OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Συμπόρευση Δήμου Περάματος-Παραγωγικών φορέων απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της κατατεθειμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της COSCO

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει ο Δήμος Περάματος για την ενημέρωση και την κοινή δράση απέναντι στις νέες ρυπογόνες δραστηριότητες που προκαλεί στο Πέραμα, αλλά και στον ευρύτερο Πειραιά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της COSCO πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 28/1/2020 στο Δημαρχείο Περάματος ενημέρωση-συζήτηση των παραγωγικών φορέων, μετά από κάλεσμα του Δημάρχου κ. Γιάννη Λαγουδάκη.

Στη συζήτηση-ενημέρωση παρευρέθηκε ο κ. Βασίλης Κανακάκης, Πρόεδρος του Σ.Ε.ΝΑ.ΒΙ., ο κ. Νίκος Ψυχάλης εκπρόσωπος των Ιδιοκτητών Ναυπηγείων Περάματος μαζί με τους κ.κ. Ευάγγελο Παπίλα και Βασίλη Χαλκίτη, ο κ. Δημήτριος Φανουργάκης από το Γ.Ε.ΜΗ. (Βιοτεχνικό Επιμελητήριο) Πειραιά, ο κ. Φώτης Πράσινος, Πρόεδρος Ένωσης Μηχανουργών, ο Αντιπρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. κ. Νίκος Βρεττάκος μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Συνδέσμου κ. Γιώργο Κατσαντώνη, ο κ. Ρουσσέτος Λειβαδάρος, Τεχνικός Σύμβουλος φορέων Ναυπηγοεπισκευής, η κα Χριστίνα Φεσσοπούλου από το Α.Τ. Περάματος, ο κ. Γιώργος Γαβρίλης, τ. Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς για όλους» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Μπελαβίλας, η κα Ανθή Γιαννούλου από τους «Ενεργούς Πολίτες Α’ Κοινότητας Πειραιά», ο κ. Σωτήρης Αλεξόπουλος από την «Κίνηση Ενεργών Πολιτών στην Πειραϊκή», η τ. Βουλευτής κα Εύη Καρακώστα, η κ. Σούλα Καραγιάννη συνεργάτιδα της βουλευτού Β’ Πειραιά κας Νίνας Κασιμάτη, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος κα Ελένη Μουγιακάκου, καθώς και Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Περάματος.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων στις τοποθετήσεις τους επεσήμαναν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ιδιώτη επενδυτή τόσο για την πόλη του Περάματος, όσο και για τον ευρύτερο Πειραιά. Μάλιστα, η εν λόγω Μ.Π.Ε. περιλαμβάνει έργα και δραστηριότητες χωρίς να έχει προηγηθεί η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση μέσω της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εξ ορισμού αντιμετωπίζει συνθετικά και ολιστικά αυτά τα ζητήματα.

Το πλέον ανησυχητικό είναι πως η Μ.Π.Ε. περιλαμβάνει στοιχεία που απορρίφθηκαν από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.), όταν εξέτασε το Master Plan της Ο.Λ.Π. Α.Ε., γεγονός που υποδηλώνει πως επιχειρείται ένας ανορθόδοξος τρόπος, ώστε να εγκριθούν αυτά τα έργα σε μελλοντική συνεδρίαση της Ε.Σ.Α.Λ., αφού πρώτα διασφαλιστεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.
Παράλληλα, στις τοποθετήσεις των φορέων αναφέρθηκαν προβλήματα που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την πόλη του Περάματος εάν εγκριθεί η Μ.Π.Ε., όπως η τεράστια αύξηση των φόρτων κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, η ηχορύπανση, η αέρια ρύπανση και η φωτορύπανση. Τα ως άνω, σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης, καθιστούν το Πέραμα μία πόλη σε κρίση με διαδοχικές επιβαρύνσεις.

Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των φορέων θεωρούν πως είναι αναγκαία η δημιουργία ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου υπό την εποπτεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που θα έχει ως στόχο την λήψη μέτρων άρσης και περιορισμού των μέχρι σήμερα δυσμενών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η συζήτηση-ενημέρωση με τους παραγωγικούς φορείς αποτελεί συνέχεια των πρωτοβουλιών του Δημάρχου Περάματος. Υπενθυμίζεται πως στις 21/1/2020 πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα του Δημάρχου Περάματος κ. Γιάννη Λαγουδάκη σύσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης με τους Δημάρχους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά (Δήμος Πειραιά, Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Δήμος Νίκαιας-Ρέντη, Δήμος Κορυδαλλού, Δήμος Σαλαμίνας), παρουσία και της Αντιπεριφερειάρχου Πειραιά κας Σταυρούλας Αντωνάκου που εκπροσώπησε και την Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κα Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη για την εκπόνηση ενός κοινού σχεδίου δράσης απέναντι στον εν λόγω ζήτημα, ενώ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Περάματος που έλαβε χώρα στις 22/1/2020 επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση των παρατάξεων να αντιταχθούν σε κάθε ενέργεια που υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που είχε διαφορετική πρόταση.

Παράλληλα, ο Δήμος Περάματος κατέθεσε εμπρόθεσμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τις θέσεις του στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΠ Α.Ε., ενώ θα συνεχίσει να λαμβάνει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα ώστε να αποτραπεί κάθε αρνητική εξέλιξη για την πόλη του Περάματος.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice