OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Εγκαίνια του ανακατασκευασμένου ιστορικού σχολικού συγκροτήματος Μελεσών Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων

Ανήμερα των Τριών Ιεραρχών εγκαινιάστηκε το ιστορικό Γυμνάσιο-Λύκειο Μελεσών το οποίο ανακατασκευάστηκε και αναβαθμίστηκαν συνολικά οι κτιριακές υποδομές του σχολικού συγκροτήματος. Το έργο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε με 2,1 εκ. από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 (ΕΣΠΑ), και σήμερα έγινε ο αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελίου Βιάννου κ. Ανδρέα, παρουσία εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, της δημόσιας εκπαίδευσης, γονέων και μαθητών.

Τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, με την παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Παύλου Μπαριτάκη, του Δημάρχου Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλη Κοκοσάλη, Περιφερειακών, Δημοτικών Συμβούλων.

Ο θεμέλιος λίθος του ιστορικού σχολείου μπήκε το 1969 και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από τον ευεργέτη της περιοχής Κώστα Μαλιώτη, ο οποίος ως ομογενής στις ΗΠΑ δεν ξέχασε ποτέ την ιδιαίτερη πατρίδα του και την δεκαετία του 1960 προχώρησε σε οικονομική δωρεά προκειμένου να κατασκευαστεί το εξατάξιο τότε σχολείο.

Αμέσως μετά τον καθιερωμένο Αγιασμό από τον Μητροπολίτη κ. Ανδρέα, χαιρετισμούς απεύθυναν, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  ν. Ηρακλείου Στέλλα Μακρυγιαννάκη, οι διευθυντές του Λυκείου Νίκος Δρακάκης, του γυμνασίου Βαγγέλης Μπουνάκης, εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που ευχαρίστησαν δημόσια την Περιφέρεια, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, αλλά και τον Δήμαρχο για την ένταξη και ολοκλήρωση του έργου μέσω ΕΣΠΑ.

«Για την Περιφέρεια Κρήτης η επένδυση στην εκπαίδευση είναι επένδυση στο μέλλον. Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη η αξία της οποίας έχει διάρκεια και προστιθέμενη αξία. Πραγματικά είμαστε υπερήφανοι όταν οι μικροί μαθητές της προσχολικής ηλικίας βρίσκονται σε ασφαλείς και σύγχρονους χώρους, όταν οι μαθητές των δημοτικών αποκτούν πρόσβαση στη γνώση μέσα από αναβαθμισμένες σχολικές αίθουσες και βέβαια όταν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, προετοιμάζονται για την Ανώτατη Εκπαίδευση μέσα σε σύγχρονα εκπαιδευτήρια» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης προσθέτοντας: «Τα παιδιά μας είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο που έχουμε και η ελπίδα μας για το μέλλον. Επενδύοντας στην Παιδεία, επενδύουμε στον πολιτισμό. Οι σχολικές μονάδες ανήκουν στα έργα που μας κάνουν ιδιαίτερα περήφανους, γιατί υπηρετούν την Παιδεία και στεγάζουν τη μόρφωση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους εκπαιδευτικούς, τους καθηγητές που καθημερινά επιτελούν το έργο τους, ξεπερνώντας δυσκολίες, γνωρίζοντας όμως ότι το λειτούργημά τους είναι άξιο συγχαρητηρίων».

Το έργο

Στο σχολικό συγκρότημα έγιναν εργασίες αναβάθμισης-συμπλήρωσης των υποδομών  των κτιρίων και ειδικότερα στην  στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και ενεργειακή αναβάθμισή του Γυμνασίου- Λυκείου. Συγκεκριμένα έγιναν οι παρακάτω εργασίες αποκατάστασης:

Οι εργασίες αποκατάστασης που έγιναν  για την κατάλληλη λειτουργία του σχολείου είναι:

 1. Στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και χρήση επισκευαστικών για την αποκατάσταση στοιχείων σκυροδέματος που δεν ενισχύονται πχ πλάκες.
 2. Ανακατασκευή της υπάρχουσας σκάλας με προδιαγραφές κατά ΝΟΚ.
 3. Ανακατασκευή των WC και WC-ΑΜΕΑ.
 4. Αντικατάσταση υδραυλικών συστημάτων
 5. Αντικατάσταση ηλεκτρολογικών συστημάτων
 6. Βελτίωση της πρόσβασης ΑμεΑ
 7. Ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου:
 8. i. Θερμομόνωση των δομικών στοιχείων του κελύφους, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης.
 9. ii. Αντικατάσταση κουφωμάτων.

iii. Αντικατάσταση παλιών λαμπτήρων με λαμπτήρες υψηλής απόδοσης και χαμηλής ισχύος.

 1. iv. Συστηματική συντήρηση και έλεγχος των μονάδων κεντρικής θέρμανσης. Μόνωση όλων των σωληνώσεων της θέρμανσης.
 2. v. Τοποθέτηση-αναβάθμιση των διατάξεων αυτόματου ελέγχου στο σύστημα θέρμανσης.
 3. vi. Εφαρμογή στεγανοποίησης και συστήματος αποστράγγισης για τον περιορισμό της υγρασίας σε χώρους που εφάπτονται για το έδαφος.

 

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης: Ο Μπέος δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ- Τι είπε για Πατούλη

otavoice

Ο λαός πρέπει να έχει περισσότερους δημάρχους και περιφερειακούς συμβούλους στο πλευρό του

otavoice

Δ. Πτωχός: «Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, το έχουμε κάνει στο παρελθόν και έχουμε μια καταπληκτική ομάδα»

otavoice

Δήμαρχος Ανατ. Σάμου: “Είναι δέσμευση ζωής, ο βιολογικός θα λειτουργήσει, τα ψέματα τελείωσαν”

otavoice

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2 ο Run Πύργος- Κατάκολο

otavoice

Τζιτζικώστας σε Δυτική Θεσσαλονίκη και Καλαμαριά: “Χτίσαμε μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης”

otavoice