OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Εγκρίθηκε ομόφωνα ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την μελέτη ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Πάτρας

Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων χθες, Τετάρτη 12 του μήνα, ο Ανοικτός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός δύο σταδίων, για την μελέτη που αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς, ενώ η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Ελένη Αλεξοπούλου, παρουσίασε στο Σώμα τα στοιχεία του διαγωνισμού.

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν οι Πρόεδροι του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Αχαΐας, Γιάννης Πανταζόπουλος, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν θετικά για τον Διαγωνισμό.

Δήμαρχος: “Ο Πατραϊκός λαός νίκησε γιατί πίστεψε στην αξία αυτού του χώρου για τη ζωή του και τον συνέδεσε με την αναψυχή του”

Στην αρχή της συζήτησης, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε τα εξής στην τοποθέτησή του:

«Ένα κρίσιμο έργο, πρωτοφανές σε μέγεθος, που θα αλλάξει την λειτουργία, την εικόνα της πόλης, προχωρά για υλοποίηση.

Η Πάτρα θα έχει τα χαρακτηριστικά επί της ουσίας, παραλιακής πόλης.

Αυτό είναι κατάκτηση του Πατραϊκού λαού, των δημοτικών συμβουλίων, των φορέων της πόλης.

Ο Πατραϊκός λαός νίκησε γιατί πίστεψε στην αξία αυτού του χώρου για τη ζωή του και τον συνέδεσε με την αναψυχή του.

Είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε μια πόλη παραλιακή, πολύ πιο όμορφη από άλλες παραλιακές πόλεις.

Πριν δώσω το λόγο στον κ. Κορδά, θέλω να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου, για την δουλειά που κάνουν.

Να σας ενημερώσω ότι προχωρούμε και στον σχεδιασμό μας για την Μαρίνα, που βρίσκεται εντός της παραχωρηθείσας έκτασης της παραλιακής ζώνης. Γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες αδειοδότησης, για την ανάπλασή της και την μετατροπή της σε τουριστική Μαρίνα. Θα γίνουν μελέτες για την επισκευή, αποκατάσταση και αναβάθμισή της.

Να σας ενημερώσω επίσης, ότι κατά τη συνάντησή μας την Δευτέρα με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο, ότι είδαμε τα προβλήματα που αφορούν τον αιγιαλό και υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία να επιλυθούν και να μην έχουμε εμπόδια στην ανάπλαση.

Πρέπει όλοι μας επίσης, να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι δεν θα επιτρέψουμε να παραχωρηθούν για 60 χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ σε υποπαραχωρησιούχους, ούτε το παλιό λιμάνι ούτε ο χώρος του εμπορικού τμήματος που λειτουργεί σήμερα στο παλιό λιμάνι, όταν αυτό μεταφερθεί στο νέο.

Κλείνοντας τονίζω, ότι ο σχεδιασμός μας, αφορά ολόκληρη την παραλιακή ζώνη και όχι μόνο ένα τμήμα της».

 

Χρήστος Κορδάς: “Είναι μια μεγάλη στιγμή για την ιστορία της εξέλιξης της Πάτρας”

 

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Έργων, Χρήστος Κορδάς, ανέφερε τα εξής:

«Είναι για την Πάτρα ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή.

Ξεκινάει ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το σημαντικότερο τμήμα του Παραλιακού Μετώπου μήκους 6 χιλιομέτρων από το Νέο Λιμάνι μέχρι το έλος της Αγυιάς.

Φεύγουμε από το παρελθόν και κινούμαστε προς το μέλλον.

Η πόλη μας αλλάζει κυριολεκτικά όψη στην πολεοδομικά πιο κρίσιμης σημασίας περιοχή της.

Παίρνει νέα μορφή αφού αποκαθίστανται ο παραθαλάσσιος χαρακτήρας της και ο Πολεοδομικός της Ιστός συνδέεται με το υγρό στοιχείο.

Θα αποκτηθούν νέες λειτουργίες στους χερσαίους χώρους στο Παλιό Λιμάνι και όχι μόνο.

Θα αποκτηθεί ένα νέο σύγχρονο Τοπόσημο που θα χαρακτηρίζει την Πάτρα.

Θα αναδειχτεί η Αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης και θα αλλάξει η ευρύτερη εικόνα του δημόσιου χώρου.

Είναι μια μεγάλη στιγμή για την ιστορία της εξέλιξης της Πάτρας.

