Γιορτάζει σήμερα η ακριτική Δράμα, ημέρα της Πολιούχου Αγίας Βαρβάρας

Γιορτάζει σήμερα η ακριτική Δράμα , ημέρα της Πολιούχου Αγίας Βαρβάρας. Στις εορταστικές εκδηλώσεις , που κορυφώνονται με την λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Αγίας Βαρβάρας, συμμετέχουν πολιτικές και αυτοδιοικητικές αρχές ,κλήρος,  εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, μαθητές , φορείς και πλήθος κόσμου. Άγημα του Στρατού Ξηράς απέδωσε τιμές.

Σύμφωνα με την παράδοση, όταν το 1383 η Δράμα κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας τέθηκε προς κατεδάφιση από τους κατακτητές για να χτιστεί στη θέση του ένα τζαμί. Τα σχέδιά τους όμως άλλαξαν ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας καθώς η περιοχή πλημμύρισε με νερό και δημιουργήθηκε λίμνη που σκέπασε την εκκλησία.

Έτσι, η Αγία Βραβάρα καθιερώθηκε ως πολιούχος της Δράμας, και ακριβώς απέναντι από τη λίμνη χτίστηκε αργότερα νέα εκκλησία που αφιερώθηκε στην Αγία.

Χθες  παραμονή της γιορτής της, εκατοντάδες παιδιά άφησαν τα αυτοσχέδια καραβάκια τους, φωταγωγημένα, στα ήρεμα νερά της λίμνης, ακριβώς μπροστά από την ομώνυμη εκκλησία, προσφέροντας μοναδικό θέαμα το σούρουπο. Είναι τα καραβάκια των ευχών.
Σχολιάστε