Όμηροι κακοποιών τα Βριλήσσια- Ανατινάξεις ΑΤΜ, κλοπές και ληστείες κατά συρροή – Ανύπαρκτη αστυνόμευση

Στο έλεος κακοποιών τα Βριλήσσια – Σε απόγνωση οι πολίτες ζητούν να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης – Στο στόχαστρο η δημοτική αρχή, για απραξία- Κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο 

Υπό ομηρία συμμοριών τα Βριλήσσια , με τα φαινόμενα παραβατικότητας να έχουν εκτοξευτεί το τελευταίο διάστημα. Στο στόχαστρο των κακοποιών έχουν μπει από μια τραπεζικά καταστήματα και από την άλλη κατοικίες. Μόνο στην κεντρική λεωφόρο σε διάστημα ενός μηνός έχουν ανατιναχθεί τρία ΑΤΜ τραπεζών με τους κακοποιούς να αποκομίζουν σημαντική λεία και να προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές, ακόμη και σε παρακείμενα καταστήματα.

Το μπαράζ όμως κλοπών και ληστειών σε κατοικίες στην πόλη δεν έχει προηγούμενο. Είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, το οποίο εκτυλίσσετε  σε συγκεκριμένες ώρες και από οργανωμένες σπείρες που χρησιμοποιούν πολλά τεχνάσματα για να εισβάλουν στα σπίτια και να αφαιρέσουν ότι μπορεί να θεωρηθεί πολύτιμο. Παρακολουθούν συστηματικά τις περιοχές και εισβάλουν όταν βεβαιωθούν ότι οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι απουσιάζουν , προσποιούνται επαγγελματίες για να εισέλθουν σε οικίες και να αφαιρέσουν πολύτιμα αντικείμενα ή χρήματα.

Επίσης οι κλοπές αυτοκινήτων και δικύκλων, έχουν αυξηθεί δραματικά ακόμη και μέσα από πυλωτές πολυκατοικιών.

Πολλά από τα συμβάντα έχουν γίνει μερικά μέτρα από το τοπικό αστυνομικό τμήμα, δείγμα της θρασύτητας και της επικινδυνότητας των κακοποιών , αλλά και της αδυναμίας επιτήρησης και παρέμβασης από τις αστυνομικές αρχές. Επί της ουσίας το ΑΤ Βριλησσίων δηλώνει πλήρη αδυναμία να λειτουργήσει αποτρεπτικά και κατασταλτικά. Μόνο διαπιστωτικά και γραφειοκρατικά.

Πλην της αστυνομικής αδυναμίας , έχουμε και μια δημοτική αρχή που παρακολουθεί το φαινόμενο ανίκανη να αναλάβει πρωτοβουλίες, είτε για την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στην πόλη , είτε για την δημιουργία δημοτικής αστυνομίας , την οποία διέλυσε. Οχυρωμένη σε μια γραφειοκρατική αντίληψη , απλά δηλώνει αναρμόδια και πετά το μπαλάκι των ευθυνών στα αστυνομικά όργανα.

Επιπλέον τα Βριλήσσια με ευθύνη της δημοτικής αρχής, είναι μια πόλη σκοτεινή που αυτό ευνοεί τους κακοποιούς να κινούνται με ευελιξία και να περνάνε απαρατήρητοι. Πάνω από το 80% της πόλης είναι βυθισμένο στο σκοτάδι. Ακόμη και κεντρικά σημεία , πάρκα και παιδικές χαρές.