Πρώτη φορά εδώ γίνεται ένας τέτοιας σημασίας Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός. Σημειώνεται ότι ο χώρος αυτός αποκτήθηκε με λαϊκούς αγώνες και κινητοποιήσεις , με την πίεση που άσκησε η κατασκευή του Νότιου Πάρκου από τις Υπηρεσίες του Δήμου, πίεση που ασκήθηκε με την σταθερή και αταλάντευτη στάση της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για τους όρους του διαγωνισμού, προηγήθηκαν  εκατοντάδες συζητήσεις, συσκέψεις, γνώμες, επαφές. Τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις δεκάδων λαϊκών φορέων της Πάτρας, Αρχιτεκτόνων και του συλλόγου τους, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ.λπ.

Οι κατευθύνσεις του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού είναι το καταστάλαγμα μελετών, ιδεών, προτάσεων, που γίνονται επί δεκάδες χρόνια στην Πάτρα και που ήταν προσανατολισμένες να εξυπηρετήσουν την πόλη και όχι τα συμφέροντα που θέλουν την παραλία μας οικοπεδικό χώρο –φιλέτο-  δούναι και λαβείν.

Έχουμε εμπιστοσύνη στο μεγάλο και ικανότατο δυναμικό των αρχιτεκτόνων της χώρας μας. Πολλά αρχιτεκτονικά γραφεία που θα συμμετέχουν συνεργάζονται με αρχιτέκτονες και άλλων χωρών.

Οι Αρχιτέκτονες μας  έχουν γνώση του πλαισίου, της ιστορίας, της εξέλιξης της πόλης μας, έχουν καινοτόμες ιδέες και διεθνή πείρα.

Στο παραθαλάσσιο μέτωπο σε παλαιότερο σχεδιασμό είχαν  θεσμοθετήσει για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων δόμηση 55.000τ.μ. εμπορευματικού χαρακτήρα , σχεδιασμός που ανατράπηκε. Τώρα σχεδιάζονται νέοι σύγχρονοι κοινόχρηστοι χώροι με πράσινο ,ψυχαγωγία ,αθλητισμό, Πολιτισμό , χώροι προσβάσιμοι για άτομα με ειδικές ανάγκες ,χώροι που θα είναι σημείο αναφοράς κατοίκων και επισκεπτών.

Ο Δήμος μας και στο τμήμα του ιστορικού Κέντρου  έχει μπει σε νέα εποχή με τα έργα Ανάπλασης Άνω και Κάτω Πόλης που ήδη δημοπρατούνται. Τα έργα αυτά θα  «δεθούν» αρμονικά με την ανάπλαση της παραλίας.

Χρειάζεται ίσως και νομοθετική άρση των εμποδίων ώστε να μην έχουμε προβλήματα στην υλοποίηση των έργων με κυριότερο τις ζώνες παραλίας και αιγιαλού, πράγμα που έχουμε θέσει στη Κυβέρνηση.

Θέλουμε να καλέσουμε τους αρχιτέκτονες της χώρας και της Πόλης μας να συμβάλλουν με την πλατιά συμμετοχή τους και τις καλύτερες ιδέες τους στο Διαγωνισμό.

Ως Δημοτική Αρχή θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις υπηρεσίες μας και ιδιαίτερα την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου και την Διευθύντρια κα Αλεξοπούλου Ελένη που επιμελήθηκε προσωπικά και με πολύ κόπο το όλο ζήτημα.

Ευελπιστούμε για ένα ιδιαίτερο καλό αποτέλεσμα στο Διαγωνισμό

Πλέον ο Πατραϊκός λαός  και το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να διεκδικεί ικανή χρηματοδότηση για τα σημαντικά ύψους και προϋπολογισμού έργα που θα προκύψουν από τις μελέτες που ξεκινούν».

 

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Δήμο Καβάλας

otavoice

Επίσκεψη Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης στον Δήμαρχο Κιλκίς

otavoice

Δ.Τρικκαίων: Σε Ξυνιάδα και Μουζάκι ο Ν. Σακκάς

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Τα συνεργεία του δήμου κάνουν δουλειά καθημερινά στην πόλη και στα χωριά μας»

otavoice

1 εκ.ευρώ για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας

otavoice

Δήμος Αγράφων: Άσκηση ετοιμότητας «ΛΟΓΓΙΤΣΙ 2024»

otavoice