OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

ΠΕΔΑ: Νέο Δ.Σ. στο Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος

Με την συναίνεση του συνόλου των μελών της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος η οποία πραγματοποιήθηκε στα Καλάβρυτα, εκλέχθηκε το νέο 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα με διετή θητεία και με σαφή εντολή την υλοποίηση σειράς στοχευμένων δράσεων, επικεντρωμένων στην διατήρηση της Μνήμης και στην διεκδίκηση των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. 

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης έγιναν την επομένη της θλιβερής επετείου της συμπλήρωσης 76 ετών από την ημέρα της τραγωδίας των Καλαβρύτων και ένα μεγάλο τμήμα τους αφιερώθηκε στην Ανάκληση Μνήμης για κάθε μία από τις Μαρτυρικές Πόλεις της Ελλάδας που γνώρισαν την ολική καταστροφή από τα κατοχικά στρατεύματα.

Παρόντες στην Γενική Συνέλευση ήταν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι περιοχών της Ελλάδος που υπέστησαν καταστροφές και εκτελέσεις αμάχων κατά την διάρκεια της τριπλής κατοχής (γερμανική – ιταλική –βουλγαρική) την περίοδο 1941-1944.

Πρόεδρος του Δικτύου αναδείχθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Γενικός Γραμματέας -καθ΄υπόδειξη του Προέδρου και των μελών της Γ.Σ.- ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης (στην πόλη του υπήρξε κατά την κατοχή μια ακόμη τραγωδία, γνωστή ως “Μπλόκο της Κοκκινιάς”) με το πενταμελές προεδρείο να συμπληρώνεται από τον Δήμαρχο Διστόμου, Γιάννη Σταθά, (αντιπρόεδρος Δ.Σ.) τον Δήμαρχο Ανωγείων Κρήτης, Σωκράτη Κεφαλογιάννη και την Δήμαρχο Δήμου “Νικολάου Σκουφά” Ηπείρου, Ροζίνα Βαβέτση.

Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδος είναι ένα δίκτυο 56 Δήμων και 53 χωριών της Ελλάδος, στην περιφέρεια των οποίων υπάρχουν χαρακτηρισμένες μαρτυρικές πόλεις και χωριά.

Μαρτυρική πόλη ή χωριό είναι αυτό που κατά την διάρκεια της κατοχής στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπέστη συγκλονιστικό ολοκαύτωμα και μεγάλη καταστροφή με εκτελέσεις κατοίκων τους ή με πυρπόληση της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής ή σε άλλες περιπτώσεις από τον ιταλικό ή τον βουλγαρικό στρατό στην βόρεια Ελλάδα

Σκοπός του Δικτύου είναι η διατήρηση της μνήμης, η ανάδειξη των Ολοκαυτωμάτων και η διεκδίκηση των οφειλομένων ακόμη γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων, αλλά και την διατήρηση της μνήμης εκείνων των θυσιών και η ανάδειξη μηνυμάτων, όπως της ειρήνης, της καταδίκης του ναζισμού, της καταδίκης του πολέμου, μηνυμάτων φιλίας και συναδέλφωσης των λαών και παράλληλα την ανάδειξη του κάθε ενός ολοκαυτώματος ξεχωριστά.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice