Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου: 02 02 2020 – Μια ημερομηνία… «καρκινική» επιγραφή!

Οι «καρκινικές» επιγραφές είναι φράσεις που διαβάζονται από την αρχή προς το τέλος αλλά κι από το τέλος προς την αρχή, αποδίδοντας το ίδιο νόημα και στις δυο περιπτώσεις!

Η ονομασία «καρκινική» προέρχεται από την κίνηση του κάβουρα, ή αλλιώς «καρκίνου» Όπως, ο κάβουρας κινείται πλάγια, δεξιά – αριστερά – δεξιά – αριστερά, για να κάνει κάποια βήματα μπροστά, ακολουθώντας τις κινήσεις του, μπορούμε να διαβάσουμε τέτοιου είδους επιγραφές. Στις Ευρωπαϊκές γλώσσες, για τον χαρακτηρισμό των καρκινικών επιγραφών χρησιμοποιείται η λέξη «παλίνδρομοι».

Αν λοιπόν διαβάσει κάποιος τη σημερινή ημερομηνία : 02/02/2020, θα δει ότι είναι σε καρκινική γραφή, δηλαδή διαβάζεται με τον ίδιο τρόπο είτε από την αρχή είτε από το τέλος.

Η σύμπτωση είναι εξαιρετικά σπάνιο να ισχύει για όλον τον πλανήτη και για τα οκτώ ψηφία, καθώς στην Αμερική, στις ημερομηνίες αναγράφεται πρώτα ο μήνας και μετά η ημέρα. Για παράδειγμα, στις 20.02.2002 που και πάλι υπήρχε καρκινική γραφή, στην Αμερική γραφόταν 02.20.2002.

Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο ήταν πριν από 909 χρόνια, στις 11/11/1111, ενώ δεν θα ξανασυμβεί παρά μόνο μετά από 101 χρόνια, όταν το ημερολόγιο δείξει 12/12/2121.

Η γνωστότερη καρκινική επιγραφή είναι η: ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ που βρισκόταν στον περίβολο της Αγίας Σοφίας, χαραγμένη πάνω σε μια κρήνη (σε ελεύθερη μετάφραση στα νέα ελληνικά: πλύνε τις αμαρτίες σου, όχι μόνο το πρόσωπο σου) και τα ονόματα ΑΝΝΑ ή ΣΑΒΒΑΣ αλλά και πόλεις όπως ΣΕΡΡΕΣ.
Πολλοί στίχοι έχουν γραφτεί σε καρκινικη γραφή από Βυζαντινούς – ανάμεσά τους και ο αυτοκράτορας Λέων ο Σοφός -, από Λατίνους μοναχούς, αλλά και παλαιότερα από τους Ρωμαίους.
Σχολιάστε