OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Πύργος: ΟΧΙ στη δημιουργία Κλειστού Κέντρου Μεταναστών από το Δημοτικό Συμβούλιο

Ένα μεγάλο ΟΧΙ από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύργου στο ενδεχόμενο να κατασκευαστεί στα διοικητικά του όρια, δομή φιλοξενίας μεταναστών- προσφύγων.  Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πύργου, εκδόθηκε ψήφισμα που δηλώνει την αντίθεση του στη δημιουργία κλειστού Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο πρώην εργοστάσιο «Αιγαίον», στο Επιτάλιο.

Ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στην πλήρη αντίθεση του σε οποιαδήποτε προσπάθεια ο Πύργοις να αποτελέσει το εξιλαστήριο θύμα σε μια ακόμη περίπτωση και ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχτεί η πόλη μια ακόμη υποβάθμιση της. Δεν είναι θέμα ανθρωπισμού αλλά δεν θα γίνουμε αποθήκη ψυχών , ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για ένα θέμα που ανακινήθηκε σε 2η φάση και δεν μιλάμε για φιλοξενία αλλά φύλαξη. Αυτά τα σύγχρονα Αλκατράζ δεν αποτελούν στοιχείο του σύγχρονου Ελληνισμού κι εμείς διαφωνούμε απόλυτα.

Οι συνθήκες που δημιουργούνται είναι απάνθρωπες και λέμε όχι για λόγους ανθρωπιστικούς. Δεν είμαστε η εξαίρεση αφού αυτό συμβαίνει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η πολιτική ηγεσία της χώρας θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Στον Πύργο υπάρχουν διαμερίσματα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αποκλειστικά και μόνο οικογένειες Σύριων που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε απάνθρωπες φύλακες σε έναν χώρο που πλημμυρίζει συχνά – πυκνά και βρίσκεται στο κόκκινο σύμφωνα με την έκθεση του «Δάρδανου» της Γενικής Γραμματείας Πολιτική Προστασία, ενός χώρου που δέχεται ακτινοβολίες και πιθανόν διαθέτει ακόμα ίχνη από βαριά μέταλλα και φυτοφάρμακα όπως ανέφερε και η μελέτη Γκινόπουλου… είναι ρατσιστές αυτοί που υποστηρίζουν το αντίθετο. Δεν μπορείς να συμπιέσεις ανθρώπους σε τέτοιους χώρους.

Αυτή είναι και η διαφωνία των κατοίκων του Επιταλίου που συμβιώνουν με αλλοδαπούς εδώ και χρόνια. Διαφωνούμε με τις ανθρώπινες αποθήκες ψυχών. Ας κάνουν εξωτερική πολιτική με άλλο τρόπο».

Να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις των Νικολούτσου, Κανή και Καράμπελα αποχώρησαν μέσα σε κλίμα έντασης από τη συνεδρίαση , αν και επί της ουσίας δήλωσαν ότι διαφωνούν με την κατασκευή του Κλειστού Κέντρου Φιλοξενίας στο Επιτάλιο.

Με τις θέσεις της δημοτικής αρχής συμφώνησαν οι παρατάξεις των Γ. Αργυρόπουλου («Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε την φιλοξενία μικρού αριθμού προσφύγων σε κάποια άλλα κτίρια της περιοχής»)  και Λ. Αριστειδόπουλου («Στην Πάτρα οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Εφ` όσον ζητήθηκε σχεδιασμός γιατί αποχώρησαν οι παρατάξεις;») ανέφεραν.

Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Επιταλίου Γιάννης Μπαλάσκας  δήλωσε ξεκάθαρα την αντίθεση του για την επιλογή ενός χώρου που βρίσκεται εκεί που κάποτε υπήρχε λίμνη και ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο  να σταθεί στο ύψος του και να πάρει απόφαση που θα προστατεύει τα συμφέροντα των κατοίκων.

Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού Πύργου Τάκης Γεωργόπουλος που, μεταξύ άλλων, είπε ότι «Δεν ενδείκνυται να φυλακιστούν σε έναν τέτοιο χώρο 1.500 άνθρωποι».

Σχετικά Άρθρα

Ο Δημ. Κάρναβος εξελέγη επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

otavoice

Παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση Κων. Λίτσα στον Δήμο Ωρωπού

otavoice

Στις πληγείσες από το χαλάζι μηλοκαλλιέργειες ο Δήμαρχος Καστοριάς

otavoice

Συνάντηση του Δημάρχου Πειραιά με τον αν. υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα

otavoice

Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων: Ξεκίνησε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης

otavoice

Δήμος Ν.Ιωνίας: Ξεκίνησε η πλήρης ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ Ευαγγελίστριας

otavoice