλυψε ότι καθιερώνεται ο θεσμός της ευχαριστίας ανθρώπων και ομάδων που δρουν στην πόλη και προσφέρουν ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, είτε στον δημόσιο χώρο είτε σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

«Το «ευχαριστώ» αναδεικνύει ότι είμαστε κοινωνία. Ότι μας χαρακτηρίζει αλληλεξάρτηση και αλληλεγγύη με δυνατότητα να δίνουμε αλλά και να παίρνουμε. Το «ευχαριστώ» υποδηλώνει ότι πορευόμαστε μαζί, Και ότι είμαστε διατεθειμένοι να αναγνωρίσουμε το έργο αυτών που μας προχωρούν μπροστά. Δυστυχώς, «ευχαριστώ» λέμε σπάνια. Καμιά φορά διότι αδυνατούμε να αναγνωρίσουμε την αξία του έργου του άλλου. Ή δεν θεωρούμε πως αφορά εμάς. Καμιά φορά από κεκτημένη ταχύτητα. Τρέχουμε.. Οι πιο κομπλεξικοί το θεωρούν αδυναμία. Εμείς το θεωρούμε δομικό υλικό της συλλογικής μας προόδου. Το θεμέλιο πάνω στο οποίο στέκεται μια ευνομούμενη κοινωνία. Για αυτό σήμερα αντί για κάτι άλλο αποφασίσαμε απλά να πούμε «Ευχαριστώ» σε επτά Αθηναίους και ομάδες Αθηναίων που με την στάση τους, την αυτοθυσία τους, τα κείμενα και την τέχνη τους, τη δράση και τη φαντασία τους, κάνουν την Αθήνα μια πόλη καλύτερη, πιο όμορφη, πιο προσβάσιμη, πιο ανεκτική. Με λίγα λόγια, κάνουν την Αθήνα πιο Ανθρώπινη. Επτά άνθρωποι των γραμμάτων, της προσφοράς, του ρίσκου και της καινοτομίας. Αν έχουν ένα κοινό μεταξύ τους θα έλεγα ότι είναι άνθρωποι του Πολιτισμού. Διότι είτε γράφεις κείμενα, είτε οργανώνεις φεστιβάλ, είτε αναζωογονείς γειτονιές, παράγεις Πολιτισμό, είτε προσφέρεις από το υστέρημά σου ένα πιάτο φαγητό, είτε κυνηγάς ρατσιστές και φασίστες εκπέμπεις Πολιτισμό. Είναι άνθρωποι του Πολιτισμού. Είναι Άνθρωποι με Πολιτισμό. Είναι άνθρωποι που λατρεύουν την πόλη μας. Και λατρεύουν εμάς, τους Αθηναίους. Και έτσι, μας παρασέρνουν όλους μας να γίνουμε καλύτεροι. Κάθε χρόνο στο Αθήνα Είσαι Εσύ θέλουμε να τιμούμε τέτοια παραδείγματα».

Ένας – ένας, οι επτά βραβευόμενοι, στάθηκαν για λίγο στο πλάι του επικεφαλής της παράταξης και είπαν λίγα λόγια στο κοινό για το έργο προσφοράς τους προς την πόλη και τους ανθρώπους της: o λάτρης της Αθήνας, δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Βατόπουλος, ο ηθοποιός Ανέστης Βλάχος ως Αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη, οι μαγείρισσες του συσσιτίου του Αγίου Ανδρέα στα Κάτω Πατήσια, ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Στρόφαλης για το αθηναϊκό δίκτυο «Μικρό Παρίσι των Αθηνών», η Ελένη Τάκου και ο Επαμεινώνδας Φαρμάκης για την αντιρατσιστική τους δράση με την πρωτοβουλία «ΒΑΛΤΟΥΣ Χ», η Άννα Φόνσου για το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ και ο Βασίλης Χαραλαμπίδης για την τόλμη του να επενδύσει στην Ομόνοια με το ΡΟΜΑΝΤΣΟ και το BIOS.

Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν χαιρέτισε την εκδήλωση η κόρη του Στέλιου Γιωργάκη, του οδηγού του λεωφορείου που εκείνο το εφιαλτικό απόγευμα με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι πέρασε μέσα από τις φλόγες για να σώσει τα πρώτα παιδιά από τις κατασκηνώσεις, από τον οποίο πήρε τιμητικά το όνομά του ο θεσμός της «ευχαριστίας» που εγκαινιάστηκε φέτος από την παράταξη ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ, και ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. «Μέχρι την τελευταία στιγμή τον ενδιέφερε η ασφάλεια. Μέχρι την τελευταία στιγμή έκανε αυτό που αγαπούσε», είπε η κόρη του «ήρωα της διπλανής πόρτας»,  όπως τον αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος.

Στην είσοδο του χώρου της εκδήλωσης υπήρχε ειδικό τραπέζι του «Οράματος Ελπίδα» και ο επικεφαλής της παράταξης ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ, από  την αρχή της παρέμβασής του, παρακίνησε τους παρευρισκόμενους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του και να γίνουν δωρητές μυελού. «Όσοι περισσότεροι γίνουμε δωρητές τόσο μεγαλύτερες οι ελπίδες να σωθούν ζωές».

Η εκδήλωση που εξελίχθηκε σε ακόμη μια μεγαλειώδη Συνάντηση Αθηναίων στην καρδιά της πόλης, έκλεισε με μουσική, φαγητό και μια ευκαιρία για συζήτηση ανάμεσα στις αθηναϊκές παρέες που τίμησαν με την παρουσία τους την «κοπή της πίτας αλλιώς» της δημοτικής παράταξης ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ.
Σχολιάστε