Εξοργισμένοι κάτοικοι λόγω δυσοσμίας: «Θα κάνουμε Χριστούγεννα σε σκηνές στην πλατεία των Λεχαινών»

Επί σειρά ετών οι κάτοικοι στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων του Δήμου Ανδραβίδας- Κυλλήνης ζουν δίπλα σε μια εστία δυσοσμίας, από τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας υπολειμμάτων σφαγής που καθιστά την καθημερινότητα τους κόλαση. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχουν ξεσηκωθεί ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση έτσι ώστε η εταιρία να λάβει μέτρα. Δεν επιδιώκουν να την κλείσουν ,αλλά να σεβαστεί ότι δίπλα της ζουν άνθρωποι .

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεκάδες κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων είχαν κατακλύσει διαμαρτυρόμενοι την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με τον εκπρόσωπο τους να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένοι να κάνουν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά σε αντίσκηνα στην κεντρική πλατεία των Λεχαινών.

«Η κατάσταση είναι αφόρητη. Η δυσοσμία μας αναγκάζει να κυκλοφορούμε με μάσκες! Αν δεν βρεθεί τώρα λύση, εμείς μετακομίζουμε αναγκαστικά στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στα Λεχαινά για να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς βρώμα! Είμαστε αποφασισμένοι» δήλωσε ο κ. Αθανάσιος Χαραλαμπόπουλος. Θα είναι μια πράξη διαμαρτυρίας για να αφυπνισθούν οι φορείς και να δώσουν επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο όχι μόνο εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη του στον αγώνα των κατοίκων αλλά προχώρησε έτι περαιτέρω στην έκφραση γνώμης ότι το πρόβλημα είναι περιβαλλοντική βόμβα και αφορά το σύνολο του Δήμου

Ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας ανέφερε ότι κατανοεί το πρόβλημα των κατοίκων των Αγ. Θεοδώρων και δηλώνει ότι ο Δήμος βρίσκεται στο πλευρό τους  και θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για να σταματήσει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και για να σταματήσει να κινδυνεύει η υγεία των κατοίκων.

Την επανεξέταση των όρων λειτουργίας της μονάδας ζητά η  Έκθεση  του Συνηγόρου του Πολίτη 

Όπως ενημέρωσε το ΔΣ ο νομικός σύμβουλος των κατοίκων, κ. Γ. Κατσαμπέρης, ο Συνήγορος του Πολίτη, έχει αποστείλει προς τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νικόλαο Παπαθεοδώρου, τον αντιπεριφερειάρχη  Ενέργειας Περιβάλλοντος κ. Λάμπρο Δημητρογιάννη, στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, στη διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας και το Δήμο Ήλιδας  έκθεση με θέμα τη λειτουργία μονάδας  στους Αγίους Θεοδώρους και ζητά:

«α/ Η αρμόδια περιβαλλοντική Αρχή να επανεξετάσει και ενδεχομένως να αναπροσαρμόσει τους όρους της ΑΕΠΟ για την εν λόγω μονάδα, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Έργου «Εκτίμηση επιβάρυνσης σε περιοχή εγκατάστασης μονάδας»

β/ η αρμόδια για τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας υπηρεσία, να προβεί στον επανέλεγχο των μονάδων της συγκεκριμένης περιοχής για τη διαπίστωση της ορθής λειτουργίας αυτών και της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων.

γ/ η ΠΕΑΠΖ Δυτικής Ελλάδας να μας ενημερώσει σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας περί περιβαλλοντικής ευθύνης λαμβάνοντας υπόψη ότι το ρέμα Βροντού στο οποίο ενδεχομένως διατίθενται ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα από τις εν λόγω μονάδες καταλήγει στη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου

δ/ η Διεύθυνση Ανάπτυξης να μας ενημερώσει για την ταυτοποίηση της παραλαβής των υγρών αποβλήτων την εν λόγω μονάδας από το βιολογικό του Δήμου Ήλιδας

ε/ το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Ηλείας να μας ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα του ελέγχου των μονάδων μετά και την ολοκλήρωση και του διοικητικού ελέγχου καθώς και σχετικά με την αποξήλωση του αγωγού διαμέτρου 50εκ που εκβάλει στο σημείο (αναφέρονται οι συντεταγμένες).

Τέλος παρακαλείστε να μας ενημερώσετε σχετικά με τα αποτελέσματα όπως αυτά έχουν προκύψει με την ολοκλήρωση του ερευνητικού έργου αποστέλλοντας την Τελική Έκθεση.»

Πηγή patrisnews

 
Σχολιάστε