Η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων έχει χτυπήσει κόκκινο. Τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενδεικτικά του τι βιώνουν οι δημότες των Βριλησσίων και σε ποιο περιβάλλον καλούνται να ζήσουν.  Κλειδαμπαρωνόμαστε , λένε, σαν να είμαστε σε εμπόλεμη ζώνη, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να μετακινηθούν ούτε ένα τετράγωνο μόνα τους, όταν πέφτει νωρίς το σκοτάδι. Δεν τολμάμε να αφήσουμε τα παιδιά μας , μόνα στα σπίτια και να κάνουμε τις δουλειές μας, φοβούμενοι ότι μπορεί να ζήσουν μια δυσάρεστη και απρόβλεπτη εμπειρία. Δεν ξέρουμε αν κατεβαίνοντας από τα σπίτια μας θα βρούμε στη θέση τους, τα αυτοκίνητα μας. Τις νύχτες κοιμόμαστε και πεταγόμαστε σε κάθε θόρυβο. Έχουμε μετατρέψει τα σπίτια μας , σε φρούρια.

Αυτή είναι η εικόνα, σε ένα προάστιο που θεωρητικά δεν έχει ενδογενή παραβατικότητα και έχει γίνει στόχος συμμοριών που επωφελούνται το γεγονός της ελλιπούς αστυνόμευσης και της ανύπαρκτης αποτρεπτικής πολιτικής.

Η κατάργηση της  δημοτικής αστυνομίας , ήταν μια εγκληματική πολιτική και μετά από μια πενταετία η δημοτική αρχή αποδεχόμενη το λάθος προχώρησε σε μια υποτυπώδη ανασύσταση της, με συνεργασία ιδιωτικής εταιρίας security αλλά και αυτή η ενέργεια έχει ατονίσει. Οι πολίτες όπως  καταγγέλλουν προεκλογικά βλέπαμε να περνάει κάθε μισάωρο ένα περιπολικό ιδιωτικής εταιρίας, αλλά τους τελευταίους 3 μήνες τουλάχιστον, δεν έχει εμφανιστεί. Μας παρουσίασαν ότι λειτουργεί η δημοτική αστυνομία, αλλά δημοτικό αστυνομικό η πόλη δεν έχει δει, ούτε για δείγμα. Ακόμη και η παράνομη και ανεξέλεγκτη στάθμευση σε κεντρικά σημεία ( όπως η πλατεία Αναλήψεως) είναι καθημερινό φαινόμενο, άναρχης πόλης.

Η εγκληματικότητα, όπως λένε οι ειδικοί, πέρα από την καταστολή μπορεί να χτυπηθεί και από μια σειρά μέτρων πρόληψης και αποτροπής. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον που θα δυσκολεύει παραβατικές ενέργειες. Σε αυτό η δημοτική αρχή παίρνει μηδέν μιας και δεν υπήρξε ποτέ ένας σχεδιασμός, όπως υπάρχει σε άλλες περιοχές που αποτελούν στόχο κακοποιών στοιχείων.Μέτρα όπως η εμφανής παρουσία δημοτικής αστυνομίας ( ακόμη και με συνεργασία ιδιωτικού φορέα) , ο έντονος φωτισμός είναι βασικά στοιχεία που μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο και σε συνδυασμό με την αυξημένη παρουσία των αστυνομικών αρχών να βελτιώσουν την κατάσταση.

Τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί, ιδιαίτερα στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης  μια πρωτοβουλία από πολίτες που απαιτούν να υπάρξουν άμεσες ενέργειες, τόσο από το Αστυνομικό τμήμα αλλά κυρίως από την δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα σχεδιάζεται να υπάρχει μαζική κινητοποίηση δημοτών για τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου , στην οποία θα απαιτήσουν δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κάποιοι μέσα στην πλήρη απογοήτευση τους , ζητούν να δημιουργηθούν ομάδες πολιτών που θα περιφρουρούν τις γειτονίες, κάτι βέβαια που εγγυμονεί τεράστιους κινδύνους και δεν μπορεί να αποτελεί λύση σε μια συντεταγμένη κοινωνία. Γιατί τότε θα μιλάμε για μια ζούγκλα. Άλλοι προτείνουν ανά γειτονιές να προσλάβουν ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης.

 
Σχολιάστε