OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Αναπτυξιακός, ρεαλιστικός και με κοινωνικό πρόσημο ο προϋπολογισμός 2020 του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, ο προϋπολογισμός για το έτος 2020, ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας δημοτικής περιόδου.

Κατά την εισήγηση του Δημάρχου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου και την επακόλουθη συζήτηση από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αναδείχθηκε το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου αποτελεί τον καθρέφτη της οικονομικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής, καθώς ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου είναι οικονομικά εύρωστος και πιστοληπτικά αξιόπιστος, εξυπηρετώντας με συνέπεια τα δάνεια που είχαν συνάψει οι δύο πρώην Δήμοι Μοσχάτου και Ταύρου, χωρίς να έχει συνάψει ούτε ένα νέο δάνειο τα τελευταία εννέα χρόνια, παρά την μεγάλη οικονομική κρίση και τις μειώσεις στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιο συγκεκριμένα:

  • Έχει αποπληρωθεί το 66% των δανείων (από 10.900.000€ στις 31/12/2010, το ύψος των δανείων στις 31/12/2019 ανέρχεται στα 3.760.000€).
  • Έχει αποπληρωθεί το 94% των τιμολογημένων οφειλών (από 6.700.000€ οι οφειλές ανέρχονται σε 410.000€ που θα εξοφληθούν άμεσα).
  • Έχουν αυξηθεί κατά 53% τα ταμειακά διαθέσιμα (από 4.300.000€ το 2010, το χρηματικό υπόλοιπο είναι 6.597.581,15€).

Παράλληλα, ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου διατηρεί τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη στην Αττική, ενώ προχώρησε σε νέες μειώσεις των δημοτικών τελών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διατηρώντας σε ισχύ ειδικές ελαφρύνσεις για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες των κατοίκων (πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για την πρώτη κατοικία στις άπορες οικογένειες, πλήρης απαλλαγή ή μείωση κατά 50% σε οικογένειες με μακροχρόνιους ανέργους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνες, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές).

Όλα αυτά, ενώ πραγματοποιούνται σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης στο σύνολο του Δήμου και σε όλους τους τομείς, όπως:

  • Επενδύσεις για το μέλλον της πόλης (Αντιπλημμυρική θωράκιση παραλίας Μοσχάτου, αγωγοί Χρ. Σμύρνης – Θεσσαλονίκης – Χαμοστέρνας, επέκταση του δικτύου του Φυσικού Αερίου, φωτοβολταϊκά, αγορές ελεύθερων χώρων, αναπλάσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, επέκταση του δικτύου WiFi κ.α.)
  • Επενδύσεις στην παιδεία (Βελτιώσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων, διαμορφώσεις προσβασιμότητας χώρων, αύλειων χώρων, προμήθειες εξοπλισμών, βιβλιοθηκών και πυρασφάλειας, σύνδεση με το Φυσικό Αέριο κ.α.)
  • Επενδύσεις στον αθλητισμό (Κατασκευές νέων εξεδρών, νέου ηλεκτροφωτισμού, νέων χλοοτάπητων στα γήπεδα της πόλης, ενεργειακές αναβαθμίσεις αθλητικών χώρων, εξασφάλιση αδειδοτήσεων, επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων κ.α.)
  • Επενδύσεις στον κοινωνικό τομέα (Λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου, κοινωνικού παντοπωλείου, τράπεζας τροφίμων, ΤΟΜΥ, Παιδικών σταθμών, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, Τράπεζας αίματος, ίδρυση ΚΕΠ Υγείας, προμήθεια απινιδωτών, παροχή βοηθημάτων σε απόρους και ιατρικής βοήθειας, επιχορήγηση σε ΔΟΠΑΚΑ κ.α.)
  • Επενδύσεις στο περιβάλλον (Ενεργειακές αναβαθμίσεις σε σχολεία και δημοτικά κτίρια, επέκταση του δικτύου Φυσικού Αερίου, λειτουργία Πράσινου Σημείου και Ενεργειακής Κοινότητας, Φωτοβολταϊκός ηλεκτροφωτισμός κ.α.)
  • Επενδύσεις στην ποιότητα ζωής (Αναπλάσεις πλατειών και γειτονιών στο Μοσχάτο και στον Ταύρο, πλατεία Μεταμόρφωσης (Παπαντώνη), Πλατεία Παπαδημητρίου (Ο.Τ. 16), οικόπεδο Πασά, Πλατεία Λαού, Πλατεία Ατταλείας, Πλατεία Αγίας Σοφίας, ανακατασκευές δρόμων και πεζόδρομων, κατασκευές ραμπών ΑΜΕΑ κ.α.).
  • Επενδύσεις στη Νέα Γενιά και στον Πολιτισμό (Κοινωνικό Φροντιστήριο, χώροι άθλησης, λειτουργία WiFi 4U και Social WiFi, Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Επιχορηγήσεις Πνευματικού Κέντρου και Πολιτιστικών Σωματείων κ.α.)
  • Επενδύσεις στην καθαριότητα (με νέο στόλο οχημάτων και το 2020 και το 2021, προμήθεια νέων κάδων, έμφαση στην ανακύκλωση κ.α.)
  • Επενδύσεις σε ακίνητα, με αγορές με ίδιους πόρους για μελλοντικές χρήσεις.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε για την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2020 τα εξής: «Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και μόνο, εγκρίθηκε ο προύπολογισμός του 2020 που είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας δημοτικής περιόδου. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει προς τους πολίτες, οι οποίοι μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές. Συνεχίζουμε το έργο μας, με σχέδιο, με όραμα, με σεβασμό στον πολίτη και στην εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Λυπάμαι, που ενώ οι παρατάξεις της Μειοψηφίας στα λόγια θέλουν να λύνονται προβλήματα, στην πράξη, δυστυχώς, δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν ψήφισαν τα προτεινόμενα έργα, τις επιχορηγήσεις στα αθλητικά σωματεία, στους Ιερούς Ναούς και στους πολιτιστικούς συλλόγους και συνολικά δεν ψήφισαν την πρόοδο της πόλης. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες».

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